"Sesi" Podcast'in Ötesinde Düşünebilmek - #178
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Hayat, herkes için artık çok hızlı ve çok karmaşık!
Derin bir “offf” çekerek, bana hem hak verdiğinizi hem de fena halde dertli olduğunu hisseder gibiyim! :)
Farkında mısınız bilmiyorum, teknoloji geliştikçe hayatlarımız kolaylaşacağına daha karmaşık ve zor hale geliyor. Zaman kavramını, özel yaşam ve iş yaşamımızla ilgili sınırları ortadan kaldırmış vaziyetteyiz…
İş, özel yaşam, dinlenme, tatil, eğlence, yolculuk, uyku… ve daha niceleri; nerede başlıyor, nerede bitiyor, gerçekliği kaybetmiş gibiyiz…
Hız… Aralıksız maruz kaldığımız bilgi ve veri yağmuru… Bitmek bilmeyen görevler, işler, yükümlülükler…
Kimisi “bizden istenen”, kimisi “yapmak zorunda olduğumuzu hissettiğimiz, düşündüğümüz” ve bir türlü “kaçınamadığımız”, kendi kendimize istediğimiz, üstlendiğimiz “işler, görevler”…
“Zihnimiz ve bedenimiz”, bizim olmaktan çıkmış bir “nesneye dönüşmüş”, debisi hızlı bir nehirde akıntıya kapılmış sürükleniyor gibiyiz; duracak ve varacak yerimizi bilmeden…
Sanırım, bir “cinnet halinin” sınırlarında dolanıyoruz!
Bu, mukadder bir süreç mi, yoksa bir ihtimal daha var mı?
Cinnet hali sınırının ötesi, tası tarağı toplayıp Ege’de bir sahil kasabasına taşınmak olabilir mi?!
Bodrum’un, Kuşadası’nın halini gördükten sonra, hayallerinizi tazelemeniz gerekebilir!
Ve ayrıca, Montaigne'in dediği gibi “nereye giderseniz gidin, giderken kendinizi de götüreceğinizi” unutmayın!
Gidecek kendinizden başka yeriniz yok!
Amma velakin bu gidiş gidiş değil; bir ihtimal daha olmalı…
Çözüm yine teknolojinin kendisi olabilir mi?
Olabilir…
Ama artık “teknoloji felsefesi”, “teknoloji sosyoloji”, “teknoloji psikoloji”, “teknoloji hukuku”, “teknoloji siyasetine” daha fazla ihtiyacımız var…
Teknolojinin kendisine meftun olma hali, bizi bizden almaya ziyadesiyle devam edecek, öyle görünüyor.
Bu pazar günü ne içinizi karartmak derdim, ne de çaresizlik yaymak…
Ama teknolojiyi “insandan bağımsız, özerk” bir alan ve süreç olarak görmeyi bırakmalıyız. Bazı işleri ve görevleri giderek daha fazla teknolojiye ve özellikle yapay zekaya bırakmaya başladığımız bir süreçte, “insan makine işbirliğini” insanın yaşamını özgürleştirici bir kapsamda yeniden yorumlamamız, yeni fikirler, yaklaşımlar ve sistemler, dahası cesaretle yeni bir ütopya geliştirmemiz gerekiyor.
Gerd Leonhard’ın “Teknolojiye Karşı İnsanlık” kitabında dediği gibi, “teknolojik olarak bir şeyi yapabilmek ve başarabilmek, mutlaka onu yapmamız gerektiği anlamına gelmiyor.”
Ama yapabileceklerimiz arasında “sesin gücü ve önemi” her geçen gün artıyor…
Bunca dertleşmede sözü podcast’e ve sese getirmeden olmaz ve bu yazı burada bitmez!
İnsan, önce “sesiyle ve sözüyle” tarihi başlattı, sonra yazıyı keşfetti, bilgisini, medeniyetini yazıyla yaydı, genişletti.
Şimdi, yeniden sözüne ve sesine geri dönüyor. Yazılı her şey sese, sesimiz hemen her şeye dönüşüyor.
Hız ve karmaşa çağını, sesin basitleştirmesi ve kolaylaştırması ihtimali daha da güçleniyor.
Şimdilik yazının baskın olduğu “prompt engineering”, yani “istem mühendisliği” sesin başat rolü oynadığı evreye hızla geçebilir…
Ne demek istiyorum?
