Bir Podcast'e Harika Bir İsim Seçmek Neden Önemli? - #179
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Bir podcast’e isim seçmek…
Bu bültenin sıkı takipçileri bu konuya sıklıkla değindiğimizi hemen anımsayacaktır.
Sıklıkla değiniyoruz, çünkü “isim” potansiyel bir dinleyicinin podcast’inizi keşfetmesi için işaret fişeği gibi bir işlev görüyor.
İçeriğinize merak duyması için ilk tetikleyici unsur özelliği taşıyor podcast’inizin ismi…
Tabi, bir de podcast resminizin (cover) de isim kadar etkili olduğunu belirtemeden geçmeyelim.
Bir podcast ismi aslında içeriğinizin birkaç sözcük ile özeti gibi, dinleyicinize ne hakkında konuşacağınızın ilk teklifi (aslında ana fikri) özelliği taşıyor.
İsim bu kadar önemli olmasına rağmen çoğu podcast yayıncısı ne yazık ki bu konuya fazla kafa yormadan hemen mikrofon başına geçmeyi, bir kayıt yapıp hemen yayınlamayı düşünüyor.
Unutmayın, bir podcast yayınlıyorsanız, başkaları da dinlesin diye emek harcıyorsunuz; o zaman başkalarının ne dinlemek isteyeceklerini ve onlar için hazırlayacağınız içeriği en iyi yansıtan bir podcast ismini bulmanız gerekiyor.
Herkes için 10 veya 20 dakikanın çok kıymetli olduğunu aklınızdan çıkarmayın; dinleyicinize bir “değer” sunarsanız, onlar da bir “farkındalık” yaratırsanız, bir “sorunlarını çözmeyi”, bir “beklentilerini karşılamayı” başarırsanız, emin olun size kulak vereceklerdir. Ama bunun başlangıç noktası da elbette iyi bir podcast ismi. Yani isim, resminizle birlikte sizin podcast’inizin giriş kapısıdır; dinleyicinin kapıyı aralayıp içeri girip girmeyeceğini bu iki temel unsur belirler.
Birçok podcast yayıncısı bir podcast yayınlamanın cazibesine kapılıyor, ancak sıklıkla “arabayı atın önüne koyduğu için” ilerleyemiyor; bir heves olarak başlayan podcast macerası, biraz emek harcansa ve odaklanılınsa bir başarı hikâyesine dönüşebilecekken sönümleniyor ve heves kaybolup gidiyor…
Eğer kendi sesinizin ve sözünüzün sihrine kapılır, her şeyi kendinize anlatırsanız, yine kendinizle başbaşa kalırsınız.
Oysa, “ses” ve “podcast” ne muhteşem bir alan, birçok yayıncı potansiyelini heba ediyor, daha geniş bir kitleyle bağ kurma fırsatını kaçırıyor…
Buna bir örnek olarak gelecek hafta üniversite öğrencisi ya da yeni mezun kardeşlerimize sesleneceğim ve bir podcast ile kariyerlerini nasıl geliştirebileceklerini anlatacağım.
Neden harika bir podcast ismine ihtiyacınız var?
Podcast’inizin adı gerçekten bu kadar önemli mi? Evet. İyi bir podcast adı, potansiyel dinleyicilerinize podcast’inizden ne bekleyebileceklerine dair bir fikir vermek için önemlidir. Ayrıca, anahtar sözcüklerden yararlanırsanız keşfedilebilirliğinizde büyük bir adım atabilirsiniz. Aranabilir, içeriğinizle uyumlu ve hatırlaması kolay bir ada ihtiyacınız var. Kapak resminizle birlikte, insanların “oynat” düğmesine tıklamasını sağlayacak ve insanların sizi hatırlama şekli olacak; bu yüzden podcast adı fikirlerinize biraz emek vermeniz gerekir. İşte, isim seçerken dikkat etmeniz gerekenler…
Seçmenler podcast’lere diğer tüm medyalardan daha çok güveniyor
Voxtopica’nın yeni araştırmasına göre, ABD’li kayıtlı seçmenlerin haber ve bilgi kaynağı olarak podcast’leri tercih ettiğini ve podcast içeriğine göre hareket etme olasılıklarının yüksek olduğunu gösteriyor. Kayıtlı Seçmenlerin Dinleme Alışkanlıkları’na göre, ankete katılan kayıtlı seçmenlerin %85’i gazeteler (basılı veya dijital), TV (yayın veya kablolu), AM/FM radyo ve sosyal medya dahil olmak üzere diğer haber ve bilgi kaynaklarından daha fazla podcast’lere güveniyor.
