'Gizli Bir Örgüt' Podcast Başlattı - #176
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
İtiraf ediyorum, biraz kurnazlık yaptım; merak duygunuzu gıdıkladım…
Ama biz de yalan yok! :)
Madem başladınız okumaya, hadi gelin devam edelim…
Podcast, yalnızca “bir içerik yayınlamak” ve ondan “bir şekilde” hemen “para kazanmak” değil…
Elbette, doğrudan ya da dolaylı olarak para kazanmaya da vesile olur; ama podcast’in vaadi çok daha geniş…
Bu hafta, podcast’e ilişkin ufkunuzu yeni diyarlara götürmek istiyorum, ama şimdiden anlaşalım, sonuna geldiğinizde “ben zaten bunlara vakıftım” diye bana sitem etmeye kalkmayın… Lakin, hal buysa ziyadesiyle mesut olurum; bunca haftalık hasbihalimize binaen pay da çıkartırım!
Podcast’in bazı teknik tanımları var ama, bence hepsini bir kenara bırakın… Podcast, hikâyedir, bir tahayyüldür, bir fikir, bir hayal, bir heyecan, bir duygu tasarlama, onu sese, ete kemiğe büründürmektir…
Herkesin bu dünyaya ilişkin bir hayali, bir heyecanı, anlatacak bir hikâyesi var; ister bireysel, isterse işiyle, mesleğiyle, kurumuyla ilgili olsun…
Hikâyeler merak, heyecan yaratır; hele iyi hikâyelerin tadından yenmez, tutku yaratır…
Bunca şeyi ne mi yazdırdı bana; gizli bir örgüt…
Vallahi bak, şaka yapmıyorum, “gizli bir örgüt”…
Ama hemen telaşlanmayın, sizi bir suç örgütünün parçası haline getirmeye çalışmıyorum.
Hadi, “yasal bir gizli örgüt” diyeyim de içiniz rahatlasın, hemen yazıyı bırakıp gitmeyin!
Dahilde biz daha podcast, “in midir, cin midir; yenilir mi, yutulur mu”, diye el yordamıyla anlamaya çalışırken, elin gizli örgütü hikâyesini anlatmak için podcast kayıt butonuna basıyor: “Böyle Bir Podcast Yok”
Yok, siz yanlış anladınız, var aslında… O, podcast’in adı…
Ahh, adına bayıldım; tam da gizli bir örgüte yakışan bir ad, gel de dinleme, “oynat” butonuna basma şimdi! :)
Havadislere göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA - The National Security Agency), dünyanın en iyi kod yapıcılarının ve kod çözücülerinin hikayelerini paylaşmak için 5 Eylül'de bir podcast başlatıyor. Yıllarca NSA'nın varlığı gizli tutuldu ve "Böyle Bir Ajans Yok" namı aldı yürüdü.
Derde derman mı lazım, alın size "Böyle Bir Podcast Yok"…
Ayrıntıları bu haftaki bültenimizin içinde…
Başka hiç çaresi mi yoktu da, NSA işini gücünü bıraktı ve bir podcast’e başladı!
Her şey bu yerkürede bir “anlam” dünyası içinde ilerliyor. İşiniz gizli de yürütülse, aleni de, o işi yapan kişinin, kurumun “nasıl anlaşıldığı” hayati rol oynuyor. İnsanların nasıl anladıkları işlere, kurumlara, kişilere “meşruiyet, rıza, talep, arzu” üretmelerini sağlıyor.
Bir kariyeriniz mi var, “iyi anlatın”; bir işiniz, ürününüz ve hizmetiniz mi var, “iyi anlatın”; bir vaadiniz mi var, “iyi anlatın”…
Eğer anlatırsanız anlarım, iyi anlatırsanız “adını mıh gibi aklımda tutarım” (Atilla İlhan’a selam olsun).
Sonra, “ben sana mecbur olurum!”