Lütfen bu haftaki bültenimizdeki “Google NotebookLM PDF’leri podcast’e dönüştürebiliyor” haberimize bir göz atın…
Ve ayrıca, tüm bunları yazmak yerine bültenimizi ne zaman yalnızca sesle size ulaştıracağımı ben de merak ediyorum! :)
Google NotebookLM PDF’leri podcast’e dönüştürebiliyor
Google, kullanıcıların karmaşık bilgileri daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmış yapay zeka destekli bir araştırma aracı olan NotebookLM’yi geliştirdi. Yeni “Sesli Genel Bakış” özelliği ile podcast’ler artık iki yapay zeka moderatörü arasında oluşturulabilecek. Geleneksel YZ sohbet robotlarının aksine NotebookLM, geniş eğitim materyalleri yerine yalnızca kullanıcı tarafından sağlanan kaynaklara dayanıyor. Bu yaklaşım, halüsinasyon riskini veya yapay zekanın gerçekleri yanlış ifade etme riskini en aza indirmeyi amaçlıyor.
Podcast’inizi sosyal medya dışında tanıtmanın 14 alternatif yolu
Podcast’inizi tanıtmak söz konusu olduğunda, akla gelen ilk şey sosyal medyada paylaşım yapmaktır ve bunun podcast sunucuları tarafından en sık kullanılan pazarlama biçimi olduğu biliniyor. Ancak sosyal medya kaosundan bunaldıysanız ve yeterli enerji ve kararlılığınız varsa işte sosyal medyayı kullanmadan podcast’inizi tanıtmanın 14 yolu…
Poddict’in araştırması: Türkçe yayınlanmış 20 bin 777 podcast var
Podfresh ve Olmaz.media markalarıyla Türkiye’deki podcast ekosisteminin gelişmesinde önemli katkıları olan Aykut İbrişim, son girişimi ve kurucu ortağı olduğu Poddict Podcast Marketplace ile bu yıl da Türkiye’deki podcast sektörünün son durumunu yeni bir raporla açıkladı. Araştırmaya göre, dünyada yayınlanmış 20.777 Türkçe podcast’in toplam 490.844 bölümü bulunuyor. Türkiye’de 24 podcast yayın ağı var; 2023 yılında bu sayı 19’du.
Kurum İçi Podcast Başlat
Bu haftaki bültenimizde size “özel” bir haberim var! Dünya’da ve Türkiye’de podcast sektörü büyümeye devam ederken, “sesin” kulanım alanı da giderek genişliyor. Bağımsız podcast’ler, markalı podcast’ler dinleyicilerle buluşurken, kurumlar/markalar da podcast’in gücünden yararlanmaya başlıyor. “Dahili podcast’lerle” çalışanlanıyla bağlarını artırmayı hedefleyen işletmeler aynı zamanda “işveren markasını” güçlendiren, ayırt edici yeni bir fırsat alanı olarak podcast’leri kullanıyor. 7 ayrı bölüm ve toplam 47 dakikada “Kurum İçi Podcast Başlat” podcast serimizde tüm sorularınızın yanıtlarını ve ayrıntılarını bulabilirsiniz. Podcast serimizi buradan hemen dinleyebilirsiniz...
Podcast, video podcast, yapay zeka ve podcast’in geleceği nasıl şekillenecek?
Podcast Movement 2024’de Steve Goldstein’in yönettiği bir panelde podcast ekosisteminin önemli isimleri video içeriğindeki artışı, teknolojik yenilikleri ve değişen dinleyici/izleyici dinamiklerinin ekosistemi yeniden şekillendirmesini değerlendirdi ve kritik bir dönüm noktasında podcast sektörüne dair paha biçilmez bakış açıları paylaştı. Steve Goldstein, panelde ön plana çıkan ve sektörün geleceğini çerçeveleyen içgörülerin bir özetini paylaştı.
İlginç fikir: Podeo, podcast'lerini BAE'deki taksilere yerleştirdi
Havayolu markalarının dahili sistemlerine podcast’leri yerleştirmesi yaygınlaşmaya başladı, ama podcast platformu Podeo’nun, podcast'lerini BAE'deki taksilere yerleştirmesi podcast’in yaygınlaşma sürecinde ilginç bir örnek oluşturdu. Podeo, yolcu deneyimi platformu olan Binary Media ile işbirliğiyle BAE’deki milyonlarca yolcuya ulaşmaya başladı. Benzer örnekleri yakında duyabiliriz, ama Türkiye için şimdilik zor görünüyor.
Sesin ‘her şeyi’ olmayı hedefleyen Spotify videoya para akıtmaya başladı
2018 yılında podcast’e yatırım yapmaya başlayan ve 2022’ye kadar “sesin her şeyi olma” hedefiyle 1 milyar dolardan fazla yatırım yapan Spotify, son iki yıldır video tarafını büyütmeye çalışıyor. Yeniden para harcamaya başlayan Spotify, bu kez Youtube’taki etkili içerik üreticilerine, videolarını Spotify’da da yayınlamaları için ciddi tekliflerde bulunuyor.
