Bir Podcast’i İyi Yapan Ne? 29 Podcast Uzmanından 29 İpucu - #124
Türkiye'nin en güncel haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Podcast yayınlamak video yayıncılığıyla (Youtube) karşılaştırıldığında giriş eşiği daha düşük, daha kolay bir mecra.
Gözlemlerim ve deneyimlerime göre şunu net bir şekilde ifade edebilirim: Teknik konular gözlerini korkuttuğu için çoğu podcast meraklısı yayınlarına başlamayı sürekli erteliyor. Tabi bunun en büyük nedeni podcast’e ilişkin bilgilerinin yetersizliği; bilmedikleri için sürekli gözlerinde büyütüyorlar.
Düzenlediğimiz podcast atölyeleri ve farklı toplantılarda bilgi ve farkındalık düzeyi artan podcaster’lar yayınlarını başlatma konusundaki teknik zorlukları aşma konusunda cesaretlenirken bu kez podcast’e olan ilgilerini farklı bir eşiğe taşıyorlar: “Podcast’imi nasıl dinlenir hale getirebilirim ve dinleyici kitlemi büyütebilirim?”
Bu soruya odaklanıp, ayrıntılar sorgulanmaya başlandığında dikkat çeken, ilgi gören podcast’lerin arkasında teknik konuların ötesinde başkaca unsurların da etkili olduğunu görmeye, kavramaya başlıyorlar.
Podcast, hem yayıncı hem de dinleyici boyutuyla son 4-5 yıldır popülerlik kazansa da 25 yılı aşan bir tarihe sahip. Ne var ki, bugün dünyada yalnızca 4 milyonu biraz aşan podcast var. Oysa bugün yayınlanmış Youtube kanal sayısı 50 milyonu geçmiş durumda. Bu da ses tarafında daha katedilecek epey yol olduğunu gösteriyor.
Eğer podcast’e olan ilginizi başarılı bir yayına dönüştürmek ve podcast ekosisteminin hızla genişleyen coğrafyasında yer almak istiyorsanız bu haftaki bültenimizde sizinle “hazine” niteliğinde bir içerik paylaşıyoruz.
Podcast ekosisteminde deneyim ve uzmanlık kazanmış 29 podcast profesyonelinin yorum ve önerileri sihe paha biçilmez bir kaynak oluşturacak, nitelikli podcast’ler hazırayabilmek için size rehberlik edecek.
Ee hadi, o zaman daha fazla bekmeden başlayalım!
Bir podcast’i iyi yapan nedir?
Bugün dünyada 4 milyondan fazla podcast var, ama yakın gelecekte bu sayı daha da artacak. Bu da şu soruyu akla getiriyor: Bu gürültünün arasından nasıl sıyrılırsınız? Başka bir deyişle, iyi bir podcast nasıl olur? İşte 29 podcast profesyonelinden 29 ipucu…
Türkçe yayınlanan 21 bin 177 podcast, 441 bin 501 bölüm
Podfresh ve Olmaz Media’nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de Türkçe olarak işaretlenen toplam podcast sayısı 21 bin 177, bu podcast’lerin altında 441 bin 501 bölümü bulunuyor.
Podfresh ve Olmaz Media Kurucu Ortağı Aykut İbrişim, araştırmanın ayrıntılarını açıklarken şu verileri de paylaştı: “21 bin 177 podcast altında yayınlanan bölüm sayısı 441 bin 501. Podcast network sayısı 19. Bu yayınların yüzde 3.5’u bir podcast ağı altında yayın yapıyor. 21 bin 173 yayın ise bağımsız yayıncıya ait. Bağımsız yayınlar arasında bu işi gelire dökenleri de çıkardığımızda henüz sadece sektörün yüzde 5’i gelir elde ediyor.”
