Bir Milyon Telifsiz Şarkıya Ne Dersiniz? - #153
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Sevinç çığlığı atabilir ya da lanet okuyabilirsiniz…
İşin buralara geleceği belliydi; bu daha ne ki!
Mevzuya böyle bodoslama girdim ama yaşadığımız her şey bodoslama ilerliyor gibi; “şaşırtıcı, sersemletici”, tonu giderek artan bir düzeyde “kaygılandırıcı…”
Biliyorum, “hala mevzuya giremedin” diyorsunuz; söyleyelim o zaman…
TuneTaxi isimli bir girişim 1 milyondan fazla yapay zeka tarafından üretilen telifsiz şarkı ve ücretsiz müzik kanalıyla kullanıma sunuldu…
Vallahi yazım hatası yok ve gerçekten gözlerinize inanın, doğru okudunuz: 1 milyon telifsiz şarkı, üstelik insan yapımı kalitesinde. Seç, beğen, tepe tepe kullan.
TuneTaxi yalnızca bir örnek…
Herhangi bir iş sürecinde müzik kullanan ve telif nedeniyle yüksek bedeller ödeme korkusu yaşayan biriyseniz, ellerinizi ovuşturup, sevinç naraları attığınızı duyar gibiyim; ama eğer bir sanatçıysanız ve müzikle uğraşıyorsanız derin bir keder yaşıyor olabilirsiniz.
Bugünlerde insanın “iş yapma ve yaratıcılığına” ait birçok şey yapay zeka tarafından yeniden “inşa ve ihya ediliyor”, ya da “yıkılıyor, parçalanıyor, tarumar ediliyor.”
Sorular giderek büyüyor ve derinleşiyor…
Bu iyi bir şey mi, kötü bir şey mi? “İşler, görevler, yaratılıcılık, meslekler” ve köy uzaktan gözüküyor, “sektörler” yapay zeka tarafından devralınırken, “insanın görevi ve rolü ne olacak?”
Malum, bu bülten podcast odaklı bir bülten. Bu soruya ben “ses ve podcast sektörü” merkezli şunları rahatlıkla söyleyebilirim; bu bir öngörü değil, bugün artık bir tespit: Örneğin, bir podcast yayıncısıysanız bu yılın sonuna geldiğimizde bir “mikrofon, kayıt cihazı” ya da bir “stüdyoya” gerek kalmadan bir podcast üretebilecek ve yayınlayabileceksiniz. Bazılarınız, “bunlar bugün bile yapılabiliyor” diye iç sesiyle hemen itiraz edebilir. Haklısınız, yapılabiliyor, ama farkındalık yükselecek, teknolojisi daha da gelişecek ve yaygınlık kazanacak…
“Eee, nasıl olacakta olacak”, diye zihninizdeki merak duygusu ve sorular giderek büyüyorsa, şimdilik şunu bilin: Yapay zekayla birlikte çalışmak artık kaçınılmaz. Analiz ve bağıntı kurma yeteneğiniz, hedef belirleme beceriniz, hedef kitle psikolojisini ve sosyolojisini anlayabilme ve öngörebilme kapasiteniz bir podcaster olarak başarınızın anahtarı olacak.
Kuşkusuz mutlak olarak hemen her şey makineleşecek, yapay zekaya geçecek gibi keskin bir şey söylemek istemiyorum, ama aradaki fark insanın yapay zekayı kullanma ve beraber çalışabilme gücünde olacak.
Yapay zekayı yok sayanlara, küçümseyenlere, kavgaya tutuşanlara duyurulur…
Geldi, gelmekte olan…
TuneTaxi’den 1 milyondan fazla yapay zeka tarafından üretilen telifsiz şarkı
Üretken yapay zeka temelli yeni bir müzik hizmeti olan TuneTaxi, 15 ücretsiz fon müziği kanalıyla başlayan yenilikçi platformunu duyurdu. TuneTaxi, 1 milyondan fazla yapay zeka tarafından oluşturulmuş, telifsiz şarkıdan oluşan geniş bir kütüphaneyle, insan yapımı olanlardan ayırt edilemeyen yapay zeka müzik kalitesi için yeni bir standart getiriyor. TuneTaxi sadece yüksek kaliteli müziğe ücretsiz erişim sunmakla kalmıyor, aynı zamanda özel içerik arayanlar için premium kanallar da sunuyor ve yapay zeka inovasyonunun en iyisini kullanıcı erişilebilirliği ve seçimi ile harmanlıyor.
The Joe Rogan Experience Youtube’a döndü, ama podcast olarak değil!
The Joe Rogan Experience podcast'inin bölümleri, podcast'in Spotify ile olan münhasırlık anlaşmasını geçen ay sona erdirmesinin ardından artık YouTube'da tam olarak mevcut. Bazı sektör gözlemcileri video versiyonunun Spotify platformuna özel kalmasını bekliyordu. Ancak, dünyanın en büyük podcast'i YouTube Studio'da "podcast" olarak işaretlenmedi ve bu nedenle YouTube Podcasts dizin sayfasında görünmüyor.