Bu arada, Spotify, podcast yayıncıları için yeni bir pazarlama ve ölçüm aracı sunmaya başladı: İzlenebilir paylaşım bağlantıları.
iOS 18 ile Apple Podcasts’e bölüm iyileştirmeleri geliyor
iOS 18’in önümüzdeki hafta için piyasaya sürüleceği duyuruldu. Yeni sürümle birlikte Apple Podcasts’te de bazı yenilikler gelecek. İleri ve geri kaydırmak için oynatma çubuğuna basılı tutunca artık bölüm noktaları ve bölüm başlıkları görülebilecek.
Buzzsprout yeniden tasarlanmış podcast web sitelerini kullanıma sundu
Buzzsprout, "podcast yayıncılarına zahmetsizce profesyonel bir site sunmak için" yeniden tasarlanmış podcast web sitelerini kullanıma sundu. Yeni özellikler arasında katkıda bulunanların biyografileri (konukların ve sunucuların yanı sıra), hayran posta mesajları, önerilen podcast'ler ve ek özellikler yer alıyor.
Podcast’inizi paylaşın web sitemizde ve bültenimizde duyuralım
Podcast Turkey, web sitesi ve bültenleriyle (LinkedIn ve Substack) birlikte Türkiye’de podcast ekosisteminin gelişmesi ve büyümesi için çaba göstermeye devam ediyor. Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni olan Podcast Turkey, 3.000 kişinin sektörü yakından takip eden “niş topluluğuyla” önemli bir mecra işlevi görüyor. Eğer bir podcast’iniz varsa ve daha geniş bir topluluğa ulaştırmak ve dikkat çekmek istiyorsanız, bizimle paylaşın, web sitemizde ve bültenlerimizde yer verelim.
Kriterlerimiz: En az 5 bölüm yayınlanmış olması, Spotify ve Apple Podcasts’ten en az birinde yayınlanmış olması (elbette daha fazla platformda da yayınlanmış olabilir) ve ses kayıt kalitesinin belirli bir standardı yakalamış olması temel kriterlerimiz. Bu eşikleri hem nitelikli yayınları teşvik etmek hem de takipçilerimize nitelikli podcast’ler önerebilmek için oluşturduğumuzu unutmamanızı rica ediyoruz. Bize, bilgi@podcastturkey.com ve bilgi@sosyalink.net e-posta adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Headliner, YouTube videolarını yazıya dökmenize, altyazı eklemenize ve klipler oluşturmanıza yardımcı olacak yeni bir araç ekledi.
Podcastpage, podcast web sitesi oluşturucusuna ücretli üyelik özellikleri ekledi. Araç yerleşik ve sahip olduğunuz üye sayısına göre ücretlendiriliyor.
Podcast sunucusu RSS.com yeni podcast analitiği yayınladı. Yeni analitikler daha doğru, bölüm seviyesine kadar coğrafi konum sunuyor ve ayrıca trendleri gösteriyor.
Buzzsprout'un iOS uygulamasında artık kilit ekranı widget'ları var. Böylece bugünün indirme sayıları veya bir sonraki aşamaya doğru ilerleme durumunuz iPhone'unuzun kilit ekranına yansıtılabiliyor.
Amsterdam'daki IBC Fuarı’na hazırlanan DHD Audio'nun yeni USB ses arabirimi RM1 duyuruldu. Şık görünümlü araç EQ ve otomatik seviye içeriyor; bir mikser arayüzü üzerinden kontrol edilebiliyor ve Bluetooth bağlantılarına da sahip.
İngiltere'de Unlocked, yeni nesil podcast yaratıcılarını desteklemek için bir podcast kuluçka merkezi olan Amplify'ı duyurdu.
Amaze Media Labs, podcast dinleyici kitlesini artırmaya yardımcı olacak bir platform olan Branded Audience Growth Network'ü duyurdu. Araç, bağlamsal, demografik olarak hedeflenen reklamcılık kullanıyor.
Almanya'da Online Audio Monitor’ün son araştırmasına göre, 14 yaş üzeri nüfusun neredeyse %30'u her ay podcast dinliyor; her 10 kişiden 4'ü podcast'lerin güncel olaylar hakkında bilgi kaynağı olarak önemli bir rol oynadığını söylüyor.
MAKALE: Podcast'inizi yayınlamak için en iyi gün ve saat ne zaman? Podcast Marketing Puzzle’dan Kieran MacRae yazdı…
Oxford Road, sesli reklamcılığın zorlukları ve fırsatları hakkında yeni bir rapor yayınladı. Rapor, 2024'ün podcast anlaşmalarını, videonun büyümesine dikkat çekiyor ve GARM'ın dağılmasından sonra marka uygunluğunun mevcut durumunu derinlemesine inceliyor.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!