Sosyalink Weekly #12 - Markaların Podcast İlgisi Artıyor
#SosyalinkWeekly 12. bülteninden merhaba...
Yine podcast dolu bir haftayı daha geride bıraktık. "Ses" tarafında gerek ulusal gerekse uluslararası alanda yine önemli gelişmeler yaşandı.
Hiç vakit kaybetmeden, hemen bu haftaki gündem başlıklarımıza geçiyoruz.
Keyifli okumalar!
Kurumsal Podcast Yayınları Çoğalıyor
Dijital iletişimde podcastler, her geçen gün kurum ve markaların çok daha fazla ilgisini çekmeye başlıyor.
Türkiye'de, 2020'da kurum ve markaların dikkatini üzerine çekmeyi başaran podcast, 2021 yılıyla birlikte yayına dönüşerek yeni bir iletişim kanalı olma yolunda güçleniyor.
İşte podcast başlatan kurum, marka ve yayınların bir kısmı:
Koçtaş Yaşayan Evler Podcast - Koçtaş
Ekonomiyi Konuşalım - Yapı Kredi
VKV Sağlık Kuruluşları - Vehbi Koç Vakfı
Nilüfer Belediyesi - Nilüfer Belediyesi
Keşfedecek Çok Şey Var - GittiGidiyor
İş Yatırım - İş Yatırım
Medipol Sağlık Önerileri Podcast - Medipol
Ak Yatırım Piyasa Analizleri - TradeAll / Ak Yatırım
Bana Yarından Bahseder Misin? - İş Bankası
4 Element ve İnsan - İzmir Ticaret Borsası
Sağlık Gündemi - Bursa Tabip Odası
Mühendisin Gücü Geleceğin Gücü - İstanbul Makina Mühendisleri Odası
Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu - BoschHome Türkiye
Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi - Yeditepe Üniversitesi
Ticaret Bakanlığı - Ticaret Bakanlığı
Kodluyoruz - Alchemist Podcast / Garanti Bankası
Vodafone Red Academy Podcast - Vodafone
KoçSistem ile Geleceği Keşfet! - KoçSistem
Vaillant ile Kafa Rahatlatan Sohbetler - Vailliant
Podcast Reklamlarına 'Klavuz'
T.C. Ticaret Bakanlığı, hafta içinde yayınladığı bir klavuz ile kamuoyunda Influencer (sosyal medya fenomenleri), olarak bilinen kişiler ve bu kişilerin yönetimlerindeki sosyal medya hesaplarının reklam/tanıtımlarıyla ilgili düzenleme yaptı.
Bakanlık, 13 maddelik bir klavuz yayınlarken, Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat ve Youtube mecralarında Influencer'ların reklam ve tanıtımları için uymaları gereken kurallara açıklık getirdi.
Kılavuz ile tanıtım amaçlı hesapların takipçi sayısının sahte kullanıcılarla şişirilmesi yasaklandı. Kılavuzda bununla ilgili olarak, “Sosyal medya aracılığıyla bir mal ve/veya hizmet hakkında iletişim kurmak için sistematik olarak sahte veya var olmayan kimlikleri toplu olarak oluşturamaz ve/veya kullanamaz” ifadesine yer verildi.
Bakanlık'ın yayınladığı klavuz da bir maddeyle podcasterde yayınlanan reklamlara ilişkin de kurallar belirlendi. 9. maddede yer alan düzenleme şu şekilde.
Podcast mecrasında yapılan reklamlar
MADDE 9 – (1) Podcast aracılığıyla yapılan reklamlarda yayının başında, ortasında ve sonunda, yazılı ve sözlü olarak aşağıda belirtilen açıklamalardan en az birine yer verilir:
a) “Bu podcast, [reklam veren] hakkında reklam içerir.”
b) “Bu podcast, [reklam veren] ile ücretli bir işbirliğinden oluşmaktadır.”
c) “[Reklam veren]’in destekleri ile.”
ç) “Ürünleri (podcastimde bahsettiğim) [reklam verenden] hediye olarak aldım.”
Podcast'lere Sıkıyönetim Mi Geliyor?
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Spotify'a lisans verilmesiyle ilgili olarak, "Verilen lisansla birlikte bu platform, içeriklerini yasalarımıza uygun şekilde düzenlemek zorunda. Artık 10 yıl süreyle ülkemizde yasal olarak faaliyet gösterebilecekler. Spotify artık 6112 sayılı kanunda açıkça belirtilen yayıncılık ilkelerine uymak zorunda. Bunun dışında yayın yaparlarsa RTÜK olarak gerekeni yaparız." uyarısında bulundu.
Medya Ombudsmanı Bildirici, Şahin'in açıklamalarına ilişkin olarak, "Belli ki Ebubekir Şahin oradaki podcast’ler, oradaki ifade edilen görüşlerin engellenmesi için sansür mekanizmasını işletmeye başlamış. Sansür mekanizmasını Spotify dışında diğer dijital ortamlarda da yaygınlaştırmasını bekliyorum" yorumunu yaptı.
Sansür endişesi
RTÜK'ün 2019 yılında "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” yayımlamasının ardından podcast yayıncıları 'sansür' endişelerini dile getirmişti.
