Kurumsal (Markalı) Podcast'i Nasıl Hazırlamalısınız?- #132
Türkiye'nin en güncel haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Podcast’ler bağımsız yayıncıların ilgisini çektiği kadar şirketlerin de yeni iletişim mecrası olma yolunda ilerliyor. Dijital iletişim kaosundan kurtulmak, hedef kitleleriyle daha nitelikli bağ kurmak isteyen şirkteler, yüzünü daha fazla kurumsal (markalı) podcast’lere dönmüş durumda.
Bu, elbette olumlu bir gelişme; ama “nasıl bir strateji olmalı, nasıl bir podcast başlatmalı?” İşte bu noktada kafalar olukça karışık.
Yeni bir iletişim mecrası olarak ilgi görse de, podcast’in gerçek “işlevi” ve “anlamı” konusunda gerçekçi bir farkındalık oluşabilmiş değil.
Yaygın olarak geleneksel pazarlama iletişimiyle oluşmuş bir kültürel alışkanlığın şirketlerin kurumsal podcast’lerine de sirayet ettiğini söylemek mümkün. Podcast’i iletişim süreçlerinde kullanma “arzusu ve düşüncesi” kuvvetlense de bunun önemli ölçüde doğrudan “ürün ve hizmetlerin” ön plana çıkartıldığı, marka yöneticilerinin podcast’lerde yer aldığı bir yayın sürecine dönüştüğüne tanık oluyoruz. Bu elbette olabilir, temelde yadırganacak bir durum değil; tabi doğru bir stratejinin parçası haline gelmişse.
Tamam da, nedir bu doğru?
Podcast’ler özünde doğrudan “reklam, pazarlama, satış” konuşmaları yapacağınız, “reklam karmanızın” içine dahil edeceğiniz yeni bir pazarlama mecrası değil. Buna ilişkin niyetiniz varsa, sosyal medya reklamları, Google reklamları ya da benzeri reklam ve iletişim fırsatları zaten var, onları kullanmayı tercih etmelisiniz. Eğer podcast’leri yeni bir reklam fırsatı olarak görüyorsanız, ne boşuna enerji harcayın, ne de bütçenizi. Keza, podcast böyle bir şey değil.
Markanız için bir podcast başlatmayı seçtiyseniz, o zaman hedef kitlenizin yayınınızı “neden dinlemeleri gerektiği” konusunda güçlü bir “içerik” oluşturmalısınız. Bu öyle bir içerik olmalı ki, hedef kitlenizin “isteyeceği, arayacağı, vazgeçemeyeceği, bekleyeceği” bir içerik olmalı. Şayet bunu başarırsanız hedef kitleniz için “bir değer” üretmiş olursunuz; varsın doğrudan ürün ve hizmetinizden söz edilmemiş olsun. O podcast’in yayıncısı ya da destekçisi olarak markanız biliniyorsa, dinleyicilerinizin tutkuyla bağlı olduğu yayınınızın “değeri” markanızın da değerine dönüşecektir.
“İyi diyorsun, güzel diyorsun da, o zaman nasıl bir içerik oluşturmalıyız ki, böyle bir podcast ortaya çıksın?” diye hemen soracaksanız, doğru, güzel bir soru. Ama bilmelisiniz ki, bunun kolay, herkese uyan klişe, kalıp bir yanıtı yok. Podcast’inizi kime dinleteceksiniz, onların hangi sorunlarını çözecek, hangi beklentilerini karşılayacaksınız? Bu, sektörünüzü, hedef kitlenizi, organizasyonunu birlikte analiz ederek ortaya çıkartmanız gereken bir süreç. Bunu hem içerik, hem de kurgusal (teknik) olarak iyi tasarımlarsanız, “isteyecekleri ve vazgeçemeyecekleri” bir podcast’i ortaya çıkartmış olursunuz.
Hâsılı, podcast’ler, dijital iletişim kaosundan yorulmuş geniş kitleler için gerçekten özgün, benzersiz, fark yaratabileceğiniz harika bir mecra. Ama podcast’i doğru anlama becerisi gösterebilirseniz.
Bu hafta, bu yönde size yardımcı olacak çok güzel bir yazı sizi bekliyor.
Kurumsal podcast’ler standart değil, dikkat çekici olmalı
Eğer bir kurumsal podcast yayınlıyorsanız ya da yayınlamayı planlıyorsanız, kurumsal podcast’inizi konferans konuşmasına kulak misafiri olmak gibi hazırlamamalısınız. Her iyi kurumsal (markalı) podcast’inin sorması gereken ilk soru şu: “Bu podcast’i kimin için yapıyoruz ve neden ilgilensinler?” Gareth Evans, bu sorunun özünü ve ayrıntılarını yanıtlıyor.
