Spotify'dan Podcast'te 'Dil' Engelini Kaldıracak Kritik Adım - #130
Türkiye'nin en güncel haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Dünyada 2021 verilerine göre 1 milyar 132 milyon kişi İngilizce biliyor. Bunlardan 379 milyonu İngilizceyi ana dili olarak konuşuyor. İngilizceyi ikinci dil olarak konuşan kişi sayısı ise 753 milyon kişi. Dünya nüfusunun 2023 yılı itibariyle 8 milyarı aştığı tahmin ediliyor. Bu rakamları anımsadığınızda yuvarlak hesap her 8 kişiden yalnızca biri İngilizce biliyor; geriye ise çok büyük bir kitle kalıyor.
Bu öylesine büyük, öylesine önemli bir kitle ki, şimdi teknoloji devleri yapay zeka teknolojisinin de yardımıyla ingilizce dışındaki bu devasa kitleye ulaşmaya çalışıyor.
Spotify hafta içi yaptığı duyuruyla OpenAI ile işbirliğine giderek, podcast yayıncılarının seslerini kopyalayarak programlarının yabancı dil versiyonlarını otomatik olarak oluşturmasına olanak tanıyacağını açıkladı. Bu gelişme bana kalırsa sınırlı düzeyde kamuoyuna yansıdı ve hak ettiği gündemi yaratamadı. Bu “hak ediş” vurgusunu yalnızca Spotify’ın böyle bir adımı atmış olmasına yapmıyorum, çok daha geniş bir yelpazede etkisi olacak bir gelişmenin yalnızca Spotify’ın payına düşen kritik bir adım bu…
Spotify bu konuda kuşkusuz yalnız değil; Youtube’un da epeydir benzer bir çalışma ve hazırlık içinde olduğu biliniyor. Yakında bir duyurunun Youtube tarafından da gelmesi şaşırtıcı olmayacak.
Düşünün şimdi, aynı içerikle kendi sesinizle ama dünyadaki tüm insanlara ana dilleriyle ulaşabiliyorsunuz. Buna Spotify sınırları içinde baktığınızda kullanıcı ve abone sayılarının çığ gibi büyüyeceğini bugünden görmeniz mümkün. Bu büyüme aynı zamanda yeni reklamverenler, artan reklam gelirleri olacak.
Bireysel ve kurumsal içerik geliştiricileri boyutundan baktığınızda içeriklerinize odaklanarak “dil engelesiz” kolayca dünyanın her yerine, yepyeni kitlelere çok daha hızlı ve etkili ulaşma fırsatı demek bu. İletişimin, işbirliklerinin, ticaretin, sivil toplumun, sosyolojik ve siyasi hareketlerin insanlık tarihinde benzeri görülmemiş bir aşamaya taşınacağı tarihi bir kavşak noktası burası.
Açıkçası konuşulması, üzerinde düşünülmesi gereken çok yön var. Bu ayrıntıları da içeren daha kapsamlı bir yazıda bunları tartışmak istiyorum. Ama şimdilik bu bültenin sınırlarını ve sabrınızı zorlamadan Spotify’ın açtığı bu kapıdan sızan ışıltıyı paylaşmakla yetinelim ve podcast dünyasında neler neler olmuş aktarmaya başlayalım.
Spotify, podcast yayıncıları için yapay zeka destekli çeviriyi başlatıyor
OpenAI ile işbirliğine giden Spotify, podcast yayıncılarının seslerini kopyalayarak programlarının yabancı dil versiyonlarını otomatik olarak oluşturmasına olanak tanıyacak.
Podcast yayıncıları bir düğmeyi çevirip anında başka bir dilde konuşabilseydi ne olurdu? Spotify’ın podcast yayıncısının kendi sesini kullanarak diğer dillerdeki podcast’leri yeniden üreten yeni yapay zeka destekli sesli çeviri özelliğinin arkasındaki fikir bu. Şirket, yeni aracıyla İngilizce bölümlerini İspanyolcaya çevirmek için bir grup podcast yayıncısıyla işbirliğine gitti ve önümüzdeki haftalarda Fransızca ve Almanca çevirileri de kullanıma sunmayı planlıyor.
Çeviri özelliğinin belkemiğini, hem İngilizce konuşmayı yazıya dökebilen hem de diğer dilleri İngilizceye çevirebilen OpenAI’nin ses transkripsiyon aracı Whisper oluşturdu. Ancak Spotify’ın aracı konuşmadan metne çevirinin ötesine geçiyor; bu özellik bir podcast’i farklı bir dile çevirecek ve podcast yayıncılarının kendi seslerinin sentezlenmiş bir versiyonunda yeniden üretecek.
