Spotify, Youtube, RSS, Yapay Zeka ve Sesin Geleceği - #131
Türkiye'nin en güncel haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Evet, podcast son dönemde gözde bir iletişim mecrası olarak yükselmeye devam ediyor. Podcast yayınlamak, içerik oluşturmak, yeni dinleyici kitlelerine ulaşmak isteyen kişi ve kurumların sayısı her geçen gün artıyor. Üretilen içeriklerin sayısı arttıkça bu içeriklere ilgi duyan dinleyici sayıları da haliyle büyüyor. Dinleyici farkındalığı ve ilgisi arttıkça yeni yayıncılar bu kitlelerin kalbini kazabilmek için podcast geliştirmeye başlıyor.
Böyle yazınca ilk etapta kulağa “şiir gibi” geliyor; eğer bugüne kadar başlamadıysanız hemen düğmeye basıp yeni bir podcast başlatma arzunuz daha da güçlenmiş olabilir. Başlayın başlamasına tabii ki de, “durun bir dakika”…
İyi de “podcast ne?”, ne yayınlamaya başlayacaksınız ve yayınlayınca “podcast” olacak? Spotify’da, Apple Podcasts’te yayınlanan “kayıtlar, ses dosyaları” mı?… Podcast olması için RSS ile dağıtılması şart mı; ya da RSS ile dağıtılanların hepsi podcast mi? Tüm platformlarda mı yayınlamalı? Ya tek bir platformda (örneğin Spotify) yayınlanıyorsa, o da bir podcast mi? Adında “podcast” geçiyor olması video olarak kaydedilen içerikleri (videocast) podcast yapar mı? Bir içerik hem “ses” hem de “video” olarak yayınlanınca, podcast nerede başlıyor, nerede bitiyor?
Kafanız mı karıştı? Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Koskoca podcast ekosisteminde neredeyse kafası karışık olmayan yok gibi!
Ama kafanızın karışmaması gereken bir nokta var: “İçeriğin kendisi”. Tabi içerik derken de kastettiğimiz yalnızca “teknik olarak sunulmuş” bir içerik değil, onun kalitesi.
Aslında bunca karmaşa içerisinde temelde odaklanmanız gereken ve sizi üretkenliğe, bir hedefe kitlemesi gereken temel odağınız “içeriğiniz” olması gerekiyor. Elbette podcast durağından yola çıktığınıza göre ana, baskın hareket noktanız “ses” olmalı, ama onu video gibi farklı özelliklerle zenginleştirmek, çoğaltmak sizin yolculuğunuzun tercihleri arasında yer alabilir.
Podcast gündemini yakından izliyorsanız malumunuzdur, Youtube podcast’e, Spotify videoya yatırım yapıyor, Amazon, Samsung, TikTok gibi birçok marka da bu alana “boş” değil. İşin özünde, ses ve videoyu kullanmamız için sunulan yeni “cihazlar ve tasarımlar” bizim içeriği tüketme “şeklimizi” belirliyor, ama tüketip tüketmeme tercihimizi ise bizzat o “içeriğin kendisi”…
Şurası bir gerçek, öncelikle “ses” ve onu tamamlayıcı bir unsur olarak “video” yükselmeye devam ediyor ve içerik tüketimimizde temel iletişim araçları olma konumlarını her geçen gün kuvvetlendiriyor. Hızla yol aldığımız “yapay zeka otobanının” bizi neredeye götürdüğü de aşağı yukarı belli.
Belki size çok şaşırtıcı gelecek ama temel olarak “yazı” parmaklarımızla ürettiğimiz bir unsur olmaktan çıkıyor, “sesle görselleştirdiğimiz ve biçimlendirdiğimiz” bir süreç olmaya başlıyor. ChatGPT bu hafta kazandığı yeteneklerle artık “duyuyor, görüyor, konuşuyor.” Hemen her iş ve sürece yapay zekayı entegre edilmeye başlanan süreçte, “sesi” ve “içerik üretimini” de yeniden düşünmek ve tasarımlamak gerekiyor. Hele hele geçen haftaki bültenimizde paylaştığımız Spotify’ın bir dilde yapılan podcast yayınını birkaç tıklamayla istenen tüm dillerde yayınlanabilir hale getiren teknolojisinin açacağı yeni dönemi hayal edince bu daha da önem kazanıyor.
