Podcast Markalaşmasının Bir Sonraki Aşaması Ses Logoları Mı? - #127
Türkiye'nin en güncel haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Sinema meraklısı herkes MGM’in (Metro Goldwyn Mayer) kükreyen aslananın sesini hemen anımsayacaktır. 1928’den beri kullanılan bu sesi duyan herkes henüz hiçbir şey görmemiş bile olsa MGM’in bir filminin başlamak üzere olduğunu hemen anlayabilir.
Sesi marka logosuna dönüştüren başka kurumlar da oldu kuşkusuz. Örneğin Intel, McDonalds ve son yılların en popüler markalarından Netflix markasını ses logosuyla perçinleyen şirketler arasında yer aldı.
Peki, benzer bir “ses logosu”, sesi ana ürün ve araç olarak kullanan podcast’lerde neden olmasın! Harika olmaz mı? Podcast’iniz için öyle bir ses logosu geliştirebilirsiniz ki, nerede duyulursa duyulsun hemen akla sizin podcast’iniz geliyor. Bence bir podcast için çok güzel bir tanıtım ve pazarlama fırsatı olur.
Bunları okuyunca sanırım aklınıza hemen “bir örneği var mı?” sorusu geldi ve bu satırların devamında bir örnekle taçlandıracağım yönünde beklentiniz oluştu. Heyecanınızı anlıyorum ama ne yazık ki merakınızı giderecek bir örnek sunamıyorum, çünkü harika fırsat alanını kullanan şimdilik yok gibi! Gibi diyorum çünkü The Podcast Host’tan Colin Gray’e göre, Gimlet podcast’i Startup’taki örnek buna en yaklaşan ses tasarımı oldu. Başkaca bir örnek de yok.
Bu aslında büyük bir fırsat alanını da gösteriyor. İster kurumsal isterse kişisel markanız için podcast geliştiriyor olun, eğer orta ve uzun vadede iddialı bir podcast yayınlama hedefiniz varsa, bir “ses logosu” üzerinde ciddi düşünme zamanı gelmiş olabilir.
Neden ilklerden biri olmayasınız ki!
Eğer böyle bir girişiminiz olursa hani beni de haberdar ederseniz keyifle dinlemekten ve hatta bültenimiz aracılığıyla ilgi duyacak herkesle paylaşmaktan mutlu olurum.
Ama hemen kolları sıvamaya başlamadan önce gelin podcast dünyasında geçen hafta neler olmuş bir bakalım…
Podcast markalaşmasının bir sonraki aşaması ses logoları mı?
Podcast yayıncıları ses kimliklerini göz ardı ederek bir püf noktasını kaçırıyor olabilir… Araştırmalar, ses logolarının yapı taşları olan Rhythm (Ritim), Rhyme (Kafiye) ve Repetition’ndan (Tekrar) oluşan üç R’nin dinleyicilerin hafızasında yer ettiğini gösteriyor. Nielsen Tüketici Nörobilimi Avrupa Direktörü Dr. Bradley Vines, “Tutarlı bir şekilde kullanıldığında, bir jingle benzersiz bir marka varlığı geliştirmek için güçlü bir araç olabilir” diyor.
Teoriye göre, dinleyicilerinize yeterince sık bir ses logosu dinlettiğinizde, bu logo podcast’inizi hatırlatan bir unsur olarak akılda kalacaktır. Bu yeterince basit görünüyor, ancak The Podcast Host’tan Colin Gray şu anda podcast sahnesinde çok fazla ses markası görmüyor ve podcast yayıncılarının ses logoları kullanmayarak bir fırsatı kaçırdıklarına inanıyor.
Önlenebilir podcast tuzakları
Radio Days Asia Podcast Day’de Podbean Endonezya’dan Norma Jean Belenky, podcast yayıncılarının ilk 5 yıllarında yaptıkları en yaygın hataları paylaştı. Siz de mevcut podcast’inizi ya da başlatmayı planladığınız yeni podcast projenizi bu tespitlerle değerlendirebilirsiniz. Sizi podcast tuzaklarından koruyacak tespitler burada…
YouTube Music uygulamasında artık podcast’lere yorum bırakabilirsiniz
YouTube Music daha sosyal hale geliyor: Artık şarkılara ve podcast’lere yorum gönderebilirsiniz. Tabi Youtube Music üzerinden podcast’lere Türkiye’den henüz ulaşılamadığını, ulaşmak için VPN kullanmak gerektiğini anımsatalım.
