Podcasting Kırılmıyor, Bükülüyor; Videoya Doğru Eğiliyor - 208
Türkiye'nin en güncel ve en kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Yakında “podcast” sözcüğünü kullanmayı bırakabiliriz.
Neden?
Malum, “Podcast”, Ben Hammersley'in 2004 yılında The Guardian’da yazdığı bir yazıyla ortaya attığı ve sonra ekosistemde kabul görerek yaygınlaşan ve “iPod”un Pod’u ile “Broadcast”in Cast’inin birleşiminden türetilmiş bir kavram, tanımlama…
O tarihten beri podcast’in ne olduğuna ve tam tanımına ilişkin “ortak, standart, uzlaşılmış” net bir tanım hiçbir zaman yapılamadı.
Uzun süre teknik bir tanımla, “RSS temelli, isteğe bağlı, indirilebilir ses dosyası” tanımı yaygın kabul gördü. Ama tartışmalar hiçbir zaman eksik olmadı ve bu tartışmalar hala sürüyor.
Zamanla video işin içine girdi ve “podcast” sözcüğü “videocast” ile sınıf atladı, genişledi, neyin podcast olduğuna, podcast’in tanımına ilişkin tartışmalar daha da alevlendi. Taraflar keskinleşti, “sesçiler”, “videocular”, arada kalan “kararsızlar” podcast’in ne olduğuna ilişkin tartışmaları sürdürdü.
Bir boyutuyla da “hedef kitle ve erişim” arayışı ile “gelir fırsatları” (imkanları) bu tartışmaların ana unsuru oldu.
Şimdi, yapay zekayla “sentetik seslerin” de işin içine girmesiyle tartışmanın cephesi daha da büyüdü; “insanların” odağında olduğu tartışmaya bir de “makineler” dahil oldu.
Kanımca bu tartışmalar zamanla kendiliğinden sönümlenecek.
Şöyle ki, geçen haftaki bültenimizde de bir miktar değindiğim gibi, “ses” ve “video” tarafında ayrı kanallar ve mecralar üzerinden ilerleyen süreç giderek hibrit bir yapıya doğru evriliyor. İçeriğin tüketilme şekli “anlık olarak isteğe bağlı” esnek bir yapıya dönüşüyor. Birçok araştırmanın da gösterdiği gibi tüketici bu esnekliği artık istiyor; anında “göz teması” ile “kulak teması” arasında geçiş yapabilme esnekliğini bekliyor. Göz ile başladığı tüketimine, ses ile devam edebilme seçeneğine erişim imkanı istiyor.
Bu elbette her durumda mutlaka hem ses hem de videonun birlikte sunulması gerektiği anlamına gelmiyor. İçeriğin, hedef kitlenin, durumun özgün koşullarına göre sunum değişkenliği göstermeye devam edecek. Ama genel eğilim hibrit bir yapıya doğru genişliyor.
Esas değişimi ve podcast sözcüğünün kullanımını artık gereksiz hale getirecek eşik ise yapay zeka araçlarının ve kullanımının daha “entegre ve yerleşik” olarak kullanmaya ve tüketmeye başladığımız anda gerçekleşecek.
Bugün “RSS teknolojisi, isteğe bağlılık, indirilebilirlik, Youtube, Spotify” gibi platform ve kanallar üzerinden tanımladığımız, tartıştığımız süreç yerini yapay zeka ajanlarıyla tükettiğimiz içeriğe yerini bırakınca işin teknik boyutu da tanımı da tamamen değişecek.
Yapay zeka dil modellerini kullanarak geliştirilen ara ürün ve hizmetler bugün podcast (ses), Youtube (video) gibi alanlarda yavaş yavaş süreci dönüştürmeye başladı bile. OpenAI, Google, Antropic gibi şirketler yeni hamlelerini ses ve video üzerine yapmaya hazırlanıyorlar. Spotify, Apple Podcasts gibi markaların da bu değişim dalgasına (yapay zekaya) uyum sağlamasını bekleyebiliriz.
