İçerik Üretmek İçin İnsana Gerek Kalacak Mı? - 203
Türkiye'nin en güncel ve en kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Herkesin içerik üretmek için yarış içinde olduğu bir dünyada başlıktaki soru çok mu garip geldi!
Öyle ya, yapay zekanın da yardımıyla artık içerik üretmek çok kolaylaştı ve ister yazı, ister görsel, ister video, ister ses ve daha birçok içeriği kolayca üretmek mümkün.
Kafanızı (hatta gözünüzü) nereye çevirseniz her yer içerik kaynıyor… İsteseniz de takip edemeyeceğiniz, odaklanamayacağınız kadar çok içerik her gün bitmek bilmeyen bir sağnak halinde üzerimize (zihnimize) boca oluyor…
Yaklaşık 15 yıldır bireysel ve kurumsal yaşamımızı yeni bir kavram işgal etti: “İçerikle Pazarlama”
Bireyler, kurumlar bu kavramı çok sevdi ve yıllar geçtikçe bu amaç için çaba gösterenlerin, ustalaşanların sayısı hızla arttı.
“İçerik üret, daha geniş kitleye ulaş”, “içerik üret yeni müşterilere ulaş”, “içerik üret bireysel ve kurumsal marka değerini artır”, “içerik üret itibarını yükselt”…
…Ve liste böyle uzayıp gitti!
Hâşâ, bu bültenin yazarının da 200 küsür haftadır yapa geldiği bir şeyi, küçümseyecek, değersizleştirecek değilim! :)
Ama bi saniye, bu işte artık bir gariplik oluşmaya başlamadı mı sizce de!
“İçeriği üretmenin, içeriği tüketmekten daha kolay, daha öncelikli olduğu bir döneme girmedik mi? Üretmenin vaadi ve cazibesi, tüketmekten daha önemli bir hal almadı mı?”
Bir içerik tüketilmeyecekse (ve giderek namümkün hale geliyorsa), özünde üretmenin vaadi, cazibesi, ikna ediciliği ne ola ki!
O kadar büyük bir hız dünyasının içine adım attık ki, beynimiz ve bedenimiz bu hızın (bu makinenin) temposuna ayak uyduramıyor; insan biyolojisinin sınırları da (hacmi) zaten bunu mümkün kılması olası değil.
Hâl böyle olunca, “kutsal” içeriğimizi üretmek ve yaymak için giderek daha fazla makineye (yapay zekaya) bel bağlıyoruz; öyle ikna edici, öyle baldan tatlı vaatleri var ki, bu kervana katılmamak artık olağan aklın akışına aykırı gibi gözüküyor.
Öyle olsun!
Ama bilin ki, ipin ucu kaçtı gibi; insanın kontrolü kaybetmeye başladığına ilişkin çok alametler belirdi…
“Bilimsel araştırma yapan, şarkı besteleyen, mimari tasarım yapan, haber yazan, keşif yapan, CEO’luk yapan” makine (yapay zeka) elbette “içerik üretmek” için de yalnızca talimanızı bekliyor!
O halde, içeriği takip etme sınırlarımızın (kapasitemizin) aşıldığı bir dünyada içeriği tüketmek için de yapay zekanın yardıma koşmasını bekleyebiliriz.
“Neyi merak ediyor, neye ulaşmak, neyi yapmak, neyi öğrenmek istiyorsak” en doğru soruyu (istemi) yöneltmemiz yeterli. “Soru”, bizzat “üretilen ve tüketilen” içeriğin kendisi haline geliyor; kolayca bir “yazıya, videoya, sese dönüşüyor” ve bugüne kadar içerik ürettiğimiz platformlar da (aracılar) işlevsizleşiyor, gereksizleşiyor.
