Sezen Aksu'nun Video Klibinin Bize Gösterdiği Yeni Dünya - 219
Türkiye'nin en güncel ve en kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Sezen Aksu’nun Paşa Gönül Şarkıları isimli yeni albümünü duymuş olmalısınız. Albümün çıkış şarkısı “Doğrucu”nun video klibini de izlediğinizi tahmin ediyorum.
Bu klibi benzersiz kılan, Türkiye’de ilk kez bir şarkının video klibinin tamamen üretken yapay zeka ile hazırlanmış olması. Bilmiyorum, belki dünyada da sayılı ilk örnekler arasında yer alıyor olabilir.
Video gerçekten etkileyici; ayrıntılara hakim, dikkatli profesyonellerin yakalayacağı bir iki nüans ışında gerçek/klasik yöntemlerle üretilmiş bir video klipten ayırt edilmesi neredeyse imkansız. Hatta önemli yaratıcı yönler, avantajlar bile içeriyor. Ama ayırt edici önemli bir unsur var: Video klibin prodüksiyon maliyeti ve süreci.
Klibin yapım sürecinde, Google’ın metinden video üreten yeni modeli Veo 3 ve metin, görsel, ses gibi çoklu verilerle çalışan Gemini modeli kullanılmış.
Yapay zeka klibinin maliyetini bilmiyoruz ama klasik bir klip üretim sürecinin yüzde 1’ine bile karşılık gelmediğini öngörmek güç değil.
Şimdi düşünün, bir klip hazırlıyorsunuz ve ortada klasik prodüksiyon araçlarının (kamera, mikrofon, set, insanlar, kıyafetler vb.) hiç kullanılmadığı bir üretim gerçekleştiriyorsunuz. Yönetmenin metinsel istemlerle yönlendirdiği yapay zeka sistemleri, sahneleri, atmosferi ve geçişleri kullanılan bir üretim söz konusu.
Bu yeni gerçekliğin elbette konuşulacak birçok boyutu var; klasik prodüksiyon süreçlerinde çalışan ve geçimini bu işlerden sağlayan çok sayıda insanın şimdi işsiz kalması hali gibi.
Ama yeni dünyanın, yeni gerçekliğinden kaçmak imkansız. Video klibi yalnızca bir örnek, hemen her sektöre sirayet eden bir gerçeklik bu. Artık işleri (ürün ve hizmetler) daha az insan, daha az makine ile, daha hızlı ve daha verimli yapabiliyoruz. Yapay zeka üretimleri dünyanın gerçekliğine yaklaştıkça, kültürel ayırt ediciliğimiz, bariyerlerimiz flulaşıyor ve giderek kayboluyor; uyum sağlıyoruz.
Önemsediğimiz ise, bize sunduğu “değer, estetik yön, benzersizlik ve yaşattığı deneyimin özgünlüğü”; yani hikâyenin kendisi ve o hikâyenin tasarımı. Bunun ayrıca yapay zeka ile üretilmiş olması neden yadırgansın ki!
Daha az maliyeti, daha hızlı ve verimli olmasını, gerçek dünyaya yakın bir simülasyonla yapabilmeyi kim geri çevirebilir…
Kabul, eski yıkılırken yeni doğarken, tartışılacak, yanıtları bulunması gereken çok şey var; insan-makine arasındaki ilişkinin yeniden tasarlanması gibi.
Bir taraftan da bir başka gerçekle yüzyüzeyiz; “sistemler, yöntemler, alışkanlıklar, bilinenler yıkılıyor”; belirsizliklerin, kararsızlıkların, uyumsuzlukların baskın olduğu, ara bir döneme giriyoruz.
Ara dönemin nasıl yol alacağını ve insanın hikâyesinin nerede biteceğini bugünden bilmiyoruz; gerçekten bilmiyoruz!
——— 0 ———
ÖZEL NOT:
Podcast Turkey bültenini 2021 yılının ilk aylarında başlattım. Elon Musk öncesi Twitter’ın uygulaması Revue ve LinkedIn üzerinden başlayan bu bülteni, daha sonra Substack ve LinkedIn üzerinden eş zamanlı devam ettirdim. Sağlık gibi zorunlu nedenlerle bir iki hafta hariç, her hafta yayınlamaya özen gösterdim; yaz kış demeden! Türkiye’nin ilk podcast bülteni olduğunu söyleyemem (ki ilk bülteni Podfresh Weekly’di, ne yazık ki devam edemedi). Ama en uzun süreli podcast bülteni olduğunu söyleyebilirim. Dört yıl boyunca her hafta bir bülteni yayınlamak, (hani bu konulara aşina olanların takdir edeceğini umarak) gerçekten kolay değil. Mütevaziliği elden bırakmadan, izninizle biraz kendimi takdir etmek istiyorum. :) Bültenin Türkiye’de podcast meraklılarına, ilgililerine katkısı olduğunu düşünüyorum; yorumlar, mesajlar, paylaşımlarla sıklıkla buna tanıklık etme fırsatım oldu. 3.000 kişilik özel bir topluluğumuz var. Bu özel notu yazma nedenime gelince, bu haftadan sonra yaz dönemi boyunca (Temmuz, Ağustos, bir ihtimal Eylül) bültenimizi 15 günde bir yayınlayacağım. Sonra, yeniden haftalık bültene dönme niyetim var; ama bir de bakmışsınız 15 günde bir devam ediyor olabilirim. :) İlginiz, desteğiniz için minnettarım. Bugünü ve yarını anlama çabamızda yeni bültenlerde buluşmayı ümit ediyorum. Memleketin ve dünyanın bu zorlu süreçlerinde gelecek umutlarınızın daha da yeşereceği, güzel günlerin çoğalacağı, sağlıklı, güzel bir yaz tatili diliyorum.