Bu süreçte ayırt edici bir kırılma noktasını muhtemelen içerik üreticiliği (yaratıcılığı) kapasitesinin insandan makineye doğru evrilmesi oluşturacak. Bugün insanın ürettiği podcast ve videocast’leri “istem üzerine” özerk biçimde makine (yapay zeka) üretmeye başladığında nasıl bir tanım/kavram kullanmamız gerekeceğini bugünden öngörmemiz mümkün değil.
Google’ın DeepMind şirketinin geliştirdiği yeni Dreamer algoritmasının (eğitilmeden kendi kendine öğrenen) böyle bir geleceğe çok uzak olmadığımızın işaretini veriyor.
Dolasıyla bu haftaki bültenimizde ayrıntılarını bulacağınız Amplifi Media’dan Steve Goldstein’ın son Podcast Movement Zirvesi’nde tüketim şekillerindeki değişim bağlamında dile getirdiği gibi “Podcasting kırılmıyor, bükülüyor; videoya doğru eğiliyor.”
Zirveden bakış: Podcasting kırılmıyor, bükülüyor
“Video podcast”in odağında olduğu tartışmalar Podcast Movement’ın EVO25 etkinliğine de damga vurdu. Youtube ve Spotify’ın video yatırımlarının etkisiyle video podcast’ler yükselişini sürdürürken, bu trendin nasıl ilerleyeceğine ilişkin farklı görüşler sektör içerisinde tartışılmaya devam ediyor. Steve Goldstein: “Podcasting kırılmıyor, bükülüyor. Videoya doğru eğiliyor. Oturma odalarına doğru bükülüyor. Yeni keşif modellerine, veri beklentilerine ve para kazanma yığınlarına doğru bükülüyor.”
Podcast’ler: Biri ya da diğeri değil
Amplifi Media ve Coleman Insights’ın “The State of Video Podcasting 2025” adlı yeni bir araştırmasına göre, podcast tüketicilerinin %85’i podcast’in sesli veya görüntülü olabileceğini söylüyor. Araştırma, duruma bağlı olarak podcast dinleyicilerinin %77’sinin video ve ses arasında geçiş yaptığını ortaya koydu. Tüketiciler, ne yaptıklarına ve nerede olduklarına bağlı olarak, örneğin ekranda izlemek veya arabalarında dinlemek gibi, akıcı bir şekilde geçiş yapıyorlar.
Bu 5 podcast yayıncısı video ekledi: İşte Olanlar
“Podcast’imi video olarak da yayınlamalı mıyım?”… Yükselen video podcast trendinin etkisinde kaldıysanız muhtemelen son dönemde bu soru zihninizi epey kurcalıyordur. “Video podcast yayınlarını öldürüyor! Video podcast yayıncılığını kurtarıyor! Eğer video yapmıyorsanız, ne anlamı var?” Bazı podcast yayıncılarıyla video ekleme konusundaki gerçek yaşam deneyimleri ve bunun getirebileceği sonuçlar (ve zorluklar) hakkında konuşan The Podcast Host’tan Katie Paterson, bu sorulara yanıtlar bulmaya çalışıyor.
Spotify’ın videosunun yayıncılar üzerindeki etkisi
Sounds Profitable’dan Bryan Barletta Spotify’daki videolarla ilgili bir yazı yayınlayarak, “Mevcut haliyle, podcast endüstrisini Spotify Video ve Streaming Audio’da yer almamaya çağırıyorum; çünkü bu, dahil olanlar için büyük ve uzun vadeli olumsuz bir gelir ve itibar etkisi yaratacak” diye vurguluyor ve “Net bir izleyici kazancı yok. İncelenmemiş, test edilmemiş ve kanıtlanmamış özel ölçümler içeriyor” diye uyarıyor.
YouTube kanalı olan podcast'ler daha büyük sponsorları çekiyor
Rephonic, en iyi 20 podcast sponsorunun davranışlarını genel podcast sponsorlarıyla karşılaştırdı. Özetle: “Shopify, podcast'lerin en büyük genel sponsoru. Daha büyük sponsorlar, daha etkili ana sunucu tarafından okunan reklamlar yerine ölçeğe öncelik veriyor gibi görünüyor. En iyi 20 sponsorun YouTube kanalı olan podcast'lerle ortaklık kurma olasılığı daha yüksek. En iyi 20 sponsor Spor programlarını tercih ediyor.”
