Kurumsal İletişimde Yeni Bir Araç: Kurum İçi Podcast - #171
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
“Kurumsal iletişim”, şirketler ve her düzeydeki kurumsal yapı için önemli unsur.
Kurumsal iletişimdeki beceri düzeyi ve sahip olunan kapasite ile yetenekler, şirketin (markanın) ya da kurumun “algı düzeyini” de o seviyede belirliyor.
Özellikle son 10 yılda “dijital iletişim” tarafındaki hızlı ilerlemenin ardından kurumlar için “web sitesi, sosyal medya platformları, Youtube kanalı, dijital bültenler, dijital dergi ve hatta dijital kitaplar” ağırlıklı kurumsal iletişim araçları olmaya başladı.
Basılı gazeteler, TV, basın bültenleri, basılı dergi ve bültenler gibi geleneksel araçlar tamamen ortadan kalkmış olmasa bile, tarih rafındaki yerini almaya birkaç adım uzaklıktalar.
Malum, kurumsal iletişimin de iki yüzü var: Kurum dışı iletişim (tüketiciler, medya, genel kamuoyu vb.), kurum içi iletişim (işletme yöneticileri, çalışanlar, bayiler, üyeler vb.)
Yaygın ve doğal olarak kurum dışı iletişim reklam ve pazarlama araçlarının da desteğiyle öncelikli hedef oluyor. Kurum dışı iletişimde şirketler, dijital araç ve fırsatları keşfetmekte, kullanmakta daha istekli ve girişimci olurken, aynı şeyi kurum içi iletişim tarafında söylemek pek olası değil.
Son yıllarda “işveren markası” kavramı etrafında çok şey konuşulsa da “işletme itibarını ve değerini” oluşturmada kurum içi iletişim süreçleri hak ettiği şekilde kullanılamıyor; özellikle dijital iletişim araçları bunca olanak ve fırsat sunuyorken…
Keşfedilmeyi bekleyen bu fırsatlardan birisi de “kurum içi podcast’ler”…
“Internal podcast (dahili podcast)” ya da “private podcast (özel podcast)” olarak kavramlaştırılan bu podcast türü tanımından da anlaşılacağı gibi çalışanlar için özel olarak tasarlanmış ve yalnızca kurum içinde dağıtılan ses veya video programlar. Genel podcast'lerin aksine, şirket içi podcast'ler belirli bir kitleyle, bu durumda şirket çalışanlarıyla sınırlı.
Parola korumalıdırlar ve yalnızca seçilen ekipler veya şirketinizdeki tüm çalışanlarınız tarafından erişilebilirler.
Şirket içi podcast, bir kuruluş içindeki çalışanlara mesajlar ve güncellemeler iletmenin benzersiz ve kolay erişilebilir bir yolunu sunuyor.
Üstelik küçük girişimlerden büyük şirketlere kadar her büyüklükteki şirket tarafından kullanılabilir.
Özellikle uzaktan çalışan veya çok ofisli ekipleri güncel tutmak isteyen herhangi bir kuruluş kurum içi podcast'ten rahatlıkla yararlanabilir.
Dahili podcast’ler işletmeler (kurumlar) için harika fırsatlar sunuyor; elbette kullanım şekliyle ilgili epey ayrıntısı ve stratejisi var. Ama bu büyük fırsat alanını kaç işletme ya da kurum keşfetti ve bu vizyona sahip meçhul!
En azından bu fırsatı kullanan bir kurum ya da markayı ben bilmiyorum, duymadım!
Hani bu manzara bana hepinizin bildiği Afrika’ya ayakkabı satmak isteyen şirketin hikayesini anımsatıyor. Algınız ve bakış açınız potansiyelinizi ve fırsatları değerlendirme beceriniz kapasitenizi belirliyor.
Sizin bakış açınız hangisi: “Kimse ayakkabı giymiyor, satamayız mı, yoksa kimse ayakkabı giymiyor büyük fırsat var mı?”
Abonelikler neden çoğu podcast yayıncısı için çözüm değil?
The New York Times ve The Times gibi büyük yayıncılar podcast yayınlarını abonelik duvarının arkasına koymaya başlarken, podcast aboneliklerine bağımsız yayıncıların da ilgisi artıyor; ancak bu, çoğu podcast yayıncısı için uygun olmayan zorlu bir modeli içeriyor. Steve Goldstein, abonelik modeli içeren podcast yaklaşımının, cazibesine rağmen, pek çok kişinin umduğu altın bilet olmayabileceğini söylüyor.
Yeni bir araştırmaya göre İngiltere’de podcast dinlemede patlama yaşanıyor
Küresel marka algısı ölçüm şirketi On Device, İngiltere’deki podcast alışkanlıklarına ilişkin yeni veriler yayınladı. Çalışmaya göre, İngiltere sakinlerinin %61’i aylık olarak podcast dinliyor ve günde ortalama 1,8 saatini favori şovlarını dinleyerek geçiriyor. Prime podcast dinleme saatleri öğleden sonra ve akşam olup, %30’u hafta içi 15:00 – 19:00 saatleri arasında dinliyor. Sonuçlar, dinleyicilerin %38’inin mizah/komedi podcast’lerini dinleyerek yoğun bir ilgi gösterdiğini ve bunun en popüler kategori olduğunu ortaya koyuyor.
