TV 'Resimli Radyo' Değildi, Podcast De 'Videolu Ses' Değil! - 201
Türkiye'nin en güncel ve en kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Podcast’in videoyla “imtihanı” sürüyor…
“Youtube’ta podcast yayınlamalı mı?” sorusu artık geride kalmış gözüküyor; bu konuda Youtube 2 milyarı aşan topluluğuyla muzafferiyetini ilan etti.
Youtube’un “podcast kavramını” benimseyerek kapısını da aralaması bu süreci kolaylaştırdı.
Evet, artık çok daha fazla yayıncı Youtube’ta podcast’lerini yayınlıyor, yayıncılar daha fazla kişiye erişiyor.
Hatta son bir yıl içerisinde ABD’de podcast dinlemek için kullanılan platformlarda Youtube ilk sıraya yerleşmiş durumda…
Şimdi yeni bir tartışmamız var: “Youtube’da podcast’ler videolu mu yayınlanmalı, yoksa audiogram olarak mı (ses dalgaları ve sabit bir görüntüyle) yayınlanmalı?”
Bu konuda tartışmalar zaman zaman çok keskin, 180 derece farklı görüşlere evrilebiliyor.
Podcast’in videolu olarak yayınlanmasını savunanların en haraketli dayanağı, Youtube’un etkili algoritması ve Youtube topluluğunun da video izleme eğilimi nedeniyle algoritmanın bu eğilimi tetiklemesi…
Bu savunuda haksız değiller…
Yıllardır “sesin patronu” olan Spotify’ın da videoya yelken açması ve Youtube’laşma hamlesi başlatması “videolu podcast” taraftarlarının yelkenlerini şişirmeye yetti…
“Videolu podcast” taraftarlarının sesinin bir süre daha güçlü çıkacağını düşünüyorum…
Bu tartışmaya ilişkin kişisel yaklaşımım ve yorumum ise basitçe şöyle:
“Video videodur, podcast de podcast (ses)…”
Podcast yayıncılarının erişim ihtiyacı ve topluluklarını büyütme beklentisi, Youtube ve Spotify’ın video rekabetiyle birleşince, “video podcast” eğilimini ve kavramını kaçınılmaz olarak teşvik etti.
Mikrofon başına oturup, kulaklıkları takıp video kaydedince bunun adı “video podcast” oldu; “mikrofon ve kulaklık” podcast olarak tanımlamak için yeterli görüldü.
Spotify, 2018’de “sesin her şeyi olma” hayaliyle yılların Youtube yayıncısı Joe Rogan’ı 200 milyon dolara transfer etti ve “Joe Rogan Exprience” Youtube kanalını podcast’e dönüştürdü. Sonra Spotify’da yine videolu olarak yayınlamaya başladı ve devamında video altyapısını genişletti. Bir süre sonra da Joe Rogan Youtube’a da geri döndü. Joe Rogan’ın yayını hep video (Youtube) yayınıydı, aslına rücu etti; Spotify’ın yakasına astığı “podcast” hep zorlama bir tanımlamaydı.
Benim bu tartışmadaki görüşüm net: “Eğer bir programı görüntülü (video) yayınlıyorsanız, o bir videodur; yalnızca ses olarak yayınlıyorsanız o podcast’tir. Video ve sesi yayınladığınız yer ister Spotify olsun, isterse Youtube…”
“Ses” dinlemek, “video” izlemek için kurgulanan, odaklanılan bir araçtır; daha fazla erişim ve topluluk hedefi bu gerçekliği değiştirmez.
Tartışma son yıllarda anlamsız yere “kavram kargaşasına” evrilmeye başladı.
Televizyonun ilk dönemlerinde, özellikle 1930'lu ve 1940'lı yıllarda, "resimli radyo" (radio with pictures) olarak anılıyordu. Bunun sebebi, televizyonun başlangıçta radyoya çok benzer bir formatta olmasıydı. İlk TV yayınları genellikle radyo formatlarının görselleştirilmiş haliydi. Sonra herkes yoluna gitti; radyo radyoluğunu bildi, TV de TV’liğini!
Şimdi de video formatının seslendirilmiş haline “video podcast” deniyor.
Zorlamaya da, kargaşaya da gerek yok, herkes yoluna; isteyen video yapabilir, isteyen podcast…
Artık adını net koymalı; “resimli radyo” olmadığı gibi, “video podcast” de olmayacak!
Spotify, ElevenLabs ile işbirliğine giderek yeni bir dönemi başlattı
Spotify, ElevenLabs’ın yapay zeka ses teknolojisi kullanılarak seslendirilen sesli kitapları artık kabul ettiğini duyurdu. ElevenLabs’ın şu anda en tanınmış yapay zeka ses sağlayıcıları arasında yer aldığı göz önüne alındığında, bu yeni ortaklığın platformdaki yapay zeka anlatımlı sesli kitapların sayısını artırması bekleniyor. Yapay zeka tarafından seslendirilen bir sesli kitap yüklemek için yazarların ElevenLabs’tan dosya paketini indirmeleri ve ardından Spotify’ın sesli kitap dağıtım hizmeti olan Findaway Voices’ı ziyaret etmeleri gerekiyor.
Markalı podcast’ler dinleyiciyi markaya karşı daha olumlu hale getiriyor
Ses odaklı pazar araştırma firması Signal Hill Insights, “Markalı Podcast’ler” odaklı 2025 Benchmark Raporu’nun yayınlandı. 15.000’den fazla podcast dinleyicisinin anket yanıtlarına dayanan araştırma, markaların podcast’lere neden daha fazla yatırım yapması gerektiğine dair bir dizi güçlü neden sunuyor. Markalı podcast dinleyicilerinin %61’i, bir bölümün kendilerini markaya karşı çok daha olumlu hale getirdiğini söylüyor.
