Sosyalink Weekly #83 - Şirketinizin bir gün kendi dahili podcast’i olabilir; işte nedeni…
#SosyalinkWeekly 83. bülteninden merhaba!
Bu hafta da yine zengin içeriklerle karşınızdayız.
Profesyonel ve kurumsal podcast'lerinizi geliştirmenize yardımcı olacak oldukça kapsamlı bilgiler bulacaksınız bu bültenimizde.
Hemen fark edeceğiniz gibi, son haftalarda kurumsal podcast'lere ilişkin oldukça fazla içeriklere yer veriyoruz. Kimisi oldukça ayrıntılı olan bu haber ve makalelerin stratejinizi geliştirmede ve içerik kalitenizi artırmada oldukça yararlı olacağını düşünüyorum.
İşte bu hafta ön plana çıkan podcast içeriklerimiz...
Keyifli okumalar...
Podcast sektöründe mobil oyunlar üzerinden sahte indirme ‘oyunu’
Dijital reklamcılıkta “Sahte Tıklama (Click Fraud)” olarak tanımlanan yöntemlere benzer bir sorun son dönemde podcast sektörünün de başını ağrıtıyor.
Mobil oyunlara yerleştirilen reklamlarla bazı yayıncılar ve ağlar, oyun içi sanal ödüller vaadiyle tıklamalar ve dolaylı olarak podcast indirmeleri sağlıyor. Gerçek bir dinleyici verisi olmayan bu indirmeler istatistiklerde benzersiz bir indirme olarak yer alıyor.
Şirketinizin bir gün kendi dahili podcast’i olabilir; işte nedeni…
Tamamen sanal toplantılar, Zoom üzerinden eğitim oturumlarında saatler geçirme ve CEO’nuzdan gelen çok uzun e-postalar… 2020’de yaşadığımız buydu.
Pandemi, yöneticilerin dahili (iç) iletişim konusunda yaratıcı olmasına neden oldu ve bazıları, çalışanların genellikle oturum açma uygulamaları veya listelenmemiş RSS beslemeleri aracılığıyla eriştiği dahili podcast’leri, giderek daha fazla lokasyona dağılan çalışanlarının dikkatini çekmek için bir çözüm olarak kullandı.
Pandemi döneminde "zorunluluklarla" elde edilen bu deneyim bazı markaların ufkunu açtı. Podcast'i kurumsal yapıları için bir fırsata dönüştüren bu markalar, hedef ve palanlamaları doğrultusunda podcast'i kurumsal kalitelerini ve sinerjisini artırmak için "dahili (iç) podcast'leri" kullanmaya başladı.
Aslında yeterli farkındalığı ve vizyonu oluşan tüm markaların kullanabileceği yeni bir iletişim fırsatı bu...
Peki, kim, nasıl kullandı bu olanağı ve sizin şirketinizin de dahili bir podcast'i nasıl olabilir?
İşte ayrıntılar burada...
Markalarla başarılı podcast’ler yapmak hakkında öğrendiğimiz en önemli şeyler
Pacific Content’in kurucu ortakları olan ve yaklaşık 3 ay önce şirketle yollarını ayıran Dan Misener ve Jonas Woost, Pacific Content’te yayınladıkları son yazılarında yaşadıkları deneyim ve öğrendiklerine ilişkin önemli bilgiler paylaştılar.
Dan Misener’in imzasını taşıyan bu yazının özellikle “markalı podcast” yayıncıları için de önemli bilgi ve deneyimler içeriyor.
Okumanızı hararetle öneriyoruz. İşte burada...
LinkedIn, ‘sesli etkinlik’ özelliğini Türkiye’ye de açtı
LinkedIn, Clubhouse benzeri sesli oda özelliğini Türkiye’deki kullanıcalara da açtı. Kullanıcılar “etkinlik” oluşturma bağlantısı üzerinden “Sesli Etkinlikler” özelliğini seçerek birkaç adımda hemen bir sesli etkinlik başlatabilecek.
Pandeminin en etkili olduğu dönemde, 2021 yılı başında Clubhouse’un tetiklediği “sesli oda” dalgası daha sonra Twitter gibi popüler birçok markayı da harekete geçirmiş ve bu alana yatırım yapmalarını teşvik etmişti. Ancak pandeminin etkisini kaybetmesi ve yeniden eski normallere dönüşün başlamasıyla Clubhouse hızla popülerliğini kaybetti. Ancak markalar yine de yeni özellikler geliştirerek ses tarafındaki yatırımlarını sürdürdüler.
Bu markalardan birisi de kuşkusuz Linkedin. Linkedin, profesyonellerin, işletme ve markaların iş süreçlerinde sesli iletişimi daha fazla kullanımını sağlamak için platformuna uyarlamaya çalışıyor. İş dünyası odaklı bir platform olan Linkedin’in sesli oda özelliği belki benzer araçlar sunan diğer markalardan ayırt edici bir kullanım potansiyeli yakalayabilir.
Linkedin "Sesli Etkinlik" özelliğini nasıl kullanabilirsiniz?
Spotify podcast’lerde zararlı içeriği belirlemek için Kinzen’i satın aldı
Spotify uzun süredir şikayet ve eleştiri konusu olan podcast’lerdeki zararlı içeriği belirlemek ve kaldırmak için Kinzen şirketini satın alarak bünyesine kattı.