Eğer bu mukadder olacaksa, “zihnimizi, ruhumuzu ve bedenimizi” makinelerin şekillendirdiği ve egemen olduğu “transhümanist” düyaya bir adım daha atıyoruz demektir: “Bizim için düşünen, üreten ve sorumuz üzerine bize, sorumuzun gücü (kalitesi, amacı ve hedefi) kadar sonuçlar (yaşam alanı) oluşturan yeni bir dünya…”
Bunun bir de, bizzat soruları da sorup, kendi kendine (otonom) kararlar alabilen aşaması da var ki, burada durayım da pazar pazar sinir uçlarınızla daha fazla oynayıp, halimi hatırımı sormanıza fırsat vermeyeyim! :)
John McDermott: Youtube’da aylık bı̇r mı̇lyar aktı̇f podcast ı̇zleyı̇cı̇sı̇ çok fazla
John McDermott Substack bloğundaki yazısında YouTube’un “YouTube’daki podcast içeriğinin aylık bir milyar aktif izleyiciye” ulaştığı iddiasını alaycı bir dille eleştirdi. McDermott, tüm podcast’lerin %60’ının İngilizce olduğunu; dünya nüfusunun 8,1 milyar olduğunu (aslında sadece 5,5 milyar kişinin internet erişimi var) ve bu nedenle YouTube podcast’lerinin gezegendeki her 8 kişiden 1’ine ulaşmasının ne kadar etkileyici olduğunu belirtti!
YouTube podcasting’i nasıl görüyor?
YouTube’dan Tim Katz, Vulture için Nick Quah ile bir röportaj yaptı. Röportaj, Katz’ın farklı bir “podcast” tanımını içeriyor. Youtube’un videoyla birlikte podcast’leri aynı platformda sunmasına ilişkin eleştirilere karşılık Katz, YouTube Music uygulamasındaki tüm içeriklerin ses odaklı olmasına ve podcast’lerin burada yer almasına dikkat çekiyor.
Podcastle, 450’den fazla yapay zeka sesi içeren bir metinden sese modeli başlattı
Podcast kayıt ve düzenleme platformu Podcastle, Asyncflow v1.0 adlı kendi yapay zeka modelini yayınlayarak yapay zeka destekli, metinden konuşma rekabetine katıldı. Geliştiriciler için bir API de mevcut olacak ve bu sayede metinden sese modelini uygulamalarına doğrudan entegre edebilecekler.
Sesame AI etkileyici sesli asistanını tanıttı
Kaliforniya merkezli bir startup olan Sesame AI, konuşma çıktısına kasıtlı olarak kusurları dahil ederek sesli yapay zekaya alışılmadık bir yaklaşım getiriyor. Yeni modelleri, daha otantik diyaloglara ve yapay zeka sistemlerinde “ses varlığı” olarak adlandırdıkları şeye doğru erken bir adımı temsil ediyor. Sesame AI, daha gerçekçi diyaloglar oluşturmak için mikro duraklamalar, tonlama ve kahkaha gibi kasıtlı kusurları kullanan bir konuşma modeli içeriyor.
OpenAI bir yıl önce duyurduğu ses klonlama aracı ‘Voice Engine’i hala yayınlamadı
OpenAI, geçen yıl Mart ayında sadece 15 saniyelik bir konuşma ile bir kişinin sesini klonlayabileceğini iddia ettiği Voice Engine adlı yapay zeka hizmetinin “küçük ölçekli bir önizlemesini” duyurdu. Yaklaşık bir yıl sonra, araç önizleme aşamasında kalmaya devam ediyor ve OpenAI ne zaman piyasaya sürülebileceğine ya da piyasaya sürülüp sürülmeyeceğine dair hiçbir açıklama yapmadı.
Stability AI ve Arm, mobil cihazlara çevrimdışı, cihaz üzerinde üretilebilir ses getiriyor
Stability AI ve Arm, Stable Audio Open modelini telefon işlemcilerinde çalışacak şekilde optimize ederek doğrudan mobil cihazlarda çevrimdışı ses üretimine olanak sağladı.
Google Asistan’ın yerine Gemini geldi, podcast’ler gitti
Google, Google Asistan'ın yerini alacak Gemini'nin piyasaya sürülmesiyle birlikte telefonunuzdan, podcast, haber ve radyo istasyonlarını çalmasını isteme özelliğini kaldırdı. "Hey, Google, en son haberleri çal" sesli talimatı bazı podcast'ler için önemli indirme sayılarına ulaşmayı sağlıyordu; ancak artık Gemini kullanan telefonlarda çalışmıyor.