Programları yapay zekanın yönettiği radyo istasyonu
Radyo inovasyon şirketi Super Hi-Fi, radyo istasyonu programlaması oluşturmak için yapay zeka kullanan yeni bir teknolojinin lansmanını yaptı ve HLS+ adı verilen teknolojinin ilk örneklerini HD olarak piyasaya sürdü. Peki bu yeni teknoloji ne yapıyor? Radyo uzmanları şarkı girişlerini kaydediyor ve müziği düzenleyerek geniş bir repertuar koleksiyonu oluşturuyor. Ardından yapay zeka devreye girerek şarkıları ve introları seçiyor ve programı yayınlıyor. Bu ilginç düzenleme, geleneksel bir istasyonda temel roller olan müzik seçimi ve ses çalışması için “yeteneği” koruyor. Sadece yönetim koltuğunda oturan kimse yok.
Wondercraft istikrarlı büyümeye devam ediyor
Üretken yapay zeka tamelli olan ve “Sesin Canva’sı” olmayı hedefleyen Wondercraft, insan kalite güvencesine sahip bir transkripsiyon hizmeti geliştirdi. Şirket, yapay zeka transkriptlerinin tipik olarak yüzde 5 hata oranına sahip olduğunu söylüyor. Şirket ayrıca seslerinin duygu ve aksanları ifade etmesine olanak tanıyan bir özellik de başlattı.
Libsyn de transkript desteği ekledi
Bu arada, Libsyn de, podcast transkriptleri için destek ekledi. Kullanıcılar SRT veya VTT formatında bir transkript yükleyebilir. Bir tane yapmaya mı ihtiyacınız var?
Libsyn'in rakibi Spreaker, herkes için ücretsiz podcast transkripsiyonunu sunan bir web sitesi (ve masaüstü uygulaması) sunuyor. Bir göz atın derim, oldukça kullanışlı ve Türkçe desteği de var.
Spotify’dan Sesli Kitaplar için ‘Geri Sayım Sayfası’
Spotify, sesli kitap akış hizmetini, uygulamanın müzik tüketicilerine tanıdık gelebilecek bir özellikle geliştiriyor: Geri Sayım Sayfaları (Countdown Pages). YouTube benzeri Geri Sayım Sayfaları geçen yıl Spotify’da sanatçılar için diğer yeni eklemelerle birlikte piyasaya sürülmüş ve sanatçıların profillerinde yeni bir sürüm için geri sayım yapabilecekleri özel bir alan sunmuştu. Şirket Londra Kitap Fuarı’nda aynı seçeneğin sesli kitap yayıncıları ve yazarları için de sunulacağını duyurdu.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Spotify ve City, University of London, İngiltere'nin ilk özel podcasting yüksek lisans programına katılmak için yeni bir burs duyurdu. Spotify, marjinal bir topluluktan gelen bir öğrencinin Eylül 2024'te başlayacak kursa katılması için fon sağladı.
Google, YouTube Music uygulamasının sessizliği atlama işlevi üzerinde çalışıyor.
Podcast web sitesi oluşturma aracı Podcastpage, yapay zeka destekli bir yazma asistanı ekledi. Başlıklar, açıklamalar veya tam blog yazıları için kullanılabilir.
Veritonic ve Instreamatic tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kişiselleştirilmiş reklamlar marka tercih edilirliğini artırmada %22 daha etkili. Şirketler reklamları kişiselleştirmek için yapay zeka kullandı.
Amazon Music, Wondery'den ayrılan Shea Simpson'ı Podcast İşinden Sorumlu Başkan olarak göreve getirdi. Shea Simpson, podcast programlama, ortaklıklar ve pazarlama da dahil olmak üzere Amazon Music için podcast işinin tüm yönlerini küresel olarak denetleyecek.
Triton Digital, Triton'un ses pazarına kitle verileri eklemek için bir kimlik sağlayıcı olan ID5 ile ortaklık kurduğunu duyurdu. ID5, "gizlilik ve veri korumasından ödün vermeden kullanıcıları güvenli bir şekilde tanımlamak için medya sahipleri tarafından sağlanan izin verilen sinyalleri" kullanıyor.
Ocak ayında podcast'ler için reklam atlamayı başlatacak olan Auddia, şimdi "bu yılın sonlarında" başlatılacak olan hizmet hakkında daha fazla ayrıntı açıkladı. Katılımcı yayıncılar, podcast'in ortalama CPM'sine dayalı olarak her oynatma için bir ödeme alırken, dinleyiciler reklamların otomatik olarak atlandığını duyacak.
Blubrry, podcast yayıncıları için dinleyici katılımını artırmak amacıyla bir dizi widget başlattı. Widget'lar arasında "bir sonraki canlı şovun" tanıtımı, Podcasting 2.0'ın boostagramları, fragmanları ve daha fazlası yer alıyor.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, PodPod, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!