Spotify son 3 yıldır podcast alanında ciddi yatırımlar yaparken, binlerce yeni yayınının dinleyicilere ulaşması için de etkili bir platform olma özelliği kazandı. Ancak son dönemlerde bu yayınların içerikleriyle ilgili eleştirilerin de hedefi olan Spotify, özellikle “şiddet, ırkçılık, pornografi” gibi çeşiti zararlı içeriklerin kolayca platformunda yer bulması nedeniyle şikayetlerle de karşılaşıyordu.
Spotify, bu eleştirilere daha fazla sessiz kalamadı ve çözüm getirebilmek, yayınları kontrol edebilmek için bir süredir işbirliği yaptığı Kinzen isimli şirketi satın alarak bünyesine kattı. Kinzen şirketi, birden fazla dilde olası zararlı içeriği ve nefret söylemini analiz etmek için makine öğrenimi ve insan uzmanlığını kullanıyor.
Bir podcast uzaktan nasıl kaydedilir?
Herhangi bir nedenle podcast kaydınızı uzak bir bağlantı ile gerçekleştirmek zorunda kalabilirsiniz. Peki, böyle bir durumda seçenekleriniz neler ve hangi seçeneği, hangi durumda tercih etmek daha doğru olur?
Tüm soruların yanıtları Rachel Corbett’in bu harika yazısında...
Apple Podcasts ücretli abonelik başlatmayı kolaylaştırdı
Eğer podcast yayınınızdan "abonelik" yoluyla gelir elde etmeyi hedefliyorsanız kullanabileceğiniz platformlardan birisi Apple Podcasts. Bilindiği gibi Apple tüm platformlarında "üyelik", "abonelik" gibi özelliklerini oldukça sert kural ve aşamalarla gerçekleştiriyor.
Benzer bir durum Apple Podcasts'te de geçirli aslında. Ama geçen hafta bu konuda bir değişikliğe giden şirket, Apple Podcasts Ücretli Aboneliği başlatmayı kolaylaştırarak, önce bir kanal oluşturma zorunluluğunu kaldırdı.
Peki, ücretli aboneliği nasıl başlatabilirsiniz?
Spotify’dan podcast yayıncıları için ‘Takipçi’ raporu
Spotify, podcast yayıncılarının dinleyici davranışlarını daha iyi anlamaları için özel bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Bu verileri analiz ederek yayınlarınıza yön verebilirsiniz.
Spotify, 10 orijinal yapımını iptal edecek
Spotify'da işler şu sıralar biraz karışık gibi...
Bilindiği gibi Spotify dünyanın en büyük müzik ve podcast akış platformu. Binlerce podcast'e ev sahipliği yapan Spotify, aynı zamanda sahibi olduğu yapım şirketleri aracılığıyla kendi özgün yayınlarını da dinleyicilerle buluşturuyor. Ancak bazı yapımlarında arzuladığı başarıyı yakalayamayan Spotify, Parcast ve Gimlet stüdyolarından 10 orijinal podcast’ini önümüzdeki ay sona erdirecek. Ayrıca çalışanlarının yaklaşık yüzde 5'ine denk gelen bir kısmını da işten çıkartacak.
Spotify, Kim Kardashian’ın ev sahipliğinde yeni bir özel podcast yayınladı
Spotify, realite TV yıldızı Kim K ve gerçek suç yapımcısı Lori Rothschild Ansaldi tarafından sunulan yeni orijinal podcast “Kim Kardashian’s The System: The Case of Kevin Keith” in ilk iki bölümünü yayınladı.
NewsLab Turkey gazeteciler için podcast atölyesi düzenliyor
NewsLabTurkey, Türkiye’deki bağımsız medya ve ifade özgürlüğüne verilen destek alanını genişletmek amacıyla İstanbul’da ikâmet eden gazetecilere yönelik olarak, 22-23-29 Ekim tarihlerinde “Podcast Atölyesi” düzenleyecek.
Koşullar ne ve nasıl katılabilirsiniz?
Kısa… Kısa…
Podcast stüdyosu Cadence13 satışa çıkabilir. Axios, şirketin sahibi Audacy'nin Cadence13'ü 100 milyon dolara satmayı umduğunu öne sürdü, ancak Audacy iddiaları bir söylenti olarak reddetti. Şirketin hissesi geçen yıla göre yüzde 88 düşüşle şu anda 44 sentte. Eğer Şubat ayına kadar bir doların üzerine çıkmazsa, New York Menkul Kıymetler Borsası şirketi listeden çıkarabilir.
Triton Digital, TAP reklam platformunda bir güncelleme yayınladı. Araç, gelişmiş reklam ayrımına, genişletilmiş hedeflemeye ve reklam öğesinin yeni yönetimine olanak tanır.
Podcast sunucularını ve konukları röportajlar için eşleştiren bir platform olan PodMatch, nicelikten çok kaliteye odaklanmak için kullanıcı tabanının neredeyse yarısını kaldırdı. PodMatch, bu yılın başlarında bu yöndeki testlerden başarılı sonuç alınca bu yönde radikal bir adım atmaya karar verdi.
AdsWizz, ABD'de sesli reklam satmak için Spanish Broadcasting System (SBS) ile özel bir anlaşma imzaladı.
PodcastOne, platformuna bir dizi spor şovu ekledi. Şirket, Adori platformunu kullanması nedeniyle YouTube'da artan görünürlük elde etti.
Müzik endüstrisinde veri ve bilgi alışverişine odaklanan ve uluslararası standartlar belirleyen kuruluş DDEX, podcast'lerde müziğin nasıl kullanılacağına dair bir rapor yayınladı.
Dünyanın en ünlü karıncayiyeni Arthur, bir Podcast serisi başlatıyor.
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!