Sevdiğiniz podcast’i Inboxhiive ile kişiselleştirin
Inboxhiive, favori podcast'lerinizin "kişiselleştirilmiş bölüm dökümlerini ve önemli noktalarını" doğrudan e-postanıza gönderen yeni bir araç. Ayrıca podcast yayıncıları için programınızdan transkriptler ve sosyal medya içeriği oluşturan ücretsiz bir beta sürümü de var.
Evergreen, EvergreenNOW!’ı başlattı
Evergreen, reklam destekli ücretsiz bir televizyon kanalı olan EvergreenNOW! Kanal bağımsız filmler, ödüllü podcast'ler ve canlı spor yayınları içeriyor ve Apple, Android, Roku ve daha birçok platformda mevcut.
iHeart’ün 4 markası artık IAB v2.2 sertifikalı
iHeart’ün markaları Spreaker, Voxnest ve Triton Digital ile Audiorella IAB Podcast Ölçüm Kılavuzu v2.2 uyumluluğunu elde etti. iHeart'ın Omny Studio'su geçen ayın sonunda sertifika aldı. Bu, IAB sertifikasyonunun artık tüm büyük katılımcı podcast sunucuları için güncel olduğu anlamına geliyor. Spotify for Creators Nisan 2024'te katılımını durdurdu, ancak Spotify'ın kurumsal sunucusu Megaphone Ağustos 2024'te yeniden sertifika aldı.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Headliner podcast videoları için ipuçları, püf noktaları ve araçlar paylaştı. Veriler, bir kişinin video biçiminde konuştuğunu görmenin bile içeriğe daha fazla güvendiğiniz anlamına geldiğini gösteriyor.
Podtrac Şubat ayı sıralamalarını yayınladı. The Daily, NPR News Now'ı geride bırakarak ABD'de 1 numaralı katılımcı podcast oldu.
İçerik üreticilerine yönelik bir üyelik ve e-ticaret platformu olan Fourthwall, kısa bir süre önce Spotify ile entegre oldu ve bir podcast için özelliği etkinleştirmeden önce ve sonra ücretli abone sayısını gösteren bir grafik paylaştı.
iVoox, Spotify Open Access ile entegrasyonunu duyurdu. Podcast yayıncılarının özel premium içeriklerini Spotify'a dağıtmalarına olanak sağlıyor. Şirketin reklam teklifleri artık Publiespaña'nın ticari kataloğunda da yer alıyor ve bu da reklam verenlerin belirli iVoox şovlarını bulmasını ve rezervasyonunu kolaylaştırıyor.
DeepCast Pro, DeepCast Creator olarak yeniden markalandı. Şirket, anahtar teslimi bir web sitesi çözümü olan Podsites'ı ve yeni yatırımcıları duyurdu.
Reklam atlama podcast uygulaması Auddia yıllık mali raporunu yayınladı. Şirket yıl içinde 8,7 milyon dolar zarar ederken, tek bir dolar bile gelir elde edemedi. Buna rağmen CEO %17'lik bir maaş artışı aldı; şirketin denetçisi "şirketin sürekliliğini devam ettirme kabiliyeti hakkında önemli şüpheleri" olduğunu söyledi.
Kanada Podcast'çileri için yeni bir çevrimiçi dergi yayımlandı. Adı Canadian Podcaster ve ücretsiz; bir podcast ile birlikte geliyor. Yayının amacı, mikrofonu Kanada'nın dört bir yanındaki podcast'çilerle paylaşmak, sesleri, teşvikleri ve Kanada podcast topluluğunu oluşturmak için araçları paylaşmak.
Amazon'un Wondery şirketi, şirketin "az sayıda" olarak nitelendirdiği kişiyi işten çıkardı; ancak Reuters'a konuşan bir kişi, etkilenen kişi sayısının "düzinelerce" olduğunu öne sürse de Amazon bunu reddetti. Hem içerik hem de reklam ekipleri bu durumdan etkilendi.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!