Google Flow İle Podcast Dönemi Başlıyor - 214
Türkiye'nin en güncel ve en kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Google’ın I/O etkinliğinde tanıttığı yeni yapay zeka araçlarını görmüş, duymuş, işitmişsinizdir.
Henüz tam olarak haberdar olamamışlara Youtube’taki Mesut Çevik, Çiçek ile Teknoloji ve Barış Özcan yayınlarını izlemelerini öneririm.
Aramaya AI Modu; Meet aracının canlı çeviri yapması; Veo 3, Imagine 4 ve Flow ile ses, görüntü ve video alanındaki ulaştığı seviye; online alışverişe getirdiği yenilik gibi listeyi uzatabileceğimiz bir sürü yeni araç ve özellik…
“Vayyy be, Google neler yapmış neler”, modundan, gerçeklik moduna dönüp bunların bize nasıl bir geelecek vaat ettiğini anlamaya çalışalım.
Teknolojinin “büyülü heyulası”, yarattığı etkiyle bizi sürüklediği bu “meftunluk hali”, baş dönmesinin artmasına ve giderek denge kaybı sorunlarına yol açması hayli fazla!
30 Kasım 2022’den beri yapay zeka cephesindeki her yeni adım, “insanın simüle edilmesine” yeni bir tuğla ekliyor.
İnsan gibi “düşünen, işler, eylemler üreten, kararlar alan” yeni bir dünyaya doğru koşar adım ilerliyoruz.
Artık hepimiz biliyoruz, 2025’in sihirli sözcüğü “agent”… İnsan yerine işleri yapacak olan “yeni çalışanlar”, agent’lar. Belirli görevleri yerine getiren ve bunları otomatikleştiren yapay zeka çalışanları olan birden fazla agent’ı da birbirine bağlayarak “otomasyon” (ofis çalışanlarının tamamı gibi düşünebilirsiniz) dahi oluşturabilirsiniz.
Google’ın duyurusunu yaptığı Veo 3 ve Flow aracı ile ses ve videoyu bir senaryoya bağlı olarak, dudak senkranizasyonu da sağlayarak, gerçeğe çok yaklaşmış bir görüntü kalitesi ve kurgu ile artık bir film ve benzeri içerikler üretebilirsiniz.
Bu pekala bir podcast de olabilir; ihtiyacınız olan tek şey, “hayal gücünüz” ve bu yeni araçları (aletleri) “nasıl kullanacağınızı bilmek”. Ulaştığımız mertebede sahip olmanız gereken kudret, bir hikâye tasarlayabilecek, bunun talimatlarını (promt) oluşturabilme beceriniz.
Ve karşınızda yapay zeka ile üretilmiş bir film ya da bir podcast; ister dijital ikizinizi kullanın, isterse hayal gücünüzün size bahşettiği bir avatarı…
Ahh, şu “gerçek insanın yerini hiçbir yapay zeka alamaz” nostaljisi ve duygusallığı yok mu!
Alır efendim, alacak da zaten; yalnızca kültürel uyum ve alışkanlık için zaman gerekiyor…
Giderek önemli olan “gördüğümüzün, duyduğumuzun” gerçek insan olup olmadığı değil, “bilginin, haberin, içeriğin” kendisinin doğruluğu; gördüğümüzün “gerçekliğinden” ziyade aktarılanın, hikâyenin gerçekliği.
Yani, giderek “aracının” kendisinden çok “içeriğin” sahiciliğine, sunacağı “değere” odaklanacağız.
Bu yolculukta, yüzleşeceğimiz bir başka gerçeklik…
Bilgi (içerik) sınırsız derecede çoğalınca (bunu üretme imkanı oluşunca) bilginin en geniş kapsamdaki haline ulaşabilmek (takip edebilmek) için içeriğin bütününden çok, içeriğin özetine (özüne) ulaşma yeterli olacak; bir yönüyle de buna mecbur kalınacak.
“Okuma, dinleme, izleme” eylemi azalacak, rafine bilgiye ulaşma yeterli olacak. Bu eylemleri insan için yapay zeka yapmaya başlayınca bu üç alanda da içerik üretmenin “fiili anlamı” kaybolmaya başlayacak.