Apple Podcasts’ten üçüncü taraf abonelik entegrasyon özelliği
Apple, şirketin iOS 17 yazılım güncellemesinin bir parçası olarak Apple Podcasts uygulamasında, kullanıcıların üçüncü taraf aboneliklerine dayalı olarak özel podcast’lere erişmelerine olanak tanıyan yeni bir teklif de dahil olmak üzere yeni özellikleri resmi olarak başlattı. Yeni özellik, iOS App Store’da uygun uygulamalara abonelikleri olan dinleyicilerin bunları Apple Podcasts’e bağlayarak platformdaki bonus içeriklere erişmelerini sağlıyor.
İngiltere’de iş liderlerinin yüzde 55’i her gün podcast dinliyor
Lower Street ve ContentFX’in ortak araştırması, ulaşılması zor B2B kitlelerinin ilgisini çekmek için “markalı podcast’lerin” gücünü ortaya koydu. ABD ve Birleşik Krallık’tan 511 iş liderinin katıldığı araştırmaya göre, iş liderlerinin yüzde 55’i her gün podcast dinliyor.
Markalar için en iyi podcast formatı hangisi?
Annalise Nielsen markalar için “Anlatıya Dayalı Podcast’ler” ile “Anlatıya Dayalı Olmayan Podcast’lerin” etkinliğini karşılaştırdı ve analiz etti. “Dinleyicilerinizin seveceği bir program yaptığınızda, markanızı da sevmelerini sağlarsınız. Dinleyicilerinizin seveceği bir program yapmak istiyorsanız, onlara bir hikaye anlatın” diyen Nielsen, “markalı podcast’ler” için önemli uyarılarda bulunuyor.
Podchaser Sektörde İlk Tahmine Dayalı Dil Modellemesini Başlattı
Podchaser, reklamverenlerin podcast kitle hedeflemelerini daha da hassaslaştırmalarına olanak tanıyan, sektörde bir ilk olan tahmini dil modelleme özelliği Predictive Demographics’in lansmanını duyurdu. Podchaser, Predictive Demographics aracılığıyla, bir podcast içinde konuşulan dili analiz ederek olası kitlenin yaşını ve cinsiyetini tahmin etmek için birinci taraf verilerinin aksine yapay zeka kullanıyor.
Wondercraft AI’dan yapay zeka dublaj aracı
Bu arada, Spotify'ın yapay zeka çevirileriyle aynı gün duyurulan Wondercraft AI, yapay zeka dublaj aracını kullanıma sundu. Spotify'ın pilot uygulamasından farklı olarak Wondercraft aracı, on üç farklı dildeki tüm podcast'lerde mevcut.
ABD'de 7/24 p odcast yayını yapan ilk radyo istasyonu
ABD'de 7/24 podcast yayını yapan ilk radyo istasyonu Mayıs 2005'te KYOU adıyla yayın yapan San Francisco KYCY'dir (Dave Winer yayınlanan ilk programdır). Adam Curry de aynı ay Sirius Satellite Radio'da "Adam Curry's PodShow" programını başlattı. iHeart'ın da çok iyi eleştiriler almayan birkaç kanalı var.
Avustralyalıların podcast aşkı müthiş
YouGov'un yeni verilerine göre Avustralyalıların yüzde 58'i podcast dinliyor. Veriler ayrıca en çok dinlenen podcast türünün müzik olduğunu ve Spotify'ın 1 numaralı platform olduğunu gösteriyor. Avustralyalıların yüzde 8'i önümüzdeki yıl kapanacak olan Google Podcasts'i kullanıyor.
Bu arada, Spotify Meksika'da podcast dinleme oranının geçtiğimiz yıl iki kattan fazla arttığını açıkladı. Komedi podcast'leri Meksika'nın gözdesi; veriler ayrıca Meksika'da podcast reklam gelirinin 48 milyon dolara ulaşmasının beklendiğini gösteriyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Podcast'ler için yapay zeka destekli bir not alma uygulaması olan Podwise piyasaya sürüldü.
Listenbox, herhangi bir podcast uygulamasını kullanarak YouTube’u arka planda oynatmanın kolay bir yolunu sunuyor.
Alitu, podcast yayıncılarının seslerini bir belgedeki metinde olduğu gibi zahmetsizce düzenlemelerine olanak tanıyan metin tabanlı düzenlemeyi başlattı.
Edison Podcast Metrics UK'ye göre, Birleşik Krallık'ta BBC Sounds podcast dinlemek için en sık kullanılan üçüncü büyük platform. Spotify ise 1. sırada.
Podcast yapımcısı Evergreen Podcasts, reklam teknolojisi şirketi Sounder ile stratejik bir ortaklık kurduğunu duyurdu.
Meghan Markle ve Prens Harry'nin sahibi olduğu şirket Archewell Audio, "Archetypes" ticari markası başvurusundan vazgeçti. Podcast, Haziran ayında Spotify tarafından iptal edilmişti.
AdLarge, marka güvenliğini ve uygunluğunu "desteklemek" için Barometer ile ortaklık kurduğunu duyurdu.
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, PodPod, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!