Podcast Yayıncılığında Karşılaşılan En Büyük Zorluklar Neler? - #175
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Dünyada ve Türkiye’de podcast endüstrisi hızla büyümeye devam etse de her şey güllük gülistanlık değil!
Youtube, Instagram, Facebook, TikTok gibi mecraların hükümranlığına bakılacak olursa, tüm gelişim emarelerine rağmen podcast sektörünün çözmesi ve aşması gereken engeller hala güçlü biçimde varlığını sürdürüyor.
Bu haftaki bültenimizde ayrıntılarını bulacağınız güzel bir içeriğimiz var. The Hollywood Reporter’dan Julian Sancton, podcast endüstrisinin önemli isimlerine “sektörde yaşanan en önemli sorunlar neler?” sorusunu yöneltti ve güzel bir sektör fotoğrafının çekilmesini sağladı.
Bu yanıtların da ışığı altında podcast sektörünün bugünkü durumunu 7 başlık altında özetleyebiliriz…
Birincisi, “keşfedilebilirlik” hâlâ en büyük sorunlardan birisi. Mevcut podcast uygulamalarının kullanıcı dostu olmaması ve etkili bir kürasyon sağlamaması kaliteli yayınların dikkat çekmesini engelliyor. Algoritmaları ve kullanıcı arayüzleri sezgisel değil; dinleyiciler en iyi ve en alakalı içerikleri bulmakta zorlanıyor. Ayrıca podcast’lerin sayısı çok fazlalaştı; yeni ve mevcut podcast’lerin hedef kitlelerine ulaşması zorlaşıyor.
İkincisi, “pazarlama stratejilerindeki eksiklik” dinleyicilerin dikkatini çekmeyi engelliyor. Kaliteli yayınlarla dolu bir ortamda podcast’lerin öne çıkması ve sadık bir dinleyici kitlesi oluşturması giderek daha fazla çaba gerektiriyor. Podcast’ler rekabet ve dikkat çekme mücadelesi içinde etkili pazarlama yöntemlerine ihtiyaç duyuyorlar ama sosyal medya platformlarındaki değişimler ve sınırlamalar, podcast’lerin tanıtımını güçleştiriyor.
Üçüncüsü, “reklam gelirleri ve podcast’ten para kazanma” hâlâ önemli engellerden birisi. Podcast yayıncıları reklamverenlere değerlerini henüz ispat etmeyi başaramadı. Podcast dinleme süreleri ile reklam harcamaları arasındaki uyumsuzluk devam ediyor. Reklamverenler podcast’lerden bekledikleri performansı sağlayamaması podcast’lere yatırım yapma isteğini zamanla azaltmış durumda. Yayıncılar ve Spotify gibi platformlar bunu çözmesi gerekiyor.
Dördüncüsü, “içerik kalitesinin artmasına ve yenilikçiliğe” her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Dinleyiciye değerli içerik sunulmalı ve aynı zamanda cesur içerik üretimine, yeni formatlar denemeye ve yaratıcı yaklaşımlar benimsemeye yönelinmeli.
Beşincisi, “platformlar ve teknoloji entegrasyonu” arzulanan düzeyde kullanıcı dostu değil. Yapay zeka alanındaki gelişmeler ve farklı medya formatlarıyla entegrasyon, podcast’lerin erişimini ve etkisini artırmada kritik rol oynamaya başladı. Podcast’in ses odaklı köklerine rağmen, videoya ve sosyal medya platformlarına olan ilgi yüksekliği Spotify, Apple Podcasts gibi platformların bu ilgi ve dönüşümü destekleyecek şekilde altyapılarını geliştirmesi ve içerik oluşturuculara gerekli araçları sağlaması gerekiyor.
Altıncısı, “pazar doygunluğu ve rekabet” dinleyicilerin seçim yapmasını zorlaştırıyor. Dinleyicilerin sınırlı dikkat ve zamanını kazanmak için diğer medya biçimleriyle rekabet etmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu gerçekliği dikkate alarak podcast yayıncılarının içerik stratejilerini ve sunum biçimlerini yeniden şekillendirmesi gerekiyor.
Yedincisi, “finansal kaynaklar ve sürdürülebilirlik” kaliteli içerik üretimi için kritik bir rol oynayabiliyor. Bazı durumlarda gerekli yatırımın sağlanamaması sürdürülebilir bir iş modeli oluşturulmasını engelliyor.
Hâsılı, podcast sektörü yaşanan zorluklara rağmen gelişmeye devam ediyor; ama bir süre sonra alışageldiğimiz bir formatın ötesinde bir biçime dönüşme ihtimali çok yüksek.