Substack’ten podcast yayınları için yeni ses transkripsiyon araçları
Bülten yayıncılığının en popüler markalarından birisi olan Substack, kullanıma sunduğu yeni yapay zeka destekli araçlarıyla kolayca transkriptler ve audiogram’lar üretilmesine olanak tanıdı. Substack’ten Hamish McKenzie, bir blog gönderisiyle bu yeni araçları tanıttı…
Ne olacak bu Spotify’ın hali?
Spotify'ın podcast stratejisinin ardındaki finansal bilgiler, Wall Street Journal'ın derinlemesine incelemesine konu oldu. Dawn Ostroff'un şirkette çalıştığı dönemde bazı programların bölüm başına maliyetinin 250.000 dolara kadar ulaştığı ortaya çıktı. Bu kadar büyük paralar harcayan Spotify ne elde etti derseniz, verilecek en net yanıt: “Zarar”
Spotify Beyaz Gürültü podcast’lerine savaş açtı
Öte yandan Spotify’ın bu sıralar panikle kapatmaya çalıştığı başka zarar kapıları da var. Örneğin Spotify, yağmur ya da kuş cıvıltısı gibi rahatlatıcı seslerden biraz daha fazlasını sunan programcılara yönelik reklam desteğini azaltarak “Beyaz gürültü podcast (white noise podcast)” yayıncılarına karşı baskıyı artırdı. Bu yılın Ocak ayına kadar, bu şovlar platformdaki günlük 3 milyon tüketim saatini oluşturdu ve Spotify’ın yıllık brüt kârını 38 milyon dolar azalttı.
Konukları ve sunucuları eşleştiren uygulama: PodMatch 2.0
PodMatch 2.0 Alex Sanfilippo tarafından başlatıldı. Hizmet, podcast konuklarını ve sunucularını röportajlar için eşleştiriyor. Hadi biraz alegori yapalım; bir nevi sunucu ile konuk arasında çöpçatanlık yapıyor :) Ayrıca tüm kod tabanı yeniden oluşturuldu. Bir göz atın isterseniz.
Çocuk podcast yayıncılığı büyük bir büyüme fırsatı sunuyor
Çocuk ve aile podcast ağı ABF Creative, müzik ve ses içeriğinin 4-11 yaş arası çocukların gelişimini ve ruh sağlığını nasıl etkilediğini inceleyen Sounds of Self Esteem araştırmasını yayınladı. Veriler, bu yaş grubunda çocuğu olan 1.014 ebeveynle yapılan bir anketten elde edildi. Çalışma, müzik ve sesli kitapların çocukların tercih ettiği ses içeriği olmaya devam ettiğini gösterse de, podcast tüketen çocuklar haftada en az bir kez dinledikleri için podcast yayıncılığında büyüme fırsatı var.
İşe gidip gelirken podcast dinleyenlerin sayısı artıyor
İzleyici içgörüleri ve analiz platformu Nielsen tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre de, ABD’de daha fazla dinleyici seyahat ederken podcast dinliyor. Ayrıca ortalama dinleme süresindeki artışa da dikkat çekilen rapora göre, toplu taşımada podcast dinleyen tüketicilerin sayısı Mayıs 2023’te geçen yıla göre artarak 18 yaş üstü dinleyiciler arasında yıllık yüzde 4 artış gösterdi. 18-49 yaş aralığındaki dinleyiciler için, yolculuk sırasında podcast dinlemek artık evde dinlemekten daha popüler; bu gruptaki katılımcıların yüzde 43’ü seyahat ederken dinlediklerini bildirirken, evde dinleyenlerin oranı yüzde 38.
Podcast’lere reklam vermeye nasıl başlanır?
Podcast’ler, reklamverenler için fırsat olduğu kadar kafa karıştıran birçok noktaya da sahip. Bir podcast’e nasıl reklam verileceğini merak ediyorsanız yanıtı bu yazıda. Insider Intelligence’a göre, küresel podcast reklam harcamaları 2026 yılında 3,53 milyar dolara ulaşacak.
Patreon’da artık topluluğunuz ile sohbet edebilirsiniz
İçerik geliştiricilerin topluluklarından bağışlar ve abonelik geliri elde etmelerini sağlayan popüler bir platform olan Patreon, üyelerin içerik oluşturucularla ve birbirleriyle daha güçlü ilişkiler kurmasına yardımcı olacak iki yeni özellik olan üye profillerini ve topluluk sohbetlerini başlattı.
Bu yeni özelliklerle, Patreon’da diğer üyelerle bağlantı kurarak yaratıcıların çalışmalarını tartışabilir, görüşlerinizi paylaşabilir ve Patreon üzerinden doğrudan birbirinizi tanıyabilirsiniz. İçerik oluşturucuların ada, konuya, emojiye ve üye seviyesine göre özelleştirebilecekleri sohbetlerine katılabilirsiniz. Metin, fotoğraf ve emojileri paylaşabilirsiniz; yaratıcılar ayrıca yeni bir şey yüklediklerinde sizi bilgilendirmek için Patreon gönderilerinin önizlemelerini de paylaşabilirler.