Her boyutuyla içerik üretimi makineye kaydıkça “insan aracı içerik üreticileri” zamanla soluklaşacak ve gereksizleşecek; bir arama moturunda bir şeyi aramak gibi, içerik istem (talep/promp) ile tetiklenecek ve üretilecek. Çoğunlukla bu bile bir yönerge ve otomasyonla, otomatikleşecek.
Bu noktada ise, analitik düşünebilme ve bağıntı kurabilme, ne istediğini bilme ve anlama, hedef/sonuç odaklı düşünebilme, fırsat/ihtiyaç analizi yapabilme gibi “insani yetkinlikler” ön plana çıkacak.
Bu hafta Google sahne aldı ve şovunu yaptı, bir sonraki hafta bir başkası çıkacak, sonra bir başkası…
Yapay zeka devrimi “insanı, yaşamı, dünyayı” kökten değiştirmeye devam edecek.
İnsanlar, teknolojinin “fiziksel yenilik” tarafıyla çok fazla ilgileniyor, ama bu yeniliklerin insan için getireceği “refah, özgürlük, eşitlik, anlam” üzerinde çok fazla kaygı duymuyor, odaklanmıyor.
“İnsan ile makine arasında” yeni gerçekliği “ekonomik, sosyal, hukuki ve siyasi” olarak “anlama” ve yeniden “tanımlamanın” baskısı hızla artıyor.
Podcast kelimesinin ardındaki güç
Podcast terimi muhteşem bir dönem geçirdi. Teknoloji uzmanları için niş bir hobi olarak başlayan şey, küresel ve ticari bir mecra haline geldi. Podcast’ler artık o kadar yaygın ki her markanın, ünlünün ve medya şirketinin bir podcast’i var gibi görünüyor. “Podcast” tanımı ise değişiyor, ancak fırsat her zamankinden daha büyük olabilir. Podcast’leri tüketen insanlar bir RSS beslemesini mi, bir YouTube videosunu mu yoksa bir TikTok klibini mi oynattıklarını asla önemsemeyebilirler. Sunucu, sohbet ve değer için oradalar. Steve Goldstein yazdı…
Nadella podcast’ler yerine sohbet robotlarını tercih ediyor
Microsoft CEO’su Satya Nadella podcast’leri sevdiğini söylese de, aslında artık onları dinlemiyor olabilir. Nadella, şirketin Copilot yapay zeka asistanını günlük hayatında ne kadar çok kullandığını göstermek için, podcast dinlemek yerine artık transkriptleri Copilot’a yüklediğini ve ardından ofise giderken Copilot ile içerik hakkında konuştuğunu söyledi.
Podcast İngiltere’de ana akım haline geldi
Londra’da düzenlenen The Podcast Show'da açıklanan Edison Research Infinite Dial UK'e göre podcast dinleme İngiltere'de ana akım haline geldi. Veriler aylık podcast dinleme oranının %51 ile yeni bir zirveye ulaştığını gösteriyor.
Bu arada, Birleşik Krallık medya düzenleyicisi Ofcom, yıllık Podcast Anketi ve Ses Anketi veri setini yayınladı. Veriler, video podcast kullanımını ele alıyor ve %41'inin yalnızca sesli podcast'leri tercih ettiğini gösteriyor.
Google, Android ve iOS için bağımsız NotebookLM uygulamalarını başlattı
Google, daha önce kullanıma sunacağını söylediği NotebookLM uygulamalarını Android ve iOS için resmi olarak yayınladığını duyurdu. Yapay zeka tabanlı not alma ve araştırma asistanına 2023’teki lansmanından bu yana yalnızca masaüstü üzerinden erişilebiliyordu. Google şimdi bu hizmeti hareket halindeyken de kullanılabilir hale getirdi.
Bu arada, teknoloji devi, Google I/O 2025’te yapay zeka tabanlı not alma ve araştırma asistanı NotebookLM’e gelen yeni özellikleri tanıttı. En önemlisi, şirket Video Genel Bakışları başlatıyor.
