Makine Konuşuyor, İnsan Susuyor! - 204
Türkiye'nin en güncel ve en kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Son 2 yıldır yapay zekayı kutsama törenlerimiz dünya genelinde şenlikler halinde devam ediyor; kimi utangaçca, kimi aleni, kimi çaktırmadan!
Bindiğimiz alametin nereye gittiğini bilemeden, tören geçişleri kortejler halinde tüm hızıyla sürüyor!
İnsan tarafından yapılan “şeyler”, artık tıpkı bir insan tarafından yapılıyormuş gibi hayatımızın bir yerine yerleşiyor; bir insan ya da makine tarafından yapılıp yapılmadığını her zaman bil(e)meden…
Bir yazı, bir görsel, bir video, bir ses… giderek bir ürün, bir hizmet olarak, yaşamımıza dahil oluyor.
Yapay zekanın vaadi ve bunu gerçekleştirebilme kapasitesi insanın “aklını başından alacak” kadar muhteşem; “istemleri” bir insanın biyolojik sınırlarının ötesinde “bir hız ve verimlilik” içinde yapabiliyor. İnsan için, insanın yapabileceğinden kat be kat fazlasını üstelik. Bunu bir insanı ikna etmek, bir insanı harekete geçirmek, onu etkilemek, hayatının parçası olmak için yapıyor.
Sonra aynısını bir başka insan, sonra yine bir başka insan ve giderek herkes oyuna dahil oluyor. İnsan için, içinde insanın olmadığı bir üretim ve varlık alanı “özel ve iş yaşamımızın” içine nüfuz ediyor ve yayılıyor.
Kurbağanın ocağın üzerindeki tencerenin içindeki suyun artan ısısına yavaş yavaş alışması ve istemese de farkına var(a)madan makûs sona yaklaşması gibi, “trans-hümanizm” çağına çoktan girdik, bilmem farkında mısınız?
Makineler (teknoloji) artık yalnızca otomasyon gibi fiziksel üretim beceri ve süreçlerimizi üstlenmiyor, aynı zamanda “insan zihnine (yaratıcılığına)” özgü “düşünme, tasarlama, geliştirme” ve giderek “karar alma” yetilerini, yeteneklerini, becerilerini de devralıyor.
Düşünen, tasarlayan, kararlar alan ve devamında hizmet ve ürünü de fiziksel olarak geliştiren/sunan bir dünya…
İnsan eliyle, insanın sınırlarının ötesine taştığımız, ancak bu dünyayı nasıl tanımlayacağımızı henüz keşfedemediğimiz, ruhsal ve zihinsel bir kaos haline evrildiğimiz yepyeni bir dünya içinde adım adım ilerliyoruz.
Bir bedel ödemeden (fiziksel ve zihinsel emek), ya da çok çok az ödeyerek, bir başka insan için bir şey üretiyoruz; yaşam alanımızda “makinenin varlığını” artırırken, hızla azalttığımız “insan varlığımızdan” bir bedel ödediğimizin ayrımına varamadan…
Meslek edinerek, iş yaparak, üreterek gelir elde eden, var olan ve yaşamını sürdüren insan için bizzat kendisi olmadan, mesleğini bir makinenin üstlendiği, işini ve üretimini yaptığı bir evreye geçerek, insanın gelir elde etmesini ve varlığını “anlamlı” biçimde sürdürmesini sağladığımız dünyayı bitiriyor, yerini neyin aldığını ve neyi koyacağımızı bilemediğimiz buhran dolu günlere başlıyoruz.
Yalnızca yapabiliyoruz ve tereddütsüz yapıyoruz!
“Kudretimiz, özerkliğimiz”, bizsiz (insansız) yapılamayan ve yapılamayacak şeylerin sınırına (belki de sonuna) hızla yaklaşıyor, varlığımız makinenin (yapay zekanın) varlığına armağan olan “bir veriden ibaret” biçareliğe dönüşüyor!
Velhasıl, makinelerin sesi, insanın sesini yavaş yavaş kısıyor!
Ufukta yeni kortejler hızla tören alanına yaklaşıyor; şenlikler, cümbüşler, kahkahalar eşliğinde!
Son insan, lütfen ışıkları kapat!
Z kuşağı podcast dinleyicileri: Ne istiyorlar ve onlara nasıl ulaşabilirsiniz?