ElevenLabs, yapay zeka özelliklerine sahip mobil uygulamasını başlattı
Sesli yapay zeka şirketi ElevenLabs, iOS ve Android için kullanıcıların hareket halindeyken metinden ses klipleri oluşturmasına olanak tanıyan, etiketler aracılığıyla ifade kontrolü ve popüler içerik oluşturma uygulamalarıyla sorunsuz entegrasyon sağlayan en yeni v3 alfa metinden sese modellerine erişim sunan bağımsız bir mobil uygulama başlattı.
Bu arada, Elevenlabs, dijital iş akışlarına aktif olarak katılmak üzere tasarlanmış sesle etkinleştirilen ve Model Context Protocol (MCP) kullanan bir AI asistanı olan 11ai ile portföyünü genişletiyor.
Apple Podcasts 20’inci yılını kutluyor
Podcast'lerin iTunes'da yer almasının yirminci yıldönümünü kutlayan Apple Podcasts, "20 Yıl, Sevdiğimiz 20 Podcast" listesini yayınladı ve içerik oluşturuculara bir teşekkür mesajı yayınladı. Apple'ın podcast'lerden sorumlu global başkanı Ben Cave, PodNews’e yaptığı açıklamada, "Podcasting, içerik oluşturucuların yaratıcılığı, bağlılığı ve izleyicileriyle kurdukları derin bağlar sayesinde küresel bir güç haline geldi. Sevdiğimiz 20 Yıl, 20 Podcast listesi için seçtiğimiz yirmi podcast, Apple Podcasts'teki milyonlarca podcast'te bulunan aynı yaratıcılığı ve bağlantıyı temsil ediyor. İçerik üreticilerinin kitlelerini büyütmelerine ve dinleyicilerin sevdikleri podcast'leri bulup keyfini çıkarmalarına yardımcı olmaya devam etmek için sabırsızlanıyoruz" dedi.
Spotify video podcast ortaklık programına podcast ağları mesafeli
Spotify’ın video podcast ortaklık programı, doğrudan ödeme sistemine ilgi duyan bağımsız podcast yaratıcıları arasında popülerlik kazanıyor. Ancak büyük podcast ağları, abonelikle erişilebilen içeriklere yönelik dinamik reklam desteğinin eksikliğini gerekçe göstererek tereddütlü davranmaya devam ediyor.
Spotify’ın kurucularından Daniel Ek’in ortak kurucusu olduğu yatırım şirketi Prima Materia, Münih merkezli ve askeri operasyonlar için insansız hava araçları ve yapay zeka geliştiren Helsing şirketine 600 milyon avroluk yatırım yaptı. Bu yatırımla şirketin mevcut değeri 12 milyar Euro’ya ulaştı.
iHeartMedia yapay zeka tarafından çevrilen podcast’lerinin tonunu ve kişiliğini nasıl korudu?
iHeartMedia, popüler podcast programlarından 10 tanesinin yapay zeka ile çevrilmiş versiyonlarını altı farklı dilde yayınladı. Ses klonlama teknolojisi sayesinde, programların orijinal sunucularının sesleri kullanıldı. iHeartMedia, bu proje için AI ses ve video şirketi Speechlab ile işbirliği yaptı.
2025 Podcast Pazarlama Trendleri Raporu
Podcast Pazarlama Akademisi, 2025 Podcast Pazarlama Trendleri Raporu'nu yayınladı. Anket, podcasting konusunda neyin işe yarayıp neyin yaramadığına dair birçok kaliteli veri içeriyor: Araştırmaya göre, programların %55'i bu yıl geçen yıla göre daha az dinleyiciye ulaştı; ancak programların %18'i dinleyici sayısını ikiye katladı. Ayrıca, iş programları ve röportaj formatındaki programların en fazla büyüme kaydettiği de ortaya çıktı. Podcast'lerin uzunluğu biraz arttı ve ortalama bölüm süresi geçen yıla göre %5 artarak 36 dakika 42 saniyeye ulaştı.
Patreon’da ayda 242.000 Dolar kazanan podcast
Business Insider üç podcast yayıncısıyla Patreon kullanımları hakkında röportaj yaptı. “Therapy for Black Girls” Mayıs ayında yaklaşık 2.000 dolar; “Wondery's RedHanded” ayda 59.000 dolar; ve The Roost'tan “The Yard” ayda yaklaşık 242.000 dolar kazandı.