Ses düzenleme yazılımı Audacity v3.6 sürümünü yayınladı
Açık kaynaklı, ücretsiz ve çok platformlu ses düzenleyicisi Audacity 3.6, birçok yeni özellik, yepyeni bir görünüm ve çeşitli iyileştirmeler sunan büyük bir güncelleme olarak yayınlandı. Audacity 3.5’ten yaklaşık üç ay sonra gelen Audacity 3.6 sürümü, tüm projeye aynı anda uygulanan efektler olan ana efektleri, gerçek zamanlı efekt olarak kullanıldıklarında kazanç azaltma geçmişini gösteren yeni bir sıkıştırıcı ve sınırlayıcı efektleri ile yeni ve geliştirilmiş koyu ve açık temaları sunuyor.
ElevenLabs bir ses izolatörü piyasaya sürdü
Geçen haftaki bültenimizi okuyanlar podcast kayıtlarınızdaki ses dosyalarınızı iyileştirmek için üç aracı aktardığımızı anımyacaktır. Bu kervana şimdi Elevenlabs de katıldı. Şirket, “ses izalatörü” adını verdiği aracını kullanıma sundu. Demosu oldukça etkileyici; ilgizi çekeceğini tahmin ediyorum. 500 MB’a kadar ücretsiz ullanımına izin veriyor.
Bu arada, geçen hafta aktardığımız araçlar ise Adobe Podcast’in Enhance Speech aracı, Descript'in Sudio Sound ve Ai|coustics aracıydı.
Adobe Podcast Studio genel kullanıma açıldı
Adobe Podcast Studio (Beta) artık herkesin denemesine açık. Araç, Descript ve Eddy gibi, doğrudan tarayıcınızda ses kaydetmenize, düzenlemenize ve geliştirmenize olanak tanıyor. Mart ayında sınırlı beta sürümündeydi.
Eğitimde podcast kullanmaya güzel bir örnek: MidiPods
New York'ta 120'den fazla sınıftaki okul zilleri artık 60 saniyelik podcast'lere dönüştü. "MiniPods" sınıflara fon sağlanmasına yardımcı oluyor ve ayda milyonlarca gösterim sağlıyor.
Podcast’inizi Podcasds ile büyütün
Podcards, bir podcast büyüme aracı olarak piyasaya sürüldü. Araç, içerik oluşturucuların şovlarını tanıtmalarına yardımcı oluyor ve kampanya düzeyindeki veriler kaç kişinin abone olduğunu gösteriyor. Başlamak ücretsiz.
YouTube Music yapay zeka tarafından oluşturulan bir radyo özelliğini test ediyor
YouTube Music, platformunda şarkı keşfini artırmak için iki yeni yol sunuyor. YouTube Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yapay zeka tarafından oluşturulan bir konuşma radyosu özelliğini denediğini ve kullanıcıların şarkı söyleyerek, mırıldanarak veya parçalarını çalarak bir şarkının adını keşfetmelerine yardımcı olacak Shazam benzeri yeni bir aracı kullanıma sunduğunu duyurdu.
Bu arada, YouTube, "bir podcast'in görsellerini (yani bir video podcast'inde gösterilen dalga formları, görüntüler, video) oluşturmaya dahil olan" podcast yayıncıları hakkında bir araştırma çalışmasına katılacak kişiler arıyor.
Dave Jackson Libsyn'den ayrıldı
En saygın podcast danışmanlarından ve eğitmenlerinden biri olan Dave Jackson, sekiz yıldır Libsyn ekibiyle birlikte çalışıyordu. Ama sorun onda, onlarda değil. "Libsyn'de yanlış bir şey yok" diyen Jackson, "nereye gittiğimi duyduğunuzda bunun benim eğitim becerilerime daha uygun olduğunu göreceksiniz" diye ekledi.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Captivate 2.5 duyuruldu. Sürüm, tüm podcast yayıncıları için sınırsız ağ, yeni bir görünüm ve yeni bir deneyim sunuyor.
Audiosigma MikeHero DSP, Denoiser'ın yanı sıra EQ da dahil olmak üzere bir dizi benzersiz özelliğe sahip taşınabilir bir USB ses arabirimi.
Acast, Pionaire Network ile ortaklık kurdu.
Didier Sibellas, Wondercraft'a Tasarım Başkanı olarak katıldı. Wondercraft kendisini "Ses için Canva" olarak adlandırıyor. Sibellas, Canva'da sekiz yıl çalıştı ve Canva'nın ilk tam zamanlı Ürün Tasarımcısı ve Dijital Tasarım Başkanı oldu.
Podcast reklam ajansı Adopter Media, özgünlüğü korumak ve yapay zekanın kolaylık ve doğruluğundan yararlanmak amacıyla, ana bilgisayarda okunan reklamların yapay zeka tarafından seslendirilmesine sınırlamalar getirdi.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!