PodcastOne NASDAQ’ta işlem görmeye başladı
Hem içerik yaratıcıları hem de reklamverenler için içerik geliştirme, marka entegrasyonu ve dağıtımı da dahil olmak üzere 360 derecelik bir çözüm sunan, önde gelen reklamveren destekli podcast şirketi PodcastOne ABD borsası Nasdaq’ta işlem görmeye başladı. Düzenlenen özel törende CEO Rob Ellin Açılış Çanını çaldı. Hisselerin yaklaşık yüzde 80'ine sahip olacak olan LiveOne, ABD'de faaliyet gösteren ilk podcast şirketi özelliği de taşıyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
NewsLab Turkey’de Tansel Erdem Yılmaz, “Podcast Haber Endüstrisinin Neresinde?” başlıklı yazında haber kategorisini ve podcast yayıncılığında habercilik boyutunu analiz etti.
Headliner bir kullanıcı anketinin sonuçlarını açıkladı. Düzenlemeye daha fazla zaman ayıran podcast yayıncıları, daha yüksek keyif seviyeleri bildirdi.
Bir yakıt şirketi için yapılan ankete göre Almanlar araç kullanırken çoğunlukla müzik dinliyor, ancak yüzde 23'ü podcast'ler de dahil olmak üzere sözlü içerik dinliyor. Sürücülerin yaklaşık yüzde 76'sının park ederken sesi kıstığı belirtilen verilere göre ayrıca yüzde 22'si yüksek sesle şarkı söylüyor, yüzde 19'u mırıldanıyor, ancak yüzde 48'i "dış dünyaya göstermeden içten içe eğleniyor".
Birleşik Krallık podcast yetenekleri için yeni bir platform başlatılıyor: The Pod Guestlist adı verilen hizmet, "podcast tanıtımı için sektörün önemli parçalarını ilk kez bir araya getiren gelişen bir merkez olacak." Platform önümüzdeki ay faaliyete geçecek, ancak başvurular şu anda açık.
Uzaktan kayıt aracı Zencastr, ücretli müşteriler için bir iOS uygulaması başlattı. Şirket ayrıca sosyal platformlar için yapay zeka destekli klip yaratıcısı ZenAI'yi ayda 299 dolara piyasaya sürdü.
Spotify for Podcasters Ağustos ayında üç aylık düşüşünü tersine çevirdi. Platform, geçen ay yayınlanan tüm yeni bölümlerin yüzde 20,5'ini temsil etti; bu oran bir önceki ay yüzde 20,1'di.
PodcastAddict web sitesine gelişmiş arama ekledi.
“Herhangi bir YouTube videosunu yapay zeka tarafından özetlenmiş bir podcast'e dönüştürme" aracı olan Podshorty kapandı ve kullanıcılarına para iadesi yaptı.
Sounds Smart Asia 2023 araştırmasını yayınlayan Acast'e göre podcast'ler Singapur'daki en etkili kanal. Singapurlu podcast dinleyicilerinin yarısından fazlası, bir podcast'te reklamı yapılan bir ürünü dinledikten sonra satın alma işlemi gerçekleştiriyor.
Küresel podcast şirketi Acast ve podcast ağı Luminary, seçilen Luminary Original podcast'lerinin erişimini genişletmek için stratejik bir ortaklık duyurdu. Altı gösteri, Acast aracılığıyla tüm dinleme platformlarındaki dinleyicilere sunulacak. Acast ayrıca Apple Podcasts, Spotify ve Amazon Music dahil tüm platformlarda bu podcast'ler için Luminary'nin özel gelir ortağı olarak da hizmet verecek.
Edison Research, 100.000 $'dan fazla kazanan hanelerde en yüksek dinleyici yoğunluğuna sahip programları yayınladı. Gimlet ve The Wall Street Journal'ın The Journal'ı 1 numara…
SiriusXM, Barometer ve ArtsAI, reklamverenlerin kampanya sırasında optimizasyon yapabilmesi için kampanya ortasında raporlama sağlayan bir marka uygunluğu ve güvenlik aracını kullanıma sundu.
Sounder, işyeri kültürünün geleceğini şekillendiren ilk 100 şirketten biri seçildi. Şirket listedeki tek ses şirketi olma özelliği taşıyor.
Podcast'ler için en iyi transkripsiyon yazılımı hangisi? Transistor'den Justin Jackson 5 farklı transkript aracını inceliyor.
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!