Z kuşağı podcast yayıncıları için önemli bir dinleyici kitlesini oluşturuyor; ancak hakkında çokça konuşulan bu kuşağın alışkanlıkları, ilgileri, motivasyonları önceki kuşaklardan büyük farklılık gösteriyor. Headliner’ın bu kapsamlı yazısı bize Z kuşağı podcast dinleyicileri hakkında her şeyi anlatıyor;ne istiyorlar ve onlara nasıl ulaşabiliriz?
Z kuşağı podcastleri nasıl dinliyor?
YouTube genel olarak podcast dinlemeye hakim olsa da, Transistor.fm’in son anketi Z Kuşağının Spotify’ı güçlü bir şekilde tercih ettiğini (%56) ve video yerine yalnızca ses formatlarını (76%) tercih ettiğini ortaya koyuyor. Bu bulgular genç dinleyicilerin podcast tüketim alışkanlıkları hakkındaki yaygın varsayımları sorguluyor.
Podcasting ve Influencer’lar çarpışma rotasında: Kim kazanacak?
AdWeek’ten Dan Granger’e göre, video podcasting, ses ve sosyal medya arasındaki çizgileri bulanıklaştırırken, yalnızca uyum sağlayanlar yaklaşan sarsıntıdan kurtulacak…
Video olmadan başarılı bir podcast olabilir mi?
Rachel Corbett, kişisel bloğunda yazdığı yazıyla “Podcast’iniz yalnızca ses yayınıyla ayakta kalabilir mi?” soruyor ve şöyle yanıtlıyor: “Video podcast stratejinizin önemli bir parçası olsa da, podcast’inizin tam bölümlerini yüklemek başarı için gerekli değil. Aslında, bazı programlar için hiç işe yaramayacaktır.”
Alitu artık video da kaydediyor
Podcast üretim aracı Alitu artık video kaydı da yapıyor. Alitu ile video kaydı bittiğinde, tüm katılımcı videolarının bir ızgarada düzgün bir şekilde düzenlendiği bir MP4 indirmesi alabiliyorsunuz ve herhangi bir ek düzenleme yapmadan doğrudan YouTube'a yükleme yapılabiliyor. Bu özellik her müşteriye ek bir ücret ödemeden sunuluyor.
Apple Podcasts’e 13 dilde daha transkript desteği
Apple, Apple Podcasts içindeki podcast transkriptlerini bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce duyurdu ve şirket şu anda desteklenen 13 dilde daha önce yayınlanmış tüm bölümler için transkript oluşturmayı tamamladığını duyurdu. Bu, Apple Podcasts'teki 100 milyondan fazla bölümün artık transkriptlerinin mevcut olduğu anlamına geliyor. Şirket ayrıca, eğer tercih edilirse, içerik oluşturucuların kendi transkriptlerini sağlamalarına da izin veriyor.
Zoom’dan taşınabilir yeni kayıt cihazı: PodTrak P2
Zoom, USB mikrofonlar için taşınabilir bir kayıt cihazı olan PodTrak P2'yi piyasaya sürdü. Ürün arka plan gürültüsünü azaltma özelliğine sahip ve dahili bir dinamik kompresör içeriyor. 99 dolarlık fiyata sahip cihaz aynı anda dört parçaya kadar SD karta kayıt yapabiliyor.
AudioShake’ten çakışan sesleri ayırmak için yapay zeka aracı
Podcast yayıncıları için önemli bir sorun olan üst üste binmiş sesleri düzenlemek, AudioShake’in geliştirdiği “Multi-Speaker” yapay zeka modeli ile artık mümkün. AudioShake’in üst üste binen sesleri ayırmak için geliştirdiği araç Wondercraft’a da entegre biçimde çalışabiliyor.
Sesli kitap yarışında yeni rakip: FuturiBooks
Yapay zeka temelli sesli kitap yarışına yeni oyuncular katılıyor. Spotify, geçen ayın sonunda ElevenLabs'ın yapay zeka seslerini kullanan sesli kitapları ekledi. Son olarak Futuri Media, "performans" için ayarlanmış yayın kalitesinde yapay zeka sesleri kullanan FuturiBooks'u piyasaya sürdü.
Podcastle’dan yapay zeka ses kütüphanesi
Podcastle, "dünyanın en büyük yapay zeka sesleri kütüphanesi" olarak adlandırdığı kütüphanesini ekledi. Şirket ayrıca ses klonlama aracının, daha kısa işlem süreleri ve orijinal sese daha fazla sadakat sağlayan yeni bir sürümünü de ekledi. Sürüm, şirketin stok seslerinden birini okumayı da içeriyor.
