Hangi Tarafta Yer Alacaksınız: Fark Yaratan Mı, Kaybolup Giden Mi? - #154
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Bir süredir yazıp çiziyorum, içeriği artık daha “bütünsel” ele almamız, “zengin tasarım” ve dağıtımla hedef kitleye sunmak gerekiyor.
“Bütünsel” ve “zengin tasarım” ne demek?
Bir mesaj (içerik) “metinsel”, “işitsel” ve “görsel” (fotoğraf, grafik ya da video) olabilir. Google zamanında “blogger” ile blog çağını başlattı ve yazı gözde oldu; “Youtube” video döneminin kapısını araladı; “Spotify” çoktan temelleri atılmış olan podcast’i (sesi) radyonun sınırlarının ötesine taşıdı. Hepsi de içeriği (bilgi, haber) sınırlı sayıdaki medyanın kontrolünden çıkardı, kamusallaştırdı ve hepsi kendi özerk alanında gelişti, serpildi.
Ve geldik bugüne. Blog yazısı da, video içeriği de, podcast yayını da artık çok fazla. Bilgi trafiğinin bu derece arttığı, ilginin, dikkatin zorlaştığı, giderek yapay zekanın işin boyutunu daha da genişlettiği bir süreçte mesajı (içeriği) nasıl hazırlamalısınız ki, bu kaotik ortamda (cangılda), hedef kitlenize ulaşabilsin?
Yaşam bu derece mobilleştiyse ve esnekleştiyse içeriğiniz de bu akışkanlığa uyumlu olması gerekiyor. Yazı, ses ve videonun birbirine dönüşebildiği ya da birbirini tamamlayabildiği hibrid içerik modelleri yaşadığımız sürecin artık bir zorunluluğu.
Bu süreci destekleyici örneklerin (çözümlerin) sayısı her hafta çoğalıyor. Bu çözümleri mümkün kılan ise elbette yapay zeka temelli araçlar. Henüz istenen düzeyde olmasa da bu araçlar, yakın gelecekte bir içeriği birbirine dönüştürebilir imkanlar sunacak.
ChatGPT ile birlikte son 1,5 yıldır hayatımızı şekillendirmeye başlayan yapay zeka, giderek bir mahcubiyet edasında kullanılan araç olmaktan çıkarak, hepimiz için yetkin bir çalışma arkadaşı konumuna terfi edecek. Ayırt edici yön, yapay zeka ile bir şey yapmak değil, çözüm sunan, bir derde derman olan, yarar üreten, hedefi olan bir şey yapmak olacak; geri kalanlar kaotik ortamın kaybolanı olmaktan kurtulamayacak.
Hangi tarafta yer alacaksınız: Ayırt edici olan mı, kaybolup giden mi?
Ayırt edici olmak için “iyi bir gözlemci, iyi bir analizci olmak, sorgulama kapasitesi ve sezgisel yetenekleri geliştirmek” gerekecek.
Ve ayrıca bu konuyla ilgili daha söylenecek çok şey olacak… ama biz şimdilik gündemde neler olmuş bir ona bakalım…
Spotify, yayın tanıtımı için Podcast Streams’i başlattı
Spotify, her ölçekteki içerik oluşturucunun programlarını Spotify’daki müzik dinleyicilerine tanıtmasına olanak tanıyan bir araç olan Podcast Streams’i kullanıma sundu. Araç, bir dizi ilişkilendirme ölçüm hedefi içeriyor. Ancak “podcast’imi tanıtmak için harika bir fırsat” diye hemen heyecanlanmayın çünkü Spotify reklamcılığı şu an Türkiye’de kullanılamıyor.
Spotify’dan Miniplayer - Spotify, Premium kullanıcıları için çalışırken Spotify’da içeriği dinlemeye/izlemeye olanak tanıyan bir masaüstü mini oynatıcıyı kullanıma sundu. Uzun zamandır talep edilen bu özellik aynı zamanda ses seviyesini kontrol ediyor, parçaları ve çalma listelerini değiştirebiliyor ve yeniden boyutlandırılabiliyor.