İyi bir podcast adı seçmek için 5 ipucu
Bir podcast’in başarısında iyi bir podcast isimi seçmek çok önemli; çünkü isim kapak resminizle birlikte dinleyicileriniz için ilk izlenimi oluşturur. Hatta onları içeri çekmeye bile yardımcı olabilir. Ancak, mükemmel podcast adını bulmak zor olabilir. Yine de en iyi podcast isimleri birçok benzerliğe sahiptir. Örneğin, akılda kalıcıdırlar, aramada bulunmaları kolaydır ve konunuzu iletirler. İdeal olarak, kısa ve öz olmalı ve büyüyen markanızı desteklemelidirler. Bu makalede, iyi podcast adlarının paylaştığı en yaygın özelliklerden bazılarına bakacağız. Ardından, nasıl bir isim seçeceğinize dair beş ipucu sizi bekliyor olacak.
Spotify yeni içerik oluşturucu araçlarını kullanıma sunuyor
Ses devi Spotify, hepsi bir arada podcast platformunda içerik oluşturucular için yeni para kazanma, keşfedilebilirlik ve izleme araçlarını küresel olarak kullanıma sunmaya başladığını duyurdu. Spotify, içerik oluşturucu platformu Spotify for Podcasters için bu yeni araç ve özelliklerin birçoğunu bu yılın Ağustos ayında Podcast Movement konferansı sırasında duyurmuştu. Bazıları dünya çapındaki kullanıcılara sunulmaya başlanırken, diğerleri ileri bir tarihte kullanıma sunulacak.
IAB, ‘Podcasting Alıcı-Satıcı Kontrol Listesini’ yayınladı
Interactive Advertising Bureau (IAB – İnternet Reklamcılığı Bürosu), markalara, ajanslara ve medya sahiplerine daha sorunsuz ve daha başarılı kampanyalar yürütmelerine yardımcı olacak araçlar sunan yeni bir Podcasting Alıcı-Satıcı Kontrol Listesi yayınladı. Kontrol listesi, ajansların, markaların, yayıncıların ve adtech sağlayıcılarının podcast reklamcılığındaki en son strateji ve teknikleri anlamalarına yardımcı olmayı ve hedeflerini belirlemelerine, doğru kitleleri hedeflemelerine ve başarıyı ölçmelerine yardımcı olabilecek bir çerçeve sunmayı amaçlıyor.
Podchaser gerçek zamanlı kampanya takip aracını kullanıma sundu
Podchaser, medya planlamacıların bir podcast reklamının gerçekten yayınlandığını doğrulamasına ve aynı zamanda nasıl yayınlandığını keşfetmesine olanak tanıyan bir araç olan Airchecks’i başlattı. Araç, podcast reklam kampanyalarını yazıya dökmek için yapay zekadan yararlanıyor ve podcast kampanyalarının hedef kitlelerine ulaşıp ulaşmadığını anlamalarına ve gelecek için daha verimli kampanyalar planlamalarına yardımcı olmak için reklamverenlere geri bildirimde bulunuyor.
Sesli reklamlar etkili olabilir, ancak yalnızca rahatsız edici olmadıkları sürece
Integral Ad Science tarafından Haziran ayında 1.000’den fazla ABD’li dinleyici arasında yapılan araştırmaya göre, tüketiciler müzik ve podcast dinlerken reklam duymaya oldukça açık, ancak yalnızca belirli durumlarda. Dijital ses dinleyen ABD’li tüketicilerin çoğunluğu reklamlarla etkileşime girmiş olsa da, markalar dikkatli olmadığında bu etkileşimden vazgeçebiliyorlar.
Youtube podcast’leri yeni ülkelere açıyor
PodNews’ten James Cridland’in aktardığı bilgiye göre, YouTube podcast'leri küresel olarak kullanıma sunmaya devam ediyor. Avustralya'da bir podcast ana sayfası ekleyen Youtube, kısa süre içerisinde daha fazla ülkenin YouTube'da podcast'lere kavuşması bekleniyor.
Bu arada, YouTube Music’in genişletilmiş podcast dinleme özellikleri Birleşik Krallık’ta resmi olarak kullanıma sunuldu ve kullanıcıların podcast’leri ekran kapalıyken dinlemesine ve ücretli üyelik olmadan bölümleri indirmesine olanak tanıdı.
Apple’dan çocuk podcast’i içerik üreticilerine tavsiyeler
Eğer çocuklara yönelik bir podcast üretiyorsanız ya da bu yönde bir planlamanız varsa Apple’a kulak vermenizde yarar olabilir. Keza, Apple Podcasts, çocuklara yönelik podcast içeriği üretme konusunda tavsiyeler yayınladı. Belirli ülkelerde, Apple Podcasts içindeki Kids & Family (Çocuklar ve Aile) sayfası, Apple için kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Common Sense Media tarafından hazırlandı.