Haziran başında Apple’ın tanıttığı Vision Pro, geçen hafta da Meta’nın tanıttığı Meta Smart Glasses gibi gözlüklerin yaşamın yaygın parçası haline geleceğini öngördüğümüzde “sesi” ve “içeriği” podcast sınırlarının da ötesinde tasavvur etmeye başlamamız gerekeceği de açık.
Mevzu derin, söylenecek çok söz var, ama bu haftaki bültenimizde Adam Bowie’ye bağlanacak, “Youtube ve Podcast’ler” başlıklı oldukça kapsamlı yazısıyla sizi başbaşa bırakacağız. Size yeni bir bakış açısı, başladığınız ya da başlayacağınız podcast’iniz için de yol haritası sunacak.
O zaman başlayalım…
Tasarımını ve logosunu yenileyen Patreon yeni özelliklerle geliyor
Sadece ücretli bir üyelik platformu olmanın ötesine geçmeye başlayan Patreon, yeni özellikler, yeniden tasarlanmış bir uygulama ve yeni bir marka kimliğiyle geliyor. Güncellemelerin en dikkat çekici özelliklerinden biri, içerik oluşturucuları hayranlarıyla bir grup mesajında buluşturan Discord benzeri sohbet özelliğinin tam olarak kullanıma sunulması. Patreon, bu özelliğin içerik oluşturuculara ve hayranlara DM’ler ve yorumlar dışında grup konuşmaları için özel alanlar sağladığını kaydediyor. Sohbetlerin devreye girmesi, Patreon’un yalnızca insanların özel içerik elde ettiği bir yer olmaktan çıkıp, hayranların gördükleri içerikleri başkalarıyla tartışmak için de zaman harcadıkları bir platform haline geldiğini gösteriyor.
Bir diğer yeni değişiklik ise Patreon’un Haziran ayında duyurduğu ve içerik üreticilerinin tek seferlik dijital ürünler satmasına ve ücretsiz abonelikler sunmasına olanak tanıyan “Commerce” adlı özelliğin tam olarak kullanıma sunulması. Bu özellik, içerik oluşturucuların abone olmasalar bile herkese tek tek video, ses ve indirilebilir dosya satabilmelerinin bir yolu.
Spotify, milyonlarca podcast’e otomatik olarak oluşturulan transkriptler ekleyecek
Spotify, otomatik olarak oluşturulan podcast transkriptlerini önümüzdeki haftalarda daha fazla içerik oluşturucuya sunacağını duyurdu. Metin transkriptleri ayrıca zaman senkronize edilecek, böylece dinleyiciler bir podcast bölümü ilerledikçe görsel olarak takip edebilecekler. Transkriptler, podcast oynatıcısının altında aşağı kaydırılarak ve bir “birlikte oku” bölümüne dokunarak kullanılabilecek. Spotify, “milyonlarca” podcast bölümünün bu araca sahip olacağını ve gelecekte içerik oluşturucuların transkriptlere medya ekleyebileceğini kaydetti.
Spotify, premium aboneliğiyle birlikte 150 bin sesli kitap seçkisi sunacak
Spotify’ın bir başka adımı da sesli kitap cephesinde oldu. Gelirlerini artırmaya çalışan Spotify, 150.000’den fazla sesli kitabı Spotify Premium abonelerinin kullanımına sunacak. Bu sesli kitaplar Birleşik Krallık ve Avustralya’daki kullanıcıların kullanımına sunulurken, ABD’de bu yılın sonlarında kullanıma sunulacak. Aboneler ayda 15 saat sesli kitap dinleme hakkına sahip olacak.
Spotify, bazı yayıncılara ‘buraya kadar’ dedi
Bu arada, Spotify, kendisinde listelenmek istemeden podcast'ini Spotify for Podcasters'da barındırmak isteyere artık “evet” demeyecek. Spotify, 6 Kasım'dan itibaren bunun mümkün olmayacağını duyurarak, S4P kullanıcılarına programlarının bu tarihten itibaren otomatik olarak Spotify'da dağıtılacağını aktardı.