Headliner, podcast’leri yapay zekayla özetleyen TL;DL’yi başlattı
Headliner, benzersiz, kişiselleştirilmiş bir ses deneyimi için favori programlarınızdan klipleri yapay zeka sunucusu içgörüleriyle harmanlayan yeni bir podcast dinleme aracı olan TL;DL’yi (Too Long, Didn’t Listen) Beta olarak piyasaya sürdü. ‘Çok Uzun, Dinlemedim’ anlamına gelen TL;DL, dinleyicilerin gerçek bölüm kliplerini kullanarak kısa, kişiselleştirilmiş podcast özetleri oluşturmasına ve yapay zeka sunucusu içgörüleriyle harmanlanmasına olanak tanıyor.
İçerik üreticilerinin %80’inden fazlası artık iş akışlarında yapay zeka kullanıyor
Wondercraft’ın yeni bir araştırmasına göre, içerik üreticilerin %80’inden fazlası iş akışlarında yapay zeka kullanıyor. Ankete göre yapay zekanın temel faydası zamandan tasarruf etmek.
Spotify’a spam podcast eleştirisi
Spotify, yasadışı uyuşturucu web sitelerine bağlantı olarak çalışan spam podcast'leri listelediği için eleştiriliyor. Spotify gibi ücretsiz podcast sunucularını hedef alan önceki sektörler arasında kitap korsanlığı ve seks işçileri de yer alıyor. Spotify bunları kaldırdığını savunuyor.
iVoox’tan podcast’ten para kazanma rehberi
İspanyolca podcast platformu iVoox, içerik oluşturucuların hayran abonelikleri yoluyla podcast izleyicilerinden para kazanmalarına yardımcı olacak ipuçları, kaynaklar, stratejiler ve başarı öyküleriyle dolu pratik bir el kitabı olarak tanımlanan bir Para Kazanma Rehberi yayınladı. Şirket, bugüne kadar içerik oluşturucular için 4 milyon Euro'nun üzerinde gelir elde ettiğini kaydetti.
Poddy’ye kardeş geldi: SONIQ. Media
Türkiye podcast ekosisteminin önemli yatırımlarından birisi olan ve kendisini “sosyal podcast platformu” olarak konumlandıran Poddy’ye kardeş geldi. Poddy kurucu ortaklarından ve CEO Cüneyt Göktürk, LinkedIn paylaşımında, SONIQ. Media’nın hizmete başladığını duyurdu. Cüneyt Göktürk, mesajında şunları kaydetti: “Bu sadece yeni bir girişim değil, bir refleks. Gelir yaratacak, Poddy’ye kaynak sağlayacak yeni bir yapı kurduk. Soniq, bir içerik stüdyosu değil; markaların podcast ekosisteminde sürdürülebilir varlık kurmasını sağlayan bir sistem. Branded podcast’ler, entegre ses stratejileri ve ölçülebilir reklam modelleriyle…Bu refleks, bir zorunluluk. Çünkü bu alan hâlâ büyüyor ve potansiyelini gerçekleştirmedi.”
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Podcast barındırma platformu Disctopia, ses-video dönüştürme aracı olan Wavve'ı satın aldı. Wavve'ın teknolojisi Disctopia platformuna dahil edilecek.
BroadcastPro Zirvesi'ndeki bir oturuma göre podcast'ler Arap dünyasında, özellikle de Suudi Arabistan'da hızla büyüyor.
Almanya'da ProSiebenSat.1, ülkenin en büyüklerinden biri olan podcast yapım şirketi Studio Bummens'i satın aldı. Satın alma şartları açıklanmazken şirketler bir süredir birlikte çalışıyordu.
Herhangi bir uygun alanı sürükleyici ve esnek bir prodüksiyon ortamına dönüştürmek için çığır açan bir video podcast stüdyo sistemi olan VeePod piyasaya sürüldü.
Podscribe, reklamverenlerin sosyal medya yerleşimlerini ölçmelerine ve verilere daha ayrıntılı erişim sağlamalarına olanak tanıyan ek özellikler başlattı.
İngiltere merkezli medya ve eğlence grubu Global, Avustralya'da iHeart markasını yöneten Avustralyalı ARN ile stratejik bir ortaklık imzaladı.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!