Şimdi, istediğiniz kadar hayıflanabilirsiniz, kendinizin, mesleğinizin, sektörünüzün, kurumunuzun anlatacak ne hikâyeleri var da öyle atıl biçimde, bir kenarda bekliyor diye dertlenebilirsiniz…
Nasıl olsa “gösterme yarışıyla” vakit kaybedecek, kalabalıklar içinde kaybolup, dijital cangılın içinde yuvarlanıp gidilecek nice story’ler, tweet’ler sizi bekliyor…
Yok, “siz” derken, sözüm meclisten dışarı; sizinle podcast gönül ve ufuk bağımız baki, ki zaten bunun için bu satırlara göz nurunuzu döküyorsunuz. Hani elçiye zeval olmaz, çevrenize, eşe dosta anlatın, bu iletişim çağında gittikleri yol, yol değil…
Daha ne yapabilir, nasıl anlatabilirim; sihirli asam da yok ki!
Spotify Algoritmasını Anlamak: Podcast Yayıncıları İçin Temel Kılavuz
Spotify, podcast dinleyicileri için yaygın tercih edilen bir platform haline geldi ve bu da onu podcast yayıncılarının içeriklerini dağıtmaları için önemli bir alan haline getirdi. Her gün milyonlarca kullanıcının tercihi Spotify’ın algoritmasının nasıl çalıştığını anlamak, podcast’inizin görünürlüğünü artırmak ve yeni kitlelere ulaşmak için oyunun kurallarını değiştirebilir. İster yeni başlıyor olun ister stratejinizi geliştirmek istiyor olun, Ausha’nın hazırladığı kapsamlı kılavuz Spotify’ın güçlü öneri motorunun podcast’inizin keşfedilmesine nasıl yardımcı olabileceğini derinlemesine inceliyor.
Podcast’ler eskiden reklam vahalarıydı; artık değil!
Podcast’ler giderek daha fazla reklamla doluyor. Pazarlama ajansı Oxford Road ve ses ölçüm şirketi Podscribe tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, bu yılın ikinci çeyreğinde reklamlar podcast yayın sürelerinin ortalama %10,9’unu kaplarken, bu oran 2021’in ikinci çeyreğinde %7,9’du. Ancak bazı uzmanlar uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor. Uzmanlar, sektörün para kazanma yarışında çok açgözlü davrandığından ve bu süreçte reklamverenler için değeri ve dinleyiciler için samimi deneyimi öldürebileceğinden endişe ediyor.
‘Böyle Bir Ajans Yok’ algısıyla nam salan NSA, ‘Böyle Bir Podcast Yok’ ile kapısını aralıyor
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA – The National Security Agency) 5 Eylül’de dünyanın en iyi şifre çözücülerinin ve kod kırıcılarının hikayelerini paylaşacak bir podcast başlatıyor. Yıllar boyunca NSA’in varlığı gizli tutuldu ve bu da “Böyle Bir Ajans Yok” adını almasına neden oldu. NSA’in son birkaç yıldır kamuya yönelik faaliyetlerini artırmasıyla birlikte, “No Such Podcast (Böyle Bir Podcast Yok)” insanlara ülkenin en gizli kurumlarından biri hakkında daha fazla bilgi edinmeleri için yeni bir kanal sunacak.
Yeni bir araştırma podcasting için yeni fırsatları işaret ediyor
Yeni veriler, podcast'lerin dinleyici olmayanlar için her zamankinden daha ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Sounds Profitable, ABD'deki podcast tüketimine bir bakış olan The Podcast Landscape 2024'ü yayınladı. Verilere göre 18 yaş üstü Amerikalıların %53'ü her ay podcast dinliyor (Edison Research'ün iddia ettiği %47'den %6 daha fazla). Veriler ilk 20 "favori podcast "i içeriyor (katılımcıların %13'ü favori podcast'lerinin Joe Rogan olduğunu söylüyor) ve YouTube'un yeni programlar keşfetmek için en popüler yer olarak liderliğini genişlettiğini gösteriyor. Çalışma 5,000'den fazla Amerikalı ile çevrimiçi bir panelde görüşülerek gerçekleştirildi.
