Markalar Podcast'te Nasıl Başarılı Olabilir? - #189
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Markalar (kurumlar) podcast yayıncılığında yaygın olarak duvara tosluyor ve başarısız oluyor; “büyük heyecanla” başlayan yayınlar “büyük hüsranla” sona eriyor.
Fatura yaygın olarak bir mecra olarak "podcast’in kendisine" kesiliyor ve “podcast dinlenmiyor” gibi yanlış ve kolaycı bir önyargıyla podcast yayıncılığında havlu atılıyor.
Neden?
Birincisi, markalar podcast’i henüz “anlayabilmiş, çözebilmiş” değil ve podcast’e ilişkin bir “stareteji geliştirmeden” yayıncılığa başlıyorlar. Planlamanız (hedef kitle seçimi, format ve içerik planlaması, orta ve uzun vadeli hedefler vb.) yoksa, nereden başlayacağınız ve nereye varacağınız da belirsizleşir. Yol haritanız olmazsa, kısa sürede çıkmaz yola girer, geri dönersiniz. (Neredeyse tümü aynı yanlışı yapıyor.)
İkincisi, temel hedefiniz podcast aracılığıyla markanızı konumlandırmak ve ses aracılığıyla pazarlamanızı güçlendirmek olsa da, podcast doğrudan pazarlama ve satış yapmaya yöneleceğiniz bir mecra değil; kimse sizin pazarlama konuşmalarınızı dinlemek için 30-40 dakikasını harcamaz. Bu, özünde birinci maddeyle bağlantılı bir yanlıştır. (Neredeyse tümü aynı yanlışı yapıyor.)
Üçüncüsü, podcast’in markanız için temel vaadi “satışı artırmak” değil, “bağ kurmak” olmalı. Satışınızı artırmak için podcast’e yöneliyorsanız, kaçınılmaz olarak karşılaşacağınız olumsuz sonucunu görmeyi beklemek yerine, hiç başlamamak hem “kaynaklarınızı boşa harcamamak” için, hem “itibarınızı korumak” için en doğru tercih olacaktır. (Neredeyse tümü aynı yanlışı yapıyor.)
Dördüncüsü, “marka podcast’i” illa marka yöneticilerinizin konuşacağı, sürekli markadan, ürün ve hizmetlerinizden söz edeceğiniz bir içerik formatıyla yayınlanmak zorunda değilsiniz. Stratejinize, planınıza, hedefinize uygun, “bağımsız bir sunucu” ile “özgün bir içerik” formatı geliştirmeyi tercih etmelisiniz. (Çok sık yapılan bir yanlış.)
Beşincisi, podcast’in popülerliğin artmasıyla markalar bu alana da ilgi göstermeye başlarken, marka yöneticileri “podcast alanında uzmanlık desteği alarak” yol haritası oluşturmak yerine, mevcut iletişim ve reklam ajanslarının yönlendirmesi, onların bilgi, deneyim ve potansiyellerinin sınırlarıyla hareket ediyorlar. Bu da, yukarıda sıraladığımız yanlışlar zincirini tetikliyor. (Neredeyse tümü aynı yanlışı yapıyor.)
Ve son olarak, podcast özünde etkili bir “hikâye tasarımı” aracıdır ve bu hikâyeler doğrudan sizin “değerlerinizin”, “kültürünüzün”, “itibarınızın” sese ve içeriğe dönüşmesinden oluşur. Hikâyeler, doğrudan markanızdan söz etmese bile, hikâyelerin arkasında markanızın olduğunun bilinmesi yeterlidir. (Ne yazık ki ülkemizde henüz bu aşamaya ulaşan marka yok gibi.)
Sonuç itibariyle, emin olun podcast dinleniyor, eğer siz potansiyel hedef kitlenizle bağ kurabilecek, onların kalbini kazanabilecek nitelikte bir podcast üretebiliyorsanız…
Podcasting’in geleceği çoklu platformda
YouTube ve Spotify gibi platformlar tarafından desteklenen podcasting, kitlelerle bağlantı kurma ve gelir elde etme potansiyelinin hiç olmadığı kadar yüksek olduğu çok platformlu bir mecraya dönüşüyor. Bu değişim, son sektör duyuruları ve podcast’lerin ABD seçim döneminde kazandığı ivme ile daha da güçlendi ve mecra için gerçek bir dönüm noktasına işaret ediyor. Geleneksel, sadece sesten oluşan podcast’ler tarihe karışıyor. Gelecek, tek bir mecrayı aşan, dinleyicilerle/izleyicilerle nerede olurlarsa olsunlar buluşmak için birden fazla platforma sorunsuzca yayılan şov formatlarında yatıyor. Doğru ekiplere ve stratejilere sahip içerik oluşturucular için bu, eşi benzeri görülmemiş bir fırsat yaratıyor.
Podcast’ler giderek görsel bir mecra haline geliyor
Adweek’ten Paul Hiebert de, podcast’lerin giderek daha görsel bir mecra haline geldiğini savunuyor. Hiebert, kanıt olarak Joe Rogan, Tucker Carlson, Pod Save America ve Charlie Kirk’in podcast’lerinden bazı verileri paylaşıyor.
YouTube podcasting’i nasıl yedi?