Artık kimse ‘podcast’i nasıl tanımlayacağını bilmiyor ve bu bir sorun haline geliyor
“Podcast” tanımı değişiyor ve YouTube videoları da sıklıkla bu kategorinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bu değişim, netlik ve gelişmiş izleme ölçümleri isteyen reklamverenler için resmi karmaşıklaştırıyor. Sektör liderleri, gelecekteki büyümeyi güvence altına almak için birleşik bir podcast tanımı istediklerini söylüyor.
Konuklar için yapay zekayla soru hazırlama uygulaması: PodcastPrepper
Yeni bir hizmet olan PodcastPrepper "podcast hazırlama çabasını %95 oranında azalttığını" iddia ediyor. Araç, bir sonraki konuğunuza sormanız için yapay zeka destekli sorular sunuyor. Konuklarını gerçekten önemsemeyen podcast sunucuları için harika olan araç, beta aşamasında sadece 4 dolar.
Podgagement, podcasting için en ayrıntılı grafik ve sıralama sağlayıcısı haline getirmek için altı yıllık grafik sıralamalarını içe aktarmayı tamamladı. Tamamen uluslararası grafik verileri Apple Podcasts ve Spotify'dan yaklaşık 34.000 grafik içeriyor.
Google Workspace otomasyon akışlarına ve podcast tarzı özetlere kavuşuyor
Google, bulut tabanlı üretkenlik araçları paketi Workspace’i yeni yapay zeka özellikleriyle güncelliyor. Workspace ilerleyen süreçte, Google Docs taslakları NotebookLM’in Sesli Genel Bakışları gibi podcast tarzı genel bakışlara dönüştürme ve kopya parçacıklarını gözden geçirme özelliğine sahip olacak.
Acast, abonelik gelir modeli için Supercast ile işbirliği yaptı
Bağımsız podcast şirketi olan Acast, podcaster'lar için abonelik platformu olan Supercast ile stratejik bir ortaklık duyurdu. Bu ortaklık, Acast podcaster'larına abonelik programlarını oluşturmak ve büyütmek için Supercast'ın araç setine sorunsuz erişim sağlayacak ve ücretli dinleyicilere özel ses ve video içeriği, reklamsız yayınlar ve diğer hayranlarla etkileşim kurma olanağı sunacak.
True Native Media ve Veritonic’ten podcast reklamcılığı rehberi
True Native Media ve Veritonic, "podcast reklamcılığını her açıdan açıklayan, podcast reklam türlerini ve etkili bir reklam oluşturmak için araçları tanımlayan" ücretsiz bir rehber olan Sound Strategy Guide'ı yayınladı.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
[MAKALE] Podcast Discovery, podcast sayılarınızı anlamanın podcast'inizin büyümesine 5 yolla yardımcı olabileceğini yayınladı.
Davinci Resolve 20 bir dizi yeni özellikle birlikte yayınlandı.
Descript, yeni bir yapay zeka video yapımcısı, güncellemeler ve hata düzeltmeleri içeren v112 sürümünü yayınladı.
PodcastOne video görüntülemelerinin "geçen yıla göre yüzde 218 arttığını" duyurdu. Şirket, YouTube ve Spotify'ın yanı sıra Rumble ve Substack'te de yayın yapıyor.
Pocket Casts ve Wordpress'in sahibi olan Automattic, yeniden yapılanma kapsamında 280 işçiyi (%16) işten çıkarıyor. Hangi birimlerin etkilendiği belli değil. Şirket, sahibi Matt Mullenweg'in WP Engine'i eleştirmesinin ardından drama sürüklendi; 159 çalışan Ekim ayında şirketten ayrıldı.
Spiritüel podcaster'ların video şovlarını içeren yeni bir yayın platformu başlatıldı. New Reality TV kendisini "spiritüel açıdan meraklı olanlar için Netflix" olarak tanımlıyor.
Audion, sesli reklamların kampanya öncesi analizini sağlayan yapay zeka destekli bir değerlendirme aracı olan Sense'i piyasaya sürdü.
DeepCast, şirketin podcast web sitesi çözümü olan Podsites'i ek özellikler eklemek üzere genişletti.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!