“Ses”in hikâyesi sürüyor…
Popüler podcast yayıncıları sektördeki en büyük zorlukları yorumluyor
The Hollywood Reporter’dan Julian Sancton, Theo Von, Bill Simmons, Rachel Maddow gibi pekçok podcast sektörü profesyonelinden “sektörün en büyük zorluklarını” tanımlamalarını istedi. Podcast sektörü geçen yılki yavaşlamanın ardından toparlanmış gibi görünse de, “keşfedilebilirlik, reklam modeli ve video” unsurlarının dahil edilmesiyle ilgili sorular da dahil olmak üzere hala podcast’i arka planda tutan pek çok etken var. İşte sektör duayenlerinin çektiği podcast sektör fotoğrafı…
Apple Podcasts artık tüm web tarayıcılarından dinlenebiliyor
Apple Podcasts artık web’den dinlenebilecek. Apple yaptığı açıklamada Apple Podcasts uygulamasının artık 170’ten fazla ülkede tüm büyük web tarayıcılarında (Chrome, Edge, Firefox ve Safari) kullanılabildiğini duyurdu. Yeni özel web deneyimi, herhangi bir cihazda web tarayıcısı olan herkesin podcast’lere erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Yeni siteyi incelemek için podcasts.apple.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
ElevenLabs’ın metinden sese uygulaması Reader dünya çapında kullanıma sunuldu
Sentetik sesler yaratmak ve düzenlemek için yapay zeka destekli araçlar geliştiren ElevenLabs, Reader uygulamasını 32 dil desteğiyle tüm dünyada kullanıma sundu. İlk olarak Haziran ayında ABD, İngiltere ve Kanada’da piyasaya sürülen uygulama, kullanıcıların makaleler, PDF belgeleri veya e-kitaplar gibi herhangi bir metin içeriğini yüklemelerine ve bunları farklı dillerde ve seslerde dinlemelerine olanak tanıyor. Reader artık Türkçe, Portekizce, İspanyolca, Fransızca, Hintçe, Almanca, Japonca, Arapça, Korece, İtalyanca, Tamilce ve İsveççe gibi dilleri destekliyor.
D-ID, ses klonlama ve dudak senkronizasyonu içeren bir yapay zeka video çeviri aracı başlattı
Yapay zeka video oluşturma platformu D-ID, yapay zeka teknolojilerini kullanarak videoları diğer dillere çevirmek için bir araç sunan en son şirketlerden birisi oldu. D-ID, yapay zeka düzenleme sürecinin bir parçası olarak konuşmacının sesini de klonluyor ve dudak hareketlerini çevrilen sözcüklerle eşleşecek şekilde değiştiriyor.
Ausha, SEO'ya duyarlı "Ausha Intelligence"ı başlattı
Podcast barındırma şirketi Ausha, "Ausha Intelligence" adlı bir yapay zeka aracı başlattı. Araç, Ausha'nın podcast arama motoru optimizasyonu anlayışını kullanarak özelleştirilebilir ve yeni bölümlerin keşfedilebilirliğini artırmak için tasarlanmış meta veriler üreten esnek bir yapay zekaya sahip.
Shure, SM4 "ev kayıt mikrofonu"nu piyasaya sürdü
Shure, hem vokal hem de enstrümanların evde ve stüdyoda kaydı için tasarlanmış çok yönlü, geniş diyaframlı bir kondansatör mikrofon olan SM4 Ev Kayıt Mikrofonunu tanıttı. Çift diyaframlı kapsülü ve patent bekleyen RF koruma sistemi ile SM4, sanatçıların kurulumları, ortamları veya deneyim seviyeleri ne olursa olsun profesyonel kalitede kayıtlar yapmalarını sağlıyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
New York Times, sekizinci yıllık Öğrenci Podcast Yarışması'nı duyurdu. Belki Türkiye’deki eğitim kurumları ile medya organlarına da güzel bir örnek oluşturur; incelemenizi öneririm.
Headliner'ın Otomatik Audiogram’ları artık Instagram, Facebook ve LinkedIn'de yayınlanabilir. Yeni bir bölüm yayınladığınızda otomatik olarak yayınlanıyor.
Ses geliştirme aracı ai|coustics aylık 2€'luk yeni bir plan başlattı. Araç, içerik oluşturucuların seslerini stüdyo kalitesinde geliştirmelerini sağlıyor.
Libsyn tüm podcaster'larına altı ay ücretsiz Universal Music for Creators aboneliği veriyor. Libsyn podcaster'ları 50.000'den fazla müzik parçasına ve 200.000 ses efektine erişim sağlıyor. Bu araç podcaster'ların kullanımına ilk kez sunuluyor.
Podcast uygulaması Pocket Casts artık iOS, Android ve web üzerinden podcast'leri oylayabileceğinizi duyurdu. Oy vermeden önce birkaç bölüm dinlemeniz gerekiyor.
İngiltere merkezli Klaxon AI adlı şirkete, yapay zeka destekli bir podcast reklam üreteci geliştirmek için 50.000 £ (65.000 $) tutarında devlet hibesi verildi.
YouTube, podcast sunucularına yönelik podcast görüntüleri ve bir oynatma listesini podcast olarak işaretlemek için iki yeni özellik ile şirketin API araçlarını güncelledi.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!