Pocket Casts web oynatıcısını herkese açtı
Pocket Casts’de dinlemek için artık bir hesaba ihtiyacınız yok. Ayrıca Mac ve Windows masaüstü uygulamalarını da indirebilirsiniz ve oturum açarsanız, programları derecelendirebilir, favorilerinizi kaydedebilir ve dinlediklerinizin sekmelerini tutabilirsiniz (bu da uygulamayla senkronize oluyor).
Veritonic’ten yeni bir araç: Audience Insights
Veritonic, podcast yayıncılarının dinleyicileri hakkında uygun maliyetli demografik veriler elde etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir araç olan Audience Insights'ı piyasaya sürdü. Şirket, reklamverenlerin kitleleri daha derin bir düzeyde anlamalarına olanak tanıdığını söylüyor.
Spooler’dan sesli bulmaca oyunu: Links
Dinamik ses yayıncısı Spooler, Links adında bir sesli bulmaca oyunu yayınladı. Oyun, şirketin Dialog adlı interaktif ses yayıncılığı platformu tarafından geliştirildi. Spooler aynı zamanda konuma duyarlı ses ile denemeler yapıyor ve bir dizi otomotiv markasıyla çalışıyor.
Tom Webster ile Matt Medeiros’un Podcasting 2.0 atışması
Tom Webster Sounds Profitable'da podcast uygulamaları için üç odaklanmış kullanıcı faydası öneren bir yazı yazdı ve Podcasting 2.0 yaklaşımının 'dinleyici deneyimini geliştirmeye sağlam bir şekilde oturmadığını' öne sürdü. Buna karşılık Matt Medeiros, bir YouTube videosundaki yorumunda Webster'ın yorumunu eleştirerek açık kaynaklı çerçeve ve araçların “kurumsal kapalı platformlara teslim edilemeyecek kadar önemli” olduğunu söyledi.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
[MAKALE] Quill Podcasting’den Tianna Marinucci, markalı podcast’ler için gerçek büyüme fırsatının yetersiz hizmet alan pazarlara girmek olduğunu söylüyor.
Viral sanal asistan Maya’nın arkasındaki girişim Sesame, temel yapay zeka modelini yayınladı.
Consumer Reports tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, piyasadaki bazı popüler ses klonlama araçları dolandırıcılık veya suistimali önlemek için “anlamlı” önlemlere sahip değil.
The Daily Wire, yapay zeka odaklı bir "cevap motoru" olan Perplexity ile yeni bir reklam ortaklığı kurduğunu duyurdu.
JAR Audio, Podcasting'de Yükselen Kadınlar Pilot Yarışması'nın üçüncüsünü duyurdu. Kazanan, JAR'ın yetenekli ekibinden tam destek alarak profesyonel olarak üretilmiş bir sesli podcast pilot bölümüne sahip olacak.
Yükseköğretimin dört bir yanından podcast yayıncıları, yapımcılar ve öğrenciler podcast yayıncılığına dahil olurken, HigherEd PodCon duyuruldu. Podcast konferansı, Chicago'da, Illinois Üniversitesi kampüsünde, 12 Temmuz'da gerçekleştirilecek.
Magellan AI artık reklamverenlerin podcast reklam erişimini kendi birinci taraf ve üçüncü taraf kitle verilerine göre ölçmelerine olanak tanıyor.
JAR Audio ve Sounds Profitable, Markalı Podcast'lerin Gücünü bir web seminerinde ve ücretsiz olarak indirilebilen bir çalışmada ele aldı. Araştırmaya göre, 18 yaş üstü Amerikalıların %43'ü favori bir marka veya ürün hakkında bir podcast dinlemeyi tercih ediyor.
Audacy geçen hafta 300 çalışanını işten çıkardı.
İngiliz podcast prodüksiyon şirketi Lock It In, büyüme stratejileri ve ticarileştirme için Adelicious ile ortaklık kurdu.
Spotify, Andrew Tate'in bazı podcast bölümlerini platformundan kaldırdı. Kendisini kadın düşmanı olarak tanımlayan Tate, reddetmesine karşılık reşit olmayanlara yönelik insan kaçakçılığı, tecavüz ve kara para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya. Donald Trump Jr'ın uzun süredir arkadaşı olan Tate'in yönetim değişikliğinden sonra ABD'ye dönmesine izin verilmişti.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!