Apple Podcasts, podcast yayınlama süreçlerini nihayet kolaylaştırıyor
Uzun süredir podcast yayıncılarının şikayet konusu olan Apple Podcasts’e podcast gönderme süreci nihayet Apple’ın süreci basitleştiren yeni adımlarıyla kolaylaşacak gibi gözüküyor. Uzun süren eleştirilere kulak veren Apple, seçilen podcast sunucularını kullanan içerik oluşturucular için otomatik olarak program göndermeye yönelik yeni ve kolaylaştırılmış bir süreç başlattı.
Müziğin podcast bağlılığı üzerindeki etkisi
Müzik ve ses efektleri duyguların uyandırılmasında önemli bir rol oynuyor. Podcast’ler de farklı değil. Görsellerin yokluğunda, podcast’ler duyguları yönlendirmek için tamamen bu seslere dayanıyor. Müzik, anlatım ve ses efektleri genellikle dinleme deneyimini şekillendirmede daha önemli bir role sahip. Dört popüler podcast müziği podcast stratejilerinin bir parçası olarak nasıl entegre ediyor?
Podcast ses kalitenizi iyileştiren araç: Audyllic
Audyllic, podcast'leri en sevdiğiniz radyo istasyonu kadar kolay dinlenebilir hale getirmek için yayın standardı Orban Optimod aracını kullanan podcast'ler için bir ses işleme aracı. Ayda iki saat ücretsiz kullanım hakkı oldukça cazip gözüküyor.
Chris Stone: Youtube’ta podcast’ini büyütmek istiyorsan video olarak yayınla!
Podcast yayıncılarının Youtube’a ilgisi giderek artıyor, ancak yayınların video olarak mı, yoksa yalnızca audiogram olarak mı yayınlanması konusunda fikir ayrılıkları ve tartışmalar sürüyor. Podcast Strategy bülteninin yazarı Chris Stone’a göre, dinleyici sayısını büyükmek isteyen yayıncılar podcast’lerini video olarak yayınlaması gerekiyor.
YouTube daha ucuz Premium Lite aboneliğini tekrar test ediyor
YouTube, geçen yıl YouTube Premium’un daha ucuz versiyonu olan Premium Lite’ı kullanımdan kaldırmıştı ancak şirket, Avustralya, Almanya ve Tayland’da aboneliğin yeni bir versiyonunu test ettiğini doğruladı.
YouTube sabit ses özelliği nedir, nasıl kullanılır?
YouTube, hem Premium aboneleri hem de normal kullanıcıları için yeni bir özellik olan “sabit ses” özelliğini kullanıma sundu. Bu özellik, video boyunca ses seviyesindeki ani değişimleri azaltarak daha dengeli bir dinleme deneyimi sunmayı amaçlıyor.
Podcast'lerde her zamankinden daha fazla reklam var
2024'ün 4. çeyreği için Üç Aylık Karşılaştırma Raporu'nu yayınlayan Magellan AI, podcast'lerde her zamankinden daha fazla reklam olduğunu söylüyor. Ortalama reklamveren reklam yükü bir önceki yıla göre %20'nin üzerinde arttı. Veriler, bir önceki yıla göre reklam harcamalarında %19'luk bir artış ve podcast'lere reklam veren marka sayısında bir önceki çeyreğe göre %10'luk bir artış olduğunu gösteriyor.
Yeni Podcast: Kod ve Kariyer
Yapay zeka temelli podcast tasarım ve yayınlarıyla dikkat çeken Yavuz Kömeçoğlu bu kez de Uğur Umutoğlu ile birlikte “Kod ve Kariyer” isimli podcast’i hayata geçirdi. Podcast’te dinleyeceğiniz sözler Uğur Umutoğlu’nun ama ses yapay zekanın ürünü… Oldukça başarılı bir çalışma olmuş. Yakında benzer örneklerin çoğalacağı aşikâr…
Sektörde Başka Neler Oluyor?
[MAKALE] John McDermott "podcasting'in anlamını kurtarmak için 'vodcasting' kelimesini zorlamalı mıyız?" diye soruyor.
Apple Podcasts Connect'te 1 Mart'ta 8 saat süreyle planlı bakım yapılacak. Bu süre zarfında Apple Podcasts Connect'i kullanamayacaksınız.
Apple Podcasts'te olumsuz bir yorum alırsanız bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?
All Entertainment Media Group (AEMG), dijital medya dünyasında ses getiren bir satın almayla The Global Podcast Network'ü (GPN) resmen bünyesine kattı.
Bu ay yeni sahibiyle birinci yılını kutlayan podcast uygulaması Castro, son on iki ayda elde edilen başarılara bakarak "uygulamanın durumu" yazısı yayınladı.
AIR, ABD ses sektöründeki yapımcılar, ses tasarımcıları, hikaye editörleri, bilgi denetçileri ve araştırmacılar için güncellenmiş serbest çalışma ücretlerini içeren 2025 Ücret Rehberini yayınladı.
BBC Dünya Servisi ve British Council, Uluslararası Sesli Drama Yarışması'nı başlattı. Senaryo yazma yarışmasının kazananları para ödülü alacak, 2026 yılında Birleşik Krallık'ta düzenlenecek ödül törenine davet edilecek ve BBC World