Podcast İçin, 'Podcaster'a İhtiyaç Kalacak Mı? - 195
Türkiye'nin en güncel ve kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
30 Kasım 2022…
Tarih kitapları yazılırken, bu tarih önemli bir eşik, önemli bir kilometre taşı olarak yazılacak, öncesi ve sonrası diye bol bol atıflar yapılacak.
Malum, 30 Kasım 2022, ChatGPT’nin OpenAI tarafından kullanıma sunulduğu tarih ve o günden itibaren hiçbir şey eskisi gibi değil…
Son 20-30 yılda bireyleri ve kurumları sarmalayan “dijital dönüşüm” rüzgarları, 30 Kasım 2022 sonrası “yapay zeka” fırtınasına dönüşmüş durumda.
Henüz tarihin yazımı aşamasında değiliz, ancak hep birlikte bu tarihin hem tasarımcısı, hem de maruz kalanı olarak aktif olarak inşa etmeye devam ediyoruz. Tarih yazıcıları için, tarihin yaşayan tanıkları, üreticileri ve mamülleriyiz…
Her şey değişiyor, fark etsek de etmesek de, içinde yer alsak da almasak da, kullansak da kullanmasak da, “araçlar, ürünler, hizmetler, süreçler” değişiyor; kimi zaman yavaş yavaş, kimi zaman birden bire…
Tarihin o motoru çalışmaya devam ediyor: “Değişmeyen tek şey değişimin kendisi!” (Herakleitos'a selam olsun!)
Bugün değişimin ulaştığı nokta ve geldiğimiz merhale, “insan-makine” arasındaki ilişki de, dengenin ve giderek kontrolün “makine” lehine evrilme eşiğinde olduğunu gösteriyor; farkında olsanız da olmasanız da…
İnsanoğlunun binlerce yılda ürettiği, inşa ettiği “bilgiler (veriler)”, en genel anlamda uygarlık, “Büyük Dil Modelleri” marifetiyle ve yapay zeka teknoloji şirketleri aracılığıyla “makinelere” teslim edilmiş durumda.
İnsan ürettiği “teknoloji” insanın bir aracı, tamamlayıcı bir unsuru olmaktan çıkarak, araçlar (makineler) “bağımsız karar verici ve otonom” yapılara dönüşüyor.
Bu vuslat içinde “insanın” yeri, kaderi nerede; hiçbirimiz henüz bilmiyoruz. Teknoloji ve yapay zeka meftunluğu, konfor ve zenginlik hülyalarıyla bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete!
Bu noktada konu çok fazla, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, hukuki ve siyasi boyutlara doğru çatallanıyor, ama ne niyetim burada bu ayrıntılara dalmak ne de bu yazının ve bültenin sınırlarını zorlamak…
Ama madem ki podcastseverler olarak bir aradayız, bu haftaki bültenimizde ayrıntılarını bulacağınız Google Lab’in üzerinde çalıştığı “Daily Listen” vesilesiyle birkaç kelam edeyim.
Yakında “podcaster”, “podcast sunucusu”, “podcast yayıncısı” gibi kavramları yeniden düşünmemiz gerekecek. Son 5 yıldır gerek bu bültenlerde gerekse farklı mecralarda yazdığım gibi (örneğin 2020’de yayınladığım “2030’da Podcast” yazısına göz atabilirsiniz) bizzat yapay zekanın hazırlayacağı “kişiselleştirilmiş” podcast’ler (artık daha çok ses içerikleri diyebiliriz) dinleyebileceğiz. İçeriği oluşturmak ve sunmak için bizzat etten kemikten (insan) bir üreticiye gerek duyulmayacak. Ya da iyimser bir yorumla, “insan(podcaster)” bu döngüde yapay zekayı nasıl kullanacağını ayırt edici olarak bulması, kullanması gerekecek.
Google Daily Listen, benzer teknoloji arayışı içerisindeki birçok girişimden yalnızca birisi. Bu yıldan itibaren podcast yayıncılığını, içerik üreticiliğini köklü biçimde yeniden düşünmemiz ve bu tasarım sürecinde “podcaster”ın rolünü yeniden konuşmamız gereken bir süreç olacak. Dinleyicinin(tüketicinin) bizzat podcast içeriğini oluşturacağı (istemle tetikleyeceği) bir aşamaya geçeceğiz.
“Yeni podcaster”, muhtemelen dinleyici adına bu istem mimarisini tasarımlayan, öngören, tahayyül eden, yapay zekayla bu ses dosyalarını hazır, tüketilebilir bir içerik haline getiren bir “kolaylaştırıcıya” dönüşecek. Bunu, “işiniz, ilginiz, uzmanlığınız, kurumunuz” için şimdiden yapmaya başlamayı düşünmelisiniz.
Kim bilir, zamanla belki buna da ihtiyaç kalmayacak!
Sonra mı?
Vallahi sormayın, hayal bile edemiyorum; artık makineler bize ne lütfederse, zamanı gelince hepbirlikte göreceğiz!
Markalı podcast’inizi geliştirin: Daha iyi etkileşim için 7 içerik fikri
Markalı podcast’inizi kitleleri cezbedecek, marka güveni oluşturacak ve anlamlı bağlantılar kurmalarını sağlayacak yaratıcı fikirlerle hazırlayabilirsiniz. Quill Podcasting’ten Alison Osborne, efsaneleri yıkan bölümlerden canlı şovlara kadar, podcast’inizi mutlaka dinlenmesi gereken bir deneyime dönüştürmenin uygulanabilir yollarını yazdı.
