İhtiyacımız Olan Akıl, Bilim, Şeffaflık, Etik-#101
Türkiye'nin en güncel haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
PodcastTurkey bültenimizden merhaba!
Türkiye, yaklaşık iki haftadır büyük bir depremin yarattığı “yıkımla” sarsılıyor. Bu “sarsıntı” yalnızca binalarımızın yerle bir olmasından değil, bunca ölüm ve yaralanmanın göz göre göre yaşanması, bilimin ve bilim insanlarının yıllardır yaptığı uyarılara kulak asılmamamasıyla bile bile yaşanmasından kaynaklanıyor. Yüreğimizde yalnızca derin bir “acı, üzüntü, keder” değil, aynı zamanda büyük bir “öfke” var.
Zihnimizde isyanla dolu, vicdanımızı durmaksızın kemiren sorular: Neden, neden, neden!
Toprağa verdiğimiz onbinlerce insanımız, yine yaralanan onbinlerce yurttaşımız, çocuklarını kaybeden anne babalar, anne babalarını kaybeden çocuklar; kaybedilen kardeşler, akrabalar, komşular; kabusa dönen hatıralar, kaybolan gelecek hayalleri… Kararan hayatlar, yitip giden yaşamların soldurduğu hayalet kentler.
Mecbur değildik bunları yaşamaya; çok karmaşık, zorlu bir şeye değil, yalnızca “akla, bilime, liyakata, şeffaflığa, dürüstlüğe, ahlâka” ihtiyacımız vardı.
Hiçbir maliyeti olmayan, hepimizin yaşamına “adalet, eşitlik, özgürlük, refah”, dahası, “yaşam” hakkı katacak ”değerlere” sahip olmak yeterliydi.
Belki de bu değerleri savunamamak, koruyamamak, bunları hakim kılacak bir mücadeleyi yeterince verememek bizim için en büyük maliyet oldu!
Evet, yıkıldık, ama tarih boyunca hep büyük acılardan sonra ola geldiği gibi dünya dönmeye devam ediyor, edecek. Ama artık bir şeyleri “kökten” değiştirmenin zamanı gelmedi mi?
Hep Albert Einstein’a atfedilen o ünlü sözdeki gibi: “Delilik, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir.”
Ne kadar daha sürecek bu “delilik” halimiz!
“İdrak” etmemiz için başımıza daha neler gelmesi gerekiyor?
“Yaraları saracağız!”
Şu sıralar en çok duyduğumuz sözcükler bunlar. Evet, gerçekten yaralarımızın sarılmasına ihtiyacımız var. Ama hiçbir “para”, maddi “şeyler” bu yaraları saramaz. Yaraları saracak tek şey, bir daha benzer şeylerin yaşanmayacağına olan “idrak”, “inanç”, “vicdani kanaat.”
Evet, dünya dönmeye devam edecek, kentlerimizin sokaklarında yıkılan o enkazları kaldıracağız. Ruhlarımıza çöken enkazı da yurttaşlarımızla dayanışarak kaldırmaya, aşmaya çalışacağız.
Biliyorum, sözcüklerin dile gelmesi, okunması kadar kolay değil bu; ama şimdi önümüzde yeni bir sorumluluk, yeni bir yaşam mücadelesi, yeni bir vicdani hesaplaşma dönemi var. Yitirdiklerimizin anısına, daha fazla “delirmeden”, çocuklarımızın daha iyi bir dünyada yaşaması için şimdi büyük değişimi sağlamanın vicdani yükü hepimizin üzerinde…
Ve bu yük, bu sorumluluk artık hepimizin ortak paydası…
Keza, aynı şeyleri yaşamaya devam edersek, değişimi sağlayamazsak, vicdanlar kanamaya devam edecek, yaralar açık kalacak!
Aksi halde çocuklarımıza onurlu bir gelecek ve hatıra değil, an meselesi olan yeni bir depremle yok olup gidecek bir geleceği miras bırakmış olacağız; miras diye bırakacağımız beton yığınları arasında kaybolup gidecek!
Geçen hafta ara verdik, böylesine karmaşık duygularla bu haftaki bültenimizi hazırlamaya, sözümüzü, duygularımızı paylaşmaya gayret gösterdik!
Podcast’te sayı azalıyor, kalite artıyor!