Z kuşağı huzur için müzik ve podcast dinliyor
Yeni bir araştırmaya göre, Z kuşağının %86'sı ruh hallerini iyileştirmek için müzik dinliyor ya da podcast tüketiyor. Edison Research ve SiriusXM Media tarafından hazırlanan Z Kuşağı Raporu, 13-24 yaş arası gençlerin en çok ekonomi, sosyal adaletsizlik ve siyasi bölünme konularıyla ilgilendiğini söylüyor. Sesli zamanlarının %8'ini podcast'lerle geçiriyorlar; podcast'leri en çok "YouTube'da arama yaparak" keşfediyorlar.
Beş kişiden biri yemek yerken podcast ya da müzik dinliyor
YouGov'un verilerine göre neredeyse her beş kişiden biri en sevdiği podcast ya da müzik eşliğinde yemek yiyor. Yüzde 18'i öğle yemeği yerken, yüzde 16'sı ise akşam yemeğinde müzik veya podcast dinliyor. Katılımcıların yarısının öğle yemeğini yalnız yediğini belirtmesi de ilginç bir başka veri.
Almanya’da podcast dinleme radyoyu geçti
Almanya'da 18-29 yaş arası gençler arasında podcast dinleme oranı ilk kez radyoyu geçti. Seven.One Audio tarafından hazırlanan Podcast 2025 Raporu'na göre, bir zamanlar erkeklerin himayesinde olan podcast'leri artık kadınlar daha sık dinliyor: 2019'dan bu yana aylık dinleme sayısı üç kattan fazla arttı.
Meta, ses klonlama girişimi Play AI’ı satın almaya hazırlanıyor
Meta, yapay zeka araştırma yetenek havuzunu güçlendirmenin yanı sıra, tüketiciye yönelik yapay zeka özelliklerini de geliştirmeye istekli görünüyor. Şirket, Play AI adlı bir ses klonlama girişimini satın almak için görüşmeler yürütüyor.
Danimarka, insanların kendi özelliklerini telif hakkıyla korumayı planlıyor
Danimarka hükümeti, vatandaşlarına kendi bedenleri, yüz özellikleri ve sesleri üzerinde hak sahibi olmalarını sağlamak için telif hakkı yasasını değiştirmeye hazırlanıyor. Bu dönüm noktası niteliğindeki yasa, deepfake’lerin oluşturulması ve yayılmasına karşı korumayı güçlendirmek için tasarlandı.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
[MAKALE] B2B Podcast'inizin Başarısını Nasıl Ölçersiniz? - Jennay Horn yazdı...
[MAKALE] İnsanların podcast’leri için yapmayı unuttukları en sıkıcı şeyler (ve gerçekten yapmamalılar) - Anya Spence yazdı...
[MAKALE] Podcast eleştirisi neden önemli ve gerekli? - Imran Ahmed yazdı…
[MAKALE] Dinleyin: Ses kitleniz sizi izliyor, podcast'inizi değil - Sharon Taylor yazdı...
Acast’ta görevinden istifa eden İcra Kurulu Başkanı Ross Adams’ın yerine Baş İşletme Sorumlusu Greg Glenday atandı. Ross Adams, Acast’ta stratejik danışmanlık yapmaya devam edecek.
Yapay zeka odaklı ses geliştirme şirketi Hance, gürültü giderme veya kök ayırma gibi ses geliştirmeyi doğrudan dizüstü bilgisayarınızda etkinleştirmek için Intel ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Burada hızlı bir demo var.
PodcastOne bir kripto podcast ağı başlattı. Web3 ses/video içeriğine genişliyor. 75'ten fazla kripto podcast ve AI tarafından barındırılan orijinal IP'den oluşan bir dizi. 200'den fazla podcast kütüphanesini tokenize ederek blockchain teknolojisi aracılığıyla yeni gelir akışları yaratmayı araştırıyor
IAB, video oyunları için "oyun reklam kampanyalarını ölçmek için netlik, tutarlılık ve güven" vaat eden bir ölçüm çerçevesi başlattı
Podscribe, şeffaflığı artırmak, teslimat takibi eklemek ve reklamverenler, ajanslar ve yayıncılar için yeni kampanya yönetimi araçları sağlamak üzere tasarlanan platformunda üç güncelleme yayınladı.
Medya satın alma platformu AdLib, Audiohook'un premium envanteriyle entegre oldu. Bu ortaklık, performansa dayalı fiyatlandırılmış sesli reklamcılığın kilidini açıyor.
SiriusXM Media, sesli reklamlar için şirketin yapay zeka ses kopyalarını kullanmak üzere Narrativ ile anlaştı.
İngiltere’nin en büyük spor podcast ağı olan Sport Social, Premier League kulüpleri için vazgeçilmez bir ses platformu haline geldi. 2024/25 sezonu için büyüyen kadrosuna sekiz üst düzey takım katıldı.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!