Bloomberg, Apple Podcasts'te bonus içerik başlattı
Bloomberg, Bloomberg.com aboneleri için Apple Podcasts'te bonus içerik başlattı. Dinleyiciler Bloomberg aboneliklerini bağlayarak belirli Bloomberg podcast'leri için bonus içeriğe erişebilecekler. Ayrıca, bazı Bloomberg podcast'leri reklamsız olarak sunulacak.
Bir abonelik daha hüsranla bitti
Öte yandan, 2021 yılında Apple ve Spotify’ın büyük umutlarla başlattığı abonelik modeli beklenen ilgiyi yakalamayı başaramıyor. Hatta birçok abonelik modelini seçen yayıncı bir biri ardına bu modeli terk ediyor. Apple uygulamaları hakkında bir podcast olan AppStories de bu yolu seçenlerden oldu ve Apple Podcasts ücretli aboneliğini durdurdu. Gerekçesi ise şöyle açıklandı: "Bazı insanların kafasını karıştırabilecek ekstra abonelik katmanına sahip olmanın dikkatimizi dağıtmasına gerek olmadığına karar verdik. Zaten Apple Podcasts uygulaması üzerinden de çok fazla kişi bundan faydalanmıyor."
Sonnant ve Podder, daha hedefli reklamlar için ortaklık kurdu
Yapay zeka destekli ses veri platformu Sonnant, çözümlerini entegre etmek ve podcast reklamverenlerine gelişmiş bağlamsal hedefleme sunmak için ses ve demografik analiz platformu Podder ile ortaklık kurdu. Bu ortaklıkla Sonnant, konuşulan içeriğin bağlamını, amacını ve temalarını tespit etmek için yapay zeka kullanan içerik analiz teknolojisini Podder’in analiz araçlarıyla entegre ederek dinleyici demografisi, tercihleri ve davranışları hakkında bilgi sağlayacak.
Meghan Markle ve Prens Harry podcast’e Audible ile dönebilir
Meghan Markle, kendisi ve Prens Harry'nin Spotify ile olan multimilyon dolarlık anlaşması bu yıl sona erdikten sonra bile podcast yayınlamayı bitiremeyebilir. Meghan'ın iyi karşılanan podcast'i "Archetypes"i yeniden yayınlayabileceğini ve bunu Spotify'ın rakibi olan Amazon'a ait bir platform olan Audible'da yapabileceğini bildirdi.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Swell AI, podcast yayıncılarının viral anları bulmasına ve doğrudan transkriptten klipler oluşturmasına olanak tanıyan yeni bir AI destekli klip oluşturucu ekledi.
Bir ses kontrol aracı olan Audio Audit, yeni özellikleri kullanıma sundu; RSS feed'inize gönderilen yeni programları, tarihsel bir kontrol paneli ve bir ekip planıyla otomatik olarak kontrol ediyor.
Afrika'daki podcast yayınlarına odaklanan The Podcast Sessions dergisinin Ekim sayısı ücretsiz olarak yayınlandı.
Spreaker podcast endüstrisi için bir çalışma süresi monitörü inşa ediyor. Poduptime henüz resmi olarak başlatılmadı, ancak büyük podcast sunucularını ve izleme öneklerini test ediyor gibi görünüyor.
Spotify, Alex Cooper’ın podcast ağı Unwell ile reklam satış ortaklığı imzaladı
Broadway Podcast Network, para kazanma, analiz ve hedefleme araçları için Sounder ile anlaşma imzaladı.
Caloroga Media ve The Shark Deck, yeni bir podcasting şirketi olan Caloroga Shark Media'yı kurmak için güçlerini birleştirdi. Yeni şirket öncelikle 10 dakikadan kısa kısa gösterilere odaklanacak.
Transistor, platformundaki en iyi podcast dinleme uygulamalarını açıkladı. Apple Podcasts tüm indirmelerin yüzde 51,6'sını oluşturuyor; Spotify'ın yüzde 27,7'si; Google Podcasts ise yüzde 2,1 ile 3. sırada yer alıyor.
Metin tabanlı editör olan Headliner's Eddy, artık önceki transkriptlerdeki konuşmacıların adlarını hatırlıyor.
Apple Podcasts, iOS 17'de otomatik indirmelerin çalışma şekliyle ilgili birkaç küçük değişiklik yaptı. Değişiklikler, duraklatılan indirme işlemleri devam ettiğinde ve eski bölümler yayınlandığında uygulamanın davranışını etkiliyor.
Acast, Kanada'daki bağımsız podcast yayıncılarının keşfedilebilirliğini artırmayı amaçlayan yeni bir girişim için Amazon Music ile ortaklık kurduğunu duyurdu.
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, PodPod, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!