Pandemi dönemindeki hızlı büyüme ve yatırımların ardından 2022’de podcast ekosistemindeki yavaşlama sektörde yeni yorumlarla tartışılmaya devam ediyor. Axios’tan Peter Allen Clark’ın sektör temsilcilerinin görüşlerine yer verdiği analize göre, yeni podcast sayısı azalıyor, ancak kaliteli şovların oranı artıyor.
Devamı BURADA
iOS 16.4’te gelecek Apple Podcasts yenilikleri
iOS ve macOS’un bir sonraki sürümü, Apple Podcasts’te birkaç değişiklik içerecek. Kitaplığınızda bir kanal listesi görünecek; “Sıradaki” kuyruğunda iyileştirmeler olacak ve CarPlay iyileştirmeleri yapılacak.
Devamı BURADA
Podcastle Revoice ile metin yazarak podcast kaydedin
Yapay zekanın ses alanında kullanımına ilişkin örnekler her geçen gün çoğalıyor. Özellikle metinden sese dönüştürmeyi sağlayan yapay zeka araçlarının sayısı artıyor. Bunlara son örnek çevrimiçi podcast oluşturma aracı Podcastle’ın sistemine eklediği Revoice adlı yeni bir hizmet oldu.
Devamı BURADA
Nilüfer Belediyesi’nden yeni podcast: Sesimi Duyan Var Mı?
Türkiye’de düzenli podcast yayınlarına başlayan ilk belediye olan Nilüfer Belediyesi, Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası yeni bir podcast serisi başlattı. Hamit Ön’ün hazırlayıp sunduğu “Sesimi Duyan Var Mı?” isimli podcast serisinde “sivil savunma, afet zamanı haberleşme ya da haberleşememe, şehir plancılığı, deprem eğitimi, deprem psikolojisi” gibi konu ve alanlarda uzmanların görüş ve deneyimlerine yer verilecek.
Devamı BURADA
Podcast reklamları dinleyiciyi harekete geçiriyor
Acast, ABD ve Kanada’da podcast dinleyicileri hakkında yeni bir araştırma yayınladı. Araştırmaya göre, Amerikalıların yüzde 97’si ve Kanadalıların yüzde 91’i bir podcast reklamını dinledikten sonra harekete geçtiklerini söylüyor.
Devamı BURADA
Kısa… Kısa…
ABD ticaret düzenleyicisi FTC, podcast reklamlarını desteklemeye daha yakından bakacağının sinyalini verdi.
Podcast başarısını nasıl ölçersiniz?
Podcast barındırma ve para kazanma şirketi Acast, yılsonu mali raporunu yayınladı. Acast, 2022 yılı 4. çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 22 artışla 1,3 milyar dinleme gerçekleştiğini duyurdu. Çeyrek için net satışlar yıllık yüzde 35 artışla 454 milyon SEK'e (43,7 milyon ABD Doları) ulaştı.
Edison Podcast Metrics, ABD'de en çok dinlenen podcast'lerin en son sıralamasını yayınladı. Veriler artık bir yıl yerine dinlemenin son 6 ayını kapsıyor ve 13 yaş üzerindeki Amerikalıları içeriyor; bu danha önce 18 yaş ve üzeriydi. İlk 4 değişmedi ve Joe Rogan, podcast'ler için 1 numara olmayı sürdürdü.
Podcast ve sesli kitap abonelik hizmeti Podimo, Meksika'da da hizmet verecek. Şirket, ülkede podcast tüketen kullanıcı sayısının son 4 yılda yüzde 70 arttığını bildirdi.
PodcastOne'ın sahibi LiveOne, üç aylık bir mali rapor yayınladı. 31 Aralık'ta sona eren dokuz ayda reklam geliri yüzde 3 artarak 26,1 milyon dolara ulaştı. PodcastOne, bu gelirin büyük bölümünü oluşturuyor.
YouTube'un Podcasting Başkanı Kai Chuk, gelecek hafta ABD'de yapılacak Hot Pod Zirvesi'nde konuşacak. Ariel Shapiro, YouTube'un en iyi podcast yayıncısı konumunu nasıl güçlendirmeyi planladığı hakkında Chuk ile kısa bir röportaj yapacak.
Bugünün Ötesi #102 Deprem Soruları: Neden? Nasıl? Niçin?
Bugünün Ötesi #101 Depremle Sarsıldık!
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!