Rapor: Üreticiden Dinleyiciye Podcast Ekosistemi
Türkiye podcast ekosistemine ilişkin bir başka rapor da NewsLab Turkey ile Podcaster App işbirliğiyle yayınlandı. Rapor, Dr. Aylin Dağsalgüler yönetiminde, Dr. Mürüvet Esra Yıldırım, Araştırmacı Duygu Temel ve Rıfat Özcan tarafından hazırlanırken hem podcasterlarla hem de podcast dinleyicileri ile derinlenmesine odak grup görüşmeleri gerçekleştirildi. Farklı yaş ve meslekten/eğitimden 6 podcast üreticisi, farklı yaş ve eğitimden 5 farklı şehirde yaşayan 11 podcast dinleyicisi ile görüşmeyle hazırlanan rapor ilginç sonuçlar ortaya çıkardı.
Başarılı bir podcast röportajı vermek için 11 ipucu
Podcast’lere ilgi her geçen gün artıyor ama bu ilgiyi yalnızca podcast içerik oluşturucusu (yayıncı) boyutuyla düşünmemek gerekiyor. Elbette podcast yayıncıları podcast’lerinin başarısı için birinci derece yükümlülüğü taşıyorlar ama, podcast’lere konuk olan, ropörtaj/söyleşi verenler de bu başarıda önemli bir etkiye sahip oluyor. Eğer bir podcast yayını için davet aldıysanız etkili konuk olabilmek için bu 11 temel ipucu oldukça işinize yarayabilir.
Podcast’e istediğiniz yaşta başlayabilirsiniz, çünkü…
Podcast’e başlamanın bir yaşı var mı? Hadi, gelin daha açık yüreklilikle soralım; 50, 60, hatta 70 yaşından sonra podcast’e başlanır mı? Eğer yeterince ilgi ve tutku oluşturduysanız, neden olmasın yahu! Dünya’da örnekleri de var. Bunlardan birisi de eski TV yapımcısı Judith Holder… Holder, 60 yaşında emekli olunca kabuğundan çıkıyor ve yeni bir hikayeye başlıyor. Komedyen Jenny Eclair ile çok sevilen bir şovun sunuculuğunu yapıyor ve “Şimdi 67 yaşında bir podcast yıldızıyım” diyor. Siz bitti demeden, ne enerjiniz ne de hikayeniz biter…
Spotify ile bağımsız podcast markaları arasında tansiyon yükseliyor
Spotify, para kazanabilmek için podcast yayıncılığını Youtube benzeri bir yapıya doğru çektikçe bağımsız yayıncıların şimşeklerini üzerine çekmeye devam ediyor. Spotify, girişimlerine rağmen para kazanmayı hala başaramazken, bağımsız markalar Spotify ile arasına mesafe koymaya başladı.
Örneğin, sektörün önemli bağımsız markalarından Acast, 1 Eylül'den itibaren artık Spotify'ın Reklam Analizlerini kullanan yeni kampanyaları kabul etmeyeceğini duyurdu. 1 Eylül’den itibaren bağımsız analiz şirketi Podscribe ile çalışacağını ve tüm reklamverenlere ücretsiz olarak hizmet sunulacağını duyuran Acast’ın açıklamasında, "Şirketimiz, podcast endüstrisinin geleceği için aynı vizyonu paylaşan ortaklarla birlikte çalışarak açık ve şeffaf bir ortamı geliştirmeye odaklanmaya devam ediyor” diyerek Spotify’a gönderme yapması da dikkat çekti.
Bu arada, Spotify’ın, Haziran ayında Spotify Reklam Analitiği'ni (Spotify Ad Analytics) başlattığını da anımsatalım. Spotify, bu hizmeti platform içinde ve dışında reklamverenlere ücretsiz olarak sunarken bazıları bunu rakiplerden veri toplama fırsatı olarak yorumladı.
Spotify’ın 38 milyon dolarlık ‘beyaz gürültü’ sorunu
Spotify, 550 milyon kullanıcıya ulaşan topluluğuyla müzik ve podcast akışında oldukça popüler bir platform haline geldi ama derdi çok. Spotify’ın en çok dinlenen ses içerikleri arasında hiç konuşma içermeyen ve “beyaz gürültü / white noise)” olarak tanımlanan, statik, yağmur, dalga sesi, orman sesi gibi sesler içeren yayınlar olduğunu söylesek şaşırır mısınız?
Siz şaşırır mısınız bilmiyorum ama Spotify’ın bu yayınlarla başı dertte desek yanlış tanımlamamış oluruz. Spotify’dan sızan bilgilere göre, white noise podcast’lerin Ocak 2023 itibariyle Spotify’da günlük 3 milyon tüketim saati oluşturduğu kaydediliyor ve Spotify bu podcast’lerden kullanıcılarını uzaklaştırabilirse brüt karını 38 milyon dolar artırabilir. Bazı iddialara göre, Spotify, white noise yayınlarını sessiz sedasız platformdan kaldırmaya başladı bile. Ancak şirket bu yöndeki iddiaları reddediyor. Ah, Spotify, ah!
Descprit Squadcast’i satın aldı
Ve sektörden bir satın alma haberi. Düzenleme aracı Descript, bir uzaktan kayıt hizmeti olan Squadcast'i satın aldı, ancak şartlar açıklanmadı. Duyuruya göre, iki hizmet şimdilik ayrı ayrı devam edecek, ancak Descript müşterileri, uzaktan kaydı aboneliklerine hemen ücretsiz olarak dahil edecek; SquadCast müşterileri de, düzenleme yeteneklerine hiçbir ek ücret ödemeden sahip olmak için aboneliklerini Descript'e geçirmeyi seçebilecek.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Podstash, herhangi bir bağlantıyı kısa bir podcast'e dönüştürmenizi sağlayan yeni bir web sitesi.
Podshorty, "herhangi bir YouTube videosunu yapay zeka ile özetlenmiş bir podcast'e dönüştüren" yeni bir araç.
Shure, herhangi bir XLR mikrofonu USB'ye dönüştürmenin bir yolu olan MVX2U'yu piyasaya sürdü. Araç, yerleşik EQ ve sıkıştırmaya izin veren ShurePlus Motiv uygulamasıyla birlikte çalışıyor.
Ücretsiz bir e-kitap olan Tools for Podcasting, podcasting'in 20. yıl dönümü nedeniyle güncellendi. Washington DC'deki Amerikan Üniversitesi İletişim Okulu'nda Doçent olan Jill Olmsted tarafından yazıldı ve hem PDF hem de EPUB formatlarında okunabiliyor.
RedCircle, 23. yarıyılda ana sunucu tarafından okunan reklam gelirinin geçen yıla göre iki kattan fazla arttığını duyurdu. Şirket, 2023 yılı ikinci çeyreğini kârla kapattı. Şirket, bu yıl platformuna daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.
ARN'den iHeartRadio Australia ve Magellan AI'ye göre, Avustralya'da 2023 yılı ikinci çeyreğinde podcast reklam harcaması yıllık bazda yüzde 64 arttı. İlk 3 reklamveren sağlık sigortası şirketi NIB, McDonald's ve Amazon oldu.
Tink Media ve The Democracy Group, siyaset ve ötesindeki yazarlara, akademisyenlere ve düşünce liderlerine yönelik medya eğitimi ve podcast yerleştirme hizmetlerini duyurdu.
Blubrry, podcast yayıncıları için podcast’in ortasına reklam eklemeyi kolaylaştıran bir güncellemeyi duyurdu.
Kısa biçimli podcast uygulaması olan Jam, bir podcaster beta programı başlattı. Uygulama artık her türden podcast'i içeriyor ve tüm podcast'lere topluluk ve sosyal özellikler ekliyor.
Sounder, marka güvenliği ve içeriğe dayalı hedeflemeyi kullanılabilirlik tahminleriyle birleştirmek için podcast getiri analizi şirketi Flightpath ile ortaklık kurdu.
Edison Podcast Metrics, erişime göre ABD'nin En İyi Podcast Ağlarını açıkladı. Spotify 1 numara; SiriusXM 2 numara ve iHeartRadio 3 numara…
Libsyn, podcast reklamcılığı için Öngörülen Bağlamsal Hedefleme'yi tanıttı.
Engadget, RØDEcaster Duo podcast mikserini inceleyen kapsamlı bir yazı yayınladı.
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!