Amazon Music, birçok küresel pazarda Podcast Previews’i başlattı
Yayın platformu Amazon Music ise, yeni bir keşfedilebilirlik aracı olan Podcast Previews’i Birleşik Krallık, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki kullanıcılara sundu. Podcast Previews, kullanıcının dinleme geçmişine, takip ettiği ve dinlediği podcast’lere ve daha önceki önizleme kullanımlarına göre tam podcast bölümlerinin kişiselleştirilmiş ses parçalarını düzenleyerek kullanıcıların daha kolay dinleyebilecekleri yeni podcast’ler keşfetmelerine yardımcı oluyor.
YouTube Music podcast otomatik indirme özelliğini kullanıma sunuyor
Google Podcasts’in gelecek yıl kapatılacağı haberinin ardından YouTube Music artık podcast’leri otomatik indirme özelliğine kavuştu. Kullanıcılar podcast’lerin son bölümlerini çevrimdışı olarak dinleyebilecek… Bu arada, Youtube Music’in henüz Türkiye’ye açılmadığını ve podcast’lere ulaşılamadığını da aktarmış olalım.
Resound, podcast iş akışınızı otomatikleştirecek yeni yapay zeka araçlarını duyurdu
Resonate Recordings tarafından piyasaya sürülen yapay zekalı podcast editörü Resound, podcast iş akışınızı otomatikleştirecek yeni araçlarını duyurdu. Resound artık podcast’inizi otomatik olarak miksleyecek ve düzenleyecek, dolgu seslerini tespit edecek, sesi manuel olarak kırpacak, uzun sessizlikleri tespit edecek ve anında önizleme yapacak. Resound ücretsiz olarak kullanılabilir.
Shure SM7dB'yi piyasaya sürdü
Shure ikonik SM7B'nin güncellenmiş bir versiyonu olan SM7dB’yi piyasaya sundu. Oldukça sessiz olduğu bilinen mikrofonun bu versiyonu artık çıkış sinyalinde +28 dB'ye kadar artış sağlayan yerleşik bir ön amplifikatör içeriyor. Shure, SM7 serisini 50 yıldır üretiyor. Onlarca yıldır radyo sunucularının favorisi olan SM7B, Michael Jackson'ın ikonik Thriller albümündeki vokal mikrofonu olarak daha da ün kazandı. Mükemmel ses üretimi ve eksen dışı sesleri, titreşimleri, elektromanyetik uğultuyu ve patlayıcıları engelleme konusundaki doğal yeteneği sayesinde son zamanlarda podcast yayıncıları tarafından en çok tercih edilen mikrofonlardan birisi haline geldi.
Puşkin Endüstrisi çalışanlarının üçte birini işten çıkarıyor
Podcast yapım şirketi Pushkin Industries, şirketin liderlik ekibini yeniden yapılandırmanın yanı sıra 54 çalışanından 17'sini işten çıkardı. Pushkin Industries, 2018 yılında New Yorker yazarı ve gazeteci Malcolm Gladwell ve The Slate Group'un eski genel yayın yönetmeni Jacob Weisberg tarafından kuruldu. Prodüksiyon şirketi, aralarında Gladwell'in Revisionist History'nin de bulunduğu çok sayıda popüler podcast'in yanı sıra iHeart ile A Life in Lyrics gibi ortak içeriklerin ve The Happiness Lab gibi orijinallerin yapımcılığını üstlendi.
Podcastle, üretken yapay zeka aracı Magic Dust AI’yı kullanıma sundu
Podcast yaratıcılarının içeriklerini kaydetmelerine, üretmelerine ve yayınlamalarına yardımcı olan hepsi bir arada bir platform olan Podcastle, Magic Dust AI’yi piyasaya sürdü. Üretken yapay zeka aracı ses kayıtlarını zahmetsizce dönüştürerek stüdyo kalitesinde ses sağlarken, Cinematic Blur özelliği video kayıtlarını daha profesyonel bir görünüm için yükseltiyor.
Yapay zeka destekli çapraz promosyon önerileri sunan yeni araç: Grro
Yapay zeka destekli ve uygulanabilir çapraz promosyon önerileri sunan Grro adındaki yeni araç, anında çapraz promosyon fırsatları için hedef kitlenizin dinleme alışkanlıklarından yararlanmanızı sağlayarak hedef kitlenizi hızla büyütmenizi vaat ediyor.