Google’ın günlük dinleme deneyi keşfet akışınızı yapay zeka podcast’lerine dönüştürüyor
Google, Discover akışında kişiselleştirilmiş podcast tarzı özetler oluşturmak için yapay zeka kullanan “Daily Listen” adlı yeni bir özellik deniyor. Sistem, takip ettiğiniz konulara ve hikayelere göre yaklaşık beş dakikalık bir sesli bölüm oluşturuyor ve bunu Google’ın mobil uygulamalarındaki arama çubuğunun altındaki dönen ekranda sunuyor. Deneyin şu an yalnızca ABD’li kullanıcıları kapsadığını anımsatalım.
ByteDance’in yeni yapay zeka modeli, hareketsiz görüntüleri sesle canlandırıyor
TikTok’un ana şirketi Bytedance’daki araştırmacılar, “dinleyici” ve “konuşmacı” rollerini manuel olarak atamak zorunda kalmadan iki kişi arasındaki konuşmalar için gerçekçi diyalog videoları oluşturabilen INFP adlı bir yapay zeka çerçevesi geliştirdiler.
Podcast tahminleri, trendler ve 2025 için ipuçları
2025’e adım atarken podcast ortamı gelişmeye devam ediyor. Birkaç yıl önce işe yarayan şeyler artık işe yaramayabilir ve bir adım önde olmak yeni trendlere, teknolojilere ve dinleyici tercihlerine uyum sağlamak anlamına geliyor. Courtney Kocak, “Podcast tahminleri, trendler ve 2025 için ipuçlarını” yazdı…
Spreaker sunucu pazarında büyümeye devam ediyor
Livewire'a göre iHeart'ın tüketici podcast sunucusu Spreaker, Aralık ayında tüm yeni podcast bölümlerinin %13,5'ini yayınladı. Bu şirket için bir rekor ve yıllık bazda 2,7 katlık bir pay artışı. Spreaker'ın payı Aralık 2023'te sadece %5'ti ve Eylül ayından bu yana istikrarlı bir şekilde arttı. Spotify for Creators da %24,4'e yükseldi; 3 numaralı podcast sunucusu Buzzsprout ise %6,5'e düştü. Spotify’a ait sunucu markası Megaphone da geçen yıla göre düşüş gösterdi.
Web tabanlı oynatıcılar aracılığıyla kaç podcast dinleniyor?
OP3'ten John Spurlock, hizmet tarafından ölçülen Aralık ayındaki en iyi 300 gösteriye baktı. Tüm bölümlerin %5,17'si web tabanlı oynatıcılar aracılığıyla dinleniyor, ancak bazı gösterilerin neredeyse %100'ü web üzerinden tüketiliyor.
Riverside’dan kurumsal fiyatlarında büyük artış
Uzaktan kayıt ve düzenleme aracı Riverside, kurumsal müşterilerini bilgilendirerek fiyatlarının her bir ek lisans için 1 Şubat'ta ikiye katlanarak 100 dolara çıkacağını duyurdu. Şirket üç hafta önce 30 milyon dolar topladı.
Podcast kaydında bu da oldu: Konuşurken cebindeki silahı ateşledi!
Teksaslı rapçi 2 Low, One on OneW / Mike D podcast'inin canlı yayın konuğu oldu ve burada gençlik yıllarındaki suç geçmişini anlattı. 2 Low, çocukluk yıllarındaki suç hayatından ders aldığını ve enerjisini rap müziğe yönlendirmeye karar verdiğini açıkladı. Rapçi, konuşma sırasında kot pantolonunun sol cebine uzandığında bir el ateş sesi duyuldu ve kot pantolonun içinden namlu alevi kaydedildi. Olayda yaralanan olmadı.
Shure, USB mikrofonu MV7i'yi piyasaya sürdü
Mikrofon üreticisi Shure, CES'te, seçtiğiniz ikinci bir XLR mikrofonu takmanıza olanak tanıyan yeni bir USB mikrofon olan MV7i'yi piyasaya sürdü.
Bu arada, LARK M2S mikrofonu da CES'te piyasaya sürüldü. Video çekenler için tasarlanmış, kolayca gizlenebilen bir kablosuz mikrofon, otuz saatlik stüdyo seviyesinde kablosuz ses kaydı yapabiliyor.
Podpacer ile podcast bölümlerinizi planlayın
Podpacer, bir sonraki bölümünüzü araştırmanıza ve planlamanıza yardımcı olacak bir podcast planlama aracıdır. Kurucusu Slobodan Manić, “Podpacer geçmiş bölümlerinizden, ayrıca sağladığınız YouTube videolarından, belgelerden veya web sayfalarından öğrenir ve bu bilgileri yeni bölümleri daha verimli bir şekilde planlamanıza ve hazırlamanıza yardımcı olmak için kullanır” diyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
[MAKALE] Triton Digital'den Sharon Taylor, 2025 yılında podcast endüstrisi için çok kibar taleplerin (aslında hedeflerin) kısa listesini yazdı. Taleplerinden biri, "Spotify, YouTube veya Apple'ın faydalı sektör verileri yayınlaması."
Spotify, Joe Rogan'ın programına atlanamayan midroll podcast reklamları ekledi. Rogan, daha önce konuşmanın ortasında asla reklam yayınlamayacağını duyurmuştu.
Cumulus Media ve Westwood One, reklamverenlerin neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bilmelerine yardımcı olmak için en iyi uygulama reklam öğesi el kitabını yayınladı. Verilere göre, harika reklam öğeleri 3-4 kat daha fazla yatırım getirisi sağlayabiliyor.
Audacy ve Claritas, reklam müşterilerine gelişmiş ölçüm yetenekleri sunmak için CES'te bir ortaklık duyurdu. Araç hem yayın hem de dijital ses kampanyalarıyla çalışır.
Blubrry, komisyon bazlı gelirle şovların paraya çevrilmesine yardımcı olmak için promosyon kodu pazar yeri olan CodeADX ile ortaklık kurdu.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!