New York Magazine ise, John Herrman’ın video podcast’lerin temelini TikTok’un attığını savunduğu “YouTube Podcasting’i Nasıl Yedi?” başlıklı makalesini yayınladı. Yazıda, RSS’in podcasting’in “büyümesini neredeyse kesinlikle engellediği” savunuluyor.
Başarılı bir markalı podcast oluşturmanın beş yolu
Podcast’ler bir pazarlama aracı haline gelmiş olabilir, ancak programınızla etkileşime geçen dinleyicileri gerçekten nasıl etkileyebilir ve kalbini kazanabilirsiniz? İşletmenizin(markanızın) podcast’i, büyük yayıncıların podcast’leri kadar eğlenceli, ilgi çekici ve etkili olmalı; işte bunu gerçekleştirmek için beş ipucu…
Spotify, sesli kitap yaratıcıları için Spotify for Authors’ı başlattı
Spotify, sesli kitap yazarlarına ve yayıncılarına değerli içgörüler ve pazarlama araçları sağlamak için tasarlanmış yeni bir platform olan “Spotify for Authors”ı başlattı. Spotify for Authors’ın temel özellikleri arasında analizler ve içgörüler, pazarlama araçları ve yazar profilleri yer alıyor.
Spotify artık dinleme geçmişinizi 90 güne kadar kaydedecek
Spotify, dinlediğiniz her şeyin kaydını tutan yeni “Son Aramalar” sayfasını kullanıma sunmaya başladığını duyurdu. Uygulamanın bu bölümü 90 güne kadar içeriği saklayacak ve müzik, podcast ve hatta sesli kitaplarla entegre olacak. Sayfa ayrıca kaydedilen içerikleri de takip ediyor.
ElevenLabs, GenAI podcast’leri oluşturmak için NotebookLM’ye rakip oluyor
Sesli yapay zeka girişimi ElevenLabs, Google’ın NotebookLM’sine benzer şekilde, çok konuşmacılı bir podcast oluşturmak üzere farklı içerik türlerini yüklemenize olanak tanıyan bir özelliği tanıttı. GenFM adı verilen özellik, şirketin ElevenLabs Reader iOS uygulamasında bulunabiliyor. GenFM şu anda Türkçe dahil olmak üzere 32 dili destekliyor.
Google Gemini AI, yeni Spotify entegrasyonuyla çok amaçlı bir asistana doğru adım atıyor
Google, yapay zeka asistanı Gemini’yi Spotify entegrasyonunu da içerecek şekilde genişletiyor ve kullanıcıların şarkıları, albümleri, sanatçıları ve çalma listelerini arayıp çalmasına olanak tanıyor; ancak başlangıçta yalnızca İngilizce olarak ve kısıtlamalarla sunuluyor.
Podcastle, tarayıcıda kullanılabilen yeni bir video düzenleyici yayınladı
Podcastle, tarayıcı üzerinde çalışan sezgisel video düzenleme yazılımını kullanıma sundu. Stüdyo kalitesinde videolar oluşturmayı vaat eden yeni yazılım herkesin kullanılabileceği kadar basitlik iddiasında.
Narralize ile PDF'leri çok dilli sesli özetlere dönüştürün
Narralize, yapay zeka desteğiyle PDF içeriğinizi kısa ve özlü sesli özetlere dönüştüren yeni bir araç. Basit bir kredi sistemiyle çalışan Narralize ile, birden fazla dilde yapay zeka destekli metinden sese özelliğiyle küresel bir kitleye ulaşabilirsiniz.
İyi bir podcat açıklaması keşfedilmeyi artırıyor
The Podcast Host'un yeni Podcast Keşif Anketi'ne göre, podcast dinleyicilerinin üçte ikisi ilgilendikleri yeni programları bulmanın kolay olduğunu söylüyor. Yüzde 50'si tercih ettikleri podcast uygulamasından keşfediyor; iyi bir açıklama play tuşuna basmalarının 1 numaralı nedeni.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Pocket FM, içerik kataloğunu genişletmek için yapay zekadan yararlanıyor.
Evergreen Podcasts, Rhapsody Voices'ı satın aldı. Anlaşma, her iki şirketin ekiplerini, yeteneklerini ve varlıklarını birleştiriyor; Rhapsody Voices kurucusu Mike Jensen, Evergreen'de Baş İşletme Sorumlusu oldu.
IAB Avustralya verilerine göre, podcasting Avustralya'daki en hızlı büyüyen reklam formatıdır. Çeyrekteki podcast reklamcılığı yıllık bazda %26,5 artarak 31,4 milyon Avustralya doları (20,5 milyon ABD doları) oldu. Podcast'ler ülkedeki tüm çevrimiçi sesli reklam harcamalarının %40'ını oluşturuyor.
Podbean, IAB Podcast Ölçüm Yönergeleri'ne göre sertifikalandırılmış şirketler listesine geri döndü. Şirket artık v2.2 sertifikasına sahip.
Podpage artık "podroll" listelerini destekliyor. Buzzsprout, Blubrry, RSS .com ve Transistor gibi podcast sunucuları ve Podcast Guru ve Truefans gibi uygulamalar tarafından desteklenen bir podroll, dinleyicilerinize başka şovlar önermenize olanak tanıyor.
Londra Üniversitesi, City St George's'daki MA podcasting öğrencileri, UNFPA'nın dünya çapındaki hayati çalışmalarını vurgulayan bir podcast dizisi üretmek için Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ile ortaklık kurdu.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!