Twitter Spaces 600 Takipçisi Olan Herkese Açıldı
Twitter, Spaces adını verdiği sesli oda uygulamasında beta sürecini tamamlayarak uygulamayı 600 ve üzeri takipçisi olan tüm kullanıcılarına açtı. Bu kuralı yerine getiren tüm kullanıcılar, Spaces'ta bir sohbet odası oluşturabilecek.
Spaces'ın bir sosyal ağın ötesine geçerek bir etkinlik alanı olmasını isteyen Twitter, yakında Spaces'ta biletli etkinlik özelliği geleceğini de duyurdu. Buna göre Twitter kullanıcıları, gerçekleştirecekleri özel Spaces yayınları için bilet satışı yapabilecek. Bilet fiyatı ve adedinin etkinlik sahibi tarafından belirleneceği özellik ile hem etkinlik sahibi gelir elde edecek hem de Twitter, bilet fiyatından kesmiş olduğu komisyon ile kendine yeni bir gelir kapısı oluşturmuş olacak. Bu özellik de ilk başta sınırlı sayıda kullanıcının erişimine açılacak.
Clubhouse Android Beta Testlerine Başladı
"Sesli Oda" akımının öncüsü olarak kabul edilebilecek olan Clubhouse, Twitter Spaces'ın ataklarına hızlı yanıt vermekte zorlanıyor. Spaces betadan çıkarak tüm kullanıcılara açılırken, şu ana kadar yalnızca IOS cihazlarda kullanılabilen Clubhouse, android uygulaması için beta testlerine yeni başlıyor.
Son verilere göre Clubhouse'un kullanıcı sayısı 10 milyonu aşmıştı. Android uygulamasının yayına alınmasıyla bu kullanıcı sayısının bir hayli artması bekleniyor.
NYT: Clubhouse Orta Doğu'da sanal bir kent meydanı hâline geldi
Sesli sohbet uygulaması Clubhouse, çeşitli konuların toplum içinde konuşulmasının tabu olduğu Orta Doğu ülkelerinde popüler bir platform hâline geldi. New York Times gazetesindeki makale, Suudi Arabistan, Mısır, İran örneklerini göstererek bu ülkelerde Clubhouse'un "sanal bir kent meydanı hâline geldiği" belirtildi.
New York Times'ta yer alan "Clubhouse, Orta Doğu'da açık sohbet için alan yaratıyor" başlıklı makale, sesli sohbet uygulaması Clubhouse'un bazı Orta Doğu ülkelerinde gündeme getirmenin sorun yaratacağı konuların tartışılabilmesi için olanak sağladığı anlatıldı.
Makalede, Suudi Arabistan'da tabu olan alkol ve kürtaj gibi konuların, Mısır'da iktidarın, İran'da hükûmet yetkilileri ve cinsel taciz ifşalarının Clubhouse odalarında tartışıldığı belirtildi.
Audacity'yi Muse Group Satın Aldı
Podcast yayıncıları tarafından ses düzenleme (edit) amaçlı yaygın olarak kullanılan, ücretsiz ses editörü Audacity, gitar ve müzik uygulamalarıyla bilinen Muse Group tarafından satın alındı.
Yaklaşık 20 senedir ücretsiz olarak kullanıma sunulan Audiacity'nin bu satın alınma sonrasında da ücretsiz olarak kullanılıp kullanılamayacağı şu an itibariyle belirsizliğini koruyor.
Eğitim: BBC Akademi
BBC Akademi'nin organize ettiği BBC Podcast Festivali, mayıs ayı boyunca çeşitli etkinlikler düzenliyor. Podcast üretiminin farklı boyutlarının ele alındığı oturumlar "Production Unlocked" serilerinin bir parçası olarak dünyadaki herkes için ücretsiz olarak düzenleniyor. Etkinlikleri buradan inceleyebilir ve istediğiniz oturumlara kayıt yaptırabilirsiniz.
Podcast Haberleri
Sosyal medyada ses ve auidiogram paylaşmak için bir araç olan Wavve, Calm Capital tarafından satın alındı.
iHeartMedia ABD'de, reklamverenlerin iHeartPodcast Ağı üzerinden şovlar satın almasına olanak tanıyan kendi programatik reklamlarını başlattı. Voxnest'i kullanarak, birçok özel hedeflemeler reklamverenler tarafından kullanılabilecek.
Dünya'nın önde gelen ses ekipmanı üreticilerinden RØDE, "My RØDE Cast" yarışmasını yeniden başlattı. 100'den fazla podcasting ödül paketinden birini kazanma şansı için My RØDE Cast'a 1-2 dakikalık bir mini bölüm göndermeniz yeterli. RØDE, isteyenlere fikir vererek destek de oluyor.
Podchaser medya izleme platformu PeakMetrics ile işbirliğine gitti. Bu işbirliğiyle Podchaser, PeakMetrics'in podcast'leri analiz etmesini sağlıyor . Ortaklık ile Podchaser kullanıcılarına da daha fazla veri getirebilecek.
İngiltere merkezli Ofcom için yapılan yeni bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık'taki yetişkinlerin yüzde 25'i haftalık olarak podcast dinliyor.
MÜHİM: Sosyalink Weekly, 12. bültenini de sizlerle buluşturmaktan mutluyuz. Umarız keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz. Bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarız. bulten@sosyalink.net e-posta adresimizde mesajınızı gözlüyor olacağız!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!