Video komut dosyaları yazmak için ChatGPT nasıl kullanılır?
YouTube'da gerçekten başarılı olmak için haftada en az bir kez video yayınlamanız gerekir. Ancak işin püf noktası şu: Bunu yapmak, her seferinde sıfırdan başlamak, bir senaryo yazmak, videoyu çekmek ve ardından hepsini bir hafta içinde düzenlemek anlamına gelir. Peki, izleyicileriniz için tutarlı bir program korurken kendinizi yormadan içerik oluşturmak için gereken çabayı nasıl en aza indirebilirsiniz? Yanıt basit: Yapay zeka ile! Podcastle’ın yayınladığı bu harika yazı ile bunun nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz. Yazıda video komut dosyaları yazmak için ChatGPT'yi nasıl kullanacağınızı ve video üretim sürecini diğer yapay zeka yazılımlarıyla nasıl daha da otomatikleştireceğinizi öğrenebilirsiniz.
Podcast senaryosu nasıl yazılır?
Bir podcast başlatmak kolay olabilir, ancak podcast yayıncılığında mükemmelleşmek tahmin edebileceğinizden daha zordur. Zahmetsiz gibi görünen programlar aslında hiç de öyle değildir. Podcast yayıncıları, en iyi dinleme deneyimi için programlarını hazırlarken büyük çaba harcıyorlar. İyi bir dinleme deneyimi yaratmak da bölümleriniz için bir senaryo oluşturmaktan geçiyor. Bu yazıda neden bir senaryo oluşturmanız gerektiğini ve nasıl yapılacağını keşfedebilirsiniz.
Podcast “dinleyicileri” hakkında konuşmamız gerekiyor
Podcast sektörünün tanınan isimlerinden Bumper kurucu ortağı Dan Misener “dinleyici” kelimesine itiraz ediyor. Misener, indirmelerin indirenler tarafından, dinlemelerin ise dinleyenler tarafından yapıldığını düşünüyor ve sektörde standartlar oluşturmaya çalışan IAB’a çağrıda bulunarak, “Sektörümüz teslimatı tüketimle birleştirmemeli ve IAB, podcast’i ‘dinleyiciler’ olarak yeniden adlandırmayı düşünmeli” diye yazdı.
Birikmiş podcast listenizi nasıl eritebilirsiniz?
Eğer iyi bir podcast dinleyicisiyseniz ve sevdiğiniz birçok podcast’i kaçırmadan nasıl dinleyeceğinizi çözmeye çalışıyorsanız, David Nield’in yazısı derdinize derman olabilir. Nield, size yardımcı olabilecek ipuçlarını paylaşıyor.
Amazon AWS ile yapay zeka podcast’i nasıl oluşturabilirsiniz?
Bültenlerimizde artık sıklıkla yapay zeka ve podcast ilişkisine, süreçlerine değiniyoruz. İşte ufkunuzu açabilecek bir örnek daha… Yapay zeka tarafından oluşturulan kendi özel podcast'inizi yayınlamayı Amazon'un AWS üretken yapay zekası ile kolayca yapabilirsiniz. Bir Amazon çalışanı, AWS'nin haber bültenlerinden RSS akışını alan ve bunu iki yapay zeka kişiliğinin ortak barındırdığı bir podcast'e dönüştüren bir kod yayınladı.
Bilgi: Türkiye’de bu konuda Yavuz Kömeçoğlu’nun benzer bir podcast geliştirdiğini anımsatalım. Bültenin sıkı takipçileri hemen anımsayacaktır. Merak eder ve dinlemek isterseniz “AI Podcast” Spotify bağlantısı burada…
Podcast reklamcılığında yeni araçlar
AdTonos’tan Amplifier - Sesli reklamcılık şirketi AdTonos, sesli reklamların duyulabilirliğini artırmaya yönelik bir araç olan Amplifier'ı tanıttı. Şirket, beyin tarama teknolojisini kullanarak, daha iyi yanıt oranları ve duygusal bağlantılarla sonuçlandığının kanıtlandığını iddia ediyor.