Spotify’ın reklam gelirinin 2024’te 2,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Spotify'ın küresel reklam gelirinin 2024 yılında 2,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. WARC'ın Platform Insights raporundan alınan veriler, Spotify'ın video podcastinginden gelen büyümeye işaret ediyor ve Spotify araştırmasına göre sesli+görüntülü reklamların tek başına sesli reklamlardan %66 daha iyi sonuç verdiği belirtiliyor.
Eddy by Headliner artık 100’den fazla dilde mevcut
Podcast yayıncılarının içerik oluşturması, yazıya dökmesi ve paylaşması için önde gelen bir çözüm olan Headliner, ücretsiz yazıya dökme aracı Eddy by Headliner’ın artık Türkçe dahil 100’den fazla dilde mevcut olduğunu duyurdu.
Bu arada, Headliner artık podcast videolarını otomatik olarak Threads ve X'e gönderebiliyor. Bu, tüm sosyal medya hizmetlerinin artık hizmet tarafından desteklendiği anlamına geliyor.
Youtube’tan az takipçili içerik oluşturuculara ‘Hype’ desteği
YouTube, yeni içerik oluşturucuların videolarını güçlendirmelerine ve gelir elde etmelerine yardımcı olacak yeni bir “hype” işlevini duyurdu. Brezilya, Tayvan ve Türkiye’de beta testinde olan özellik, YouTube içinde tüketilen podcast’ler için de işe yarayıp yaramayacağı merak konusu.
Buzzsprout da v2.2 uyumlu oldu
Buzzsprout, IAB Podcast Ölçüm Yönergeleri'nin en son sürümü olan v2.2 uyumluluğunu elde etti. Megaphone, Temmuz ayı sonlarında v2.2'ye ulaştı; Captivate ve Audiomeans, en son standarda uyumlu olan diğer podcast barındırma şirketleri oldu.
ABD’de Podcast Profesyonelleri Derneği Kuruldu
Büyüyen podcast endüstrisini destekleyecek yeni bir kuruluş resmen faaliyete geçti. Podcast Profesyonelleri Derneği, yapımcılar, pazarlamacılar, editörler ve danışmanlar da dahil olmak üzere podcast endüstrisinde perde arkasında çalışanları, hayati kaynaklar ve ağ fırsatları sağlayarak desteklemeyi ve yükseltmeyi amaçlıyor.
Yeni Podcast: Yaşasın Hayat
Taylan Peker’in hazırladığı “Yaşasın Hayat” podcast’i fiziksel aktivitelerle sağlıklı beslenme ve yaşamla ilgili bilgiler paylaşıyor.
Siz de podcast’inizin duyurulmasını isterseniz bize, bilgi@podcastturkey.com ve bilgi@sosyalink.net e-posta adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Morning Consult Intelligence'ın verilerine göre, sık podcast dinleyenler daha zengin ve daha eğitimli.
İki eski Pacific Content lideri Sequel adında yeni bir podcast prodüksiyon stüdyosu kurdu. Tori Allen ve Andy Sheppard, eski Pacific Content çalışanlarını işe alarak Temmuz ayında üretime başladı.
Bu yılın başlarında Android widget'larını yeniden tasarlayan Pocket Casts, transkriptlere ve bir podcast'in ilginç bir bölümünü video/ses klibi olarak oluşturma ve paylaşma özelliğine kavuşuyor.
Mediavision'ın yeni verilerine göre İsveç'te podcast dinlenme oranı artmaya devam ediyor.
Alitu düzenleyicisine eklenen iki yeni özellik arasında, kelimelerinize nefes alma alanı sağlamak için tek bir tıklamayla sessizlikler/duraklamalar eklemek ve paylaşılabilir ses bölümleri oluşturmak için basit klip dışa aktarmaları yer alıyor.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!