Musk: Trudeau yeni podcast kurallarıyla ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmaya çalışıyor
Elon Musk, Justin Trudeau hükümetini eleştirerek, Kanada’da podcast sunan yayın hizmetlerini düzenlemeye yönelik adımı “utanç verici” olarak nitelendirerek tepki gösterdi. Bu sözlerini okuyunca ve Musk’ın birçok ülkenin otoriter yönetimleriyle yakın ilişkilerini anımsayınca eleştirisi insanı tebessüm ettiriyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Medya veritabanı Muck Rack’in yeni verilerine göre, gazeteci podcast yayıncılarının dörtte birinden fazlası, ekonomik belirsizlikler nedeniyle son zamanlarda kariyer değiştirdi.
Schwarzkopf’un reklam kampanyası podcast’lerin etkisini gösterdi. Güzellik markası Schwarzkopf, Keratin Color saç bakım ürünü için podcast reklam kampanyasının ardından satın alma niyetinde yüzde 43’lük bir artış gördü.
Uzaktan kayıt aracı Riverside, yerleşik bir teleprompter'ı ve hizmete dosya yüklemenin bir yolunu başlattı.
Amazon, Mart 2022’de kullanıma sunduğu ve kullanıcılara özel DJ setleri oluşturmaları ve yayınlamaları için bir müzik kütüphanesi sunan Amp adlı kısa ömürlü ses uygulamasını kapatıyor.
Küresel medya ve eğlence şirketi Warner Bros Discovery, podcast barındırma platformu Acast ile özel bir reklam satış ve dağıtım anlaşması imzaladığını duyurdu.
Amazon, Birleşik Krallık'ta self-servis podcast reklam aracını kullanıma sundu. Bu lansman, reklamverenlere Amazon Music ve Wondery programlarının yanı sıra Amazon Publisher Direct aracılığıyla üçüncü taraf yayıncılar, uygulamalar ve siteler üzerinden demografik özelliklere (yaş aralığı ve cinsiyet) dayalı kitlelere ulaşma olanağı sağlıyor.
IPSOS'a göre İtalyan podcast izleyicisi büyümeye devam ediyor. 16-60 yaş grubundakilerin yüzde 39'u artık aylık olarak podcast dinliyor (yaklaşık 11,9 milyon kişi).
Livewire'ın verilerine göre Spotify for Podcasters bölüm bazında pazar payında önemli bir artış kaydetti, ancak verilerde "doğruluğun iyileştirildiği" belirtiliyor. İyileştirmelerin ne olduğu belli değil.
Podcast veri aracı Rephonic artık podcast reklamı başına maliyeti tahmin ediyor, hangi podcast'lerin sponsorları veya reklamverenleri kabul ettiğini hesaplıyor ve artık Apple'ın yanı sıra Spotify listelerini de içe aktarıyor.
Yunanistan'daki bir podcast prodüksiyon şirketi olan Melon Media, geçen yıl Yunan podcast dinleyicilerine yönelik ilk anketi yayınladı. Yunanistan'da podcast'lerin nispeten yeni bir fenomen olduğu kaydedilirken ankete katılanların yalnızca yüzde 8'i iki yıldan fazla süredir podcast dinliyor.
PodcastOne, gerçek suç podcast'i Bad Bad Thing'in İspanyolca çevirisinden başlayarak podcast'lerini İspanyolcaya çevirecek. Şirket Rask AI teknolojisini kullanıyor.
Podtrac'ın Eylül ayı sıralamasına göre, podcast indirmeleri ve izleyici sayısı geçen ay yüzde 10 düştü. iHeartPodcasts podcast yayıncıları için hâlâ 1 numara; Wondery hâlâ 1 numaralı satış ağıdır; Daily hala 1 numaralı podcast. Bu arada, Podtrac’in yalnızca katılımcı şirketleri ölçtüğünü anımsatalım.
Auphonic yeni bir "otomatik dolgu kelime temizleyici" başlattı. Araç, şu an için dört dil için eğitilmiş durumda ve ne yazık ki Türkçe bunlar arasında değil; ama daha fazla dilde test edilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Spotify, şirketin RADAR gelişen yetenek programı için seçilen yeni podcast yayıncılarını duyurdu. Fransa, İtalya, İspanya ve ABD'den seçilen beş podcast yayıncısı var; üçü ise Avustralya'dan…
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, PodPod, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!