Audacy’den Bağlamsal Reklamcılık - Audacy, konuları reklam kategorileriyle daha doğru bir şekilde eşleştirmek için transkriptleri kullanarak podcast'ler için dinamik yapay zeka bağlamsal reklamcılığını başlattı.
RedCircle’dan OpenRAP - RedCircle, sunucu tarafından okunan reklamlar için ölçeklenebilir bir platform olan OpenRAP'ı başlattı.
Libsyn Ads - Libsyn'in AdvertiseCast'i yeniden markalaşma ile artık Libsyn Ads oldu.
Vid2Pod, YouTube videolarını podcast’lere dönüştürüyor
Blubrry, YouTube videolarını açık RSS sesli podcast’lere dönüştüren bir hizmet olan Vid2Pod’u başlattı. YouTube’a yeni bir video yayınladığınızda Vid2Pod, Apple Podcasts, Spotify ve diğer platformlar için otomatik olarak bir ses sürümü yayınlıyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Podcast'ler nasıl para kazanıyor? Bazı bilgileri anımsama zamanı, bir göz atın derim…
Podcast keşfedilebilirliğini artırmanın 6 ilginç yolu…
“Sesin Canva’sı” olmayı hedefleyen Wondercraft AI artık duygulara ve aksanlara sahip.
Bir transkriptin ne kadar iyi olduğunu nasıl ölçersiniz? Apple, mevcut ölçüm olan "Kelime Hata Oranı"nın yeterince iyi olmadığını, tüm kelimeleri aynı şekilde ele aldığını öne sürüyor ve "İnsan Değerlendirmesi Kelime Hatası Metriği" veya HEWER adında yeni bir ölçüm öneriyor.
Reklamverenlere yönelik yeni bir podcast keşif aracı olan Busylike kullanıma sunuldu. Markaların işbirliği yapabileceği ve reklam verebileceği 2.000'den fazla programı keşfetmesine olanak tanıyor.
Bir podcast konuk hizmeti olan PodMatch, ücret talep eden görüşmeciler (veya görüşülen kişiler) için destek ekledi.
Sesli içerik platformu Pocket FM, Lightspeed Ventures’ın yönettiği Seri D turunda 103 milyon dolar yatırım aldı. Hindistan merkezli ses akış platformu Pocket FM, bireylere kullandıkça öde modeliyle sesli hikayeler ve sesli diziler sunuyor.
Veritonic, Veritonic'in ses ilişkilendirme çözümünün yüklemeler, satın almalar ve abonelikler dahil olmak üzere mobil cihazlarda uygulama içi dönüşüm işlemlerini almasına olanak tanıyan “Ayarla” entegrasyonunu duyurdu.
Dinlemek için yeni şovlar ister misiniz? Ryan Buening, dinlenecek yeni program önerileri almak için OPML dosyalarının ve Chat GPT'nin gücünden yararlandı.
Maiven, insanların video içeriğiniz hakkında ne hissettiğini gösteren yeni bir video test platformu yayınladı. Göz takibi de dahil olmak üzere yüz tanımayı kullanıyor.
Podcast reklamlarını atlama şirketi Auddia, uygulaması Faidr'ı geliştirmek için 3,5 milyon dolar daha topladı.
New York Times'ın sadece aboneliğe özel NYT Audio uygulaması, Mayıs ayındaki lansmanı ile 2023'ün sonu arasındaki yedi ayda bir milyondan fazla indirildi.
Müzik ve pop kültürü odaklı ağ ve podcast stüdyosu Double Elvis, amiral gemisi programı ve 1 numaralı indirilen müzik podcast'i (Podtrac) DISGRACELAND için yeni bir e-posta rehberli podcast deneyimi ve keşif aracı başlattığını duyurdu.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, PodPod, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!