Rapçi will.i.am yapay zeka radyo uygulaması “RAiDiO.FYI”ı başlattı
Müzisyen will.i.am, kişiselleştirilmiş bir radyo deneyimi sunmayı ve yaratıcıların fikir üretip geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlayan RAiDiO.FYI adlı yapay zeka destekli yeni bir uygulama başlattı. RAiDiO.FYI, IBM'in Watson AI platformuna dayanıyor ve kullanıcıların AI kişilikleriyle etkileşime girmelerine ve "yaratıcı bir yardımcı pilot" olarak hareket ederek ilgi alanlarına göre içerik oluşturmalarına olanak tanıyor.
Lettercast ile haber bülteninizi podcast’e dönüştürün
Lettercast isimli yeni bir uygulama ile haber bültenlerinizi podcast’e dönüştürebilirsiniz. Uygulama geliştiricisi daha geniş bir kitleye ulaşabilmek için 1 ay ücretsiz kullanım fırsatı sunuyor. Eğer ilgi duyarsanız geliştiriciye mesaj gönderebilir veya Reddit’teki paylaşımına yorum yaparak, promosyon kodunu alabilirsiniz.
SiriusXM 2024 Podcast Trendleri Raporunu
SiriusXM 2024 Podcast Trendleri Raporunu yayınladı. "Merkezdeki Yaratıcılar" olarak adlandırılan rapor, kamuya açık ve özel verilerin bir karışımını kullanıyor ve slaytlar eşliğinde podcast tüketimi hakkında birçok ayrıntı içeriyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Gumball, podcaster'lar için araçlarına İzleyici Anketleri'ni ekleyerek içerik oluşturucuların kitlelerinin kim olduğunu ve onları neyin özel kıldığını anlamalarını sağladı. Hizmet, önceden doldurulmuş sorular ve yardımcı olacak fikirlerle birlikte geliyor.
Simplecast, yaratıcıların podcast'lerini tanıtmak için video klipler oluşturmalarına olanak tanıyan Headliner ile bir entegrasyon ekledi.
Rephonic'in yeni rakamlarına göre Joe Rogan, Spotify'daki bir sonraki en büyük programdan üç kat daha fazla takipçi sayısına sahip. Hizmet, Spotify'ın yayınladığı takipçi rakamlarını kullanıyor.
Podcast şirketi Podimo, Hollandalı bir podcast prodüksiyon şirketi olan Tonny Media'yı satın aldı. Podimo aynı zamanda Hollanda şirketi Dag en Nacht Media'nın da sahibi ve duyuruya göre şirket artık ülkede kar ediyor.
Podcast iOS oynatıcısı Overcast birkaç özelliği geri getirdi. “Akıllı Hız” artık mevcut hızını tekrar gösteriyor, böylece ne kadar hızlı dinleyebildiğinizi gösterebilirsiniz ve bir ay önce kaldırılan akış oynatma, "yoğun istek üzerine" geri döndü.
Omny Studio ve Headliner, müşteri podcast'lerini video platformuna taşımak için ortaklık kurdu.
Audiomeans, IAB v2.2 sertifikalı statüsüne ulaştı. Fransız podcast barındırma şirketi “İndirme, Reklam Dağıtımı, Dinleyici ve İstemci Onaylı Reklam Oynatma” için artık sertifikalı ve v2.2 için dört metriğin hepsinde sertifika alan ilk barındırma şirketi oldu.
Tek bir dokunuşla bir podcast paylaşmanın bir yolu olan Podcast Beacon, Podcards ile ortaklık kurdu.
ScientiaMobile'ın yeni verilerine göre Android, küresel akıllı telefon pazarında %66'lık bir paya sahip. iOS ise %33'lük bir paya sahip.
Magellan AI, kampanyaların bölümlerini yönetmeye yardımcı olmak için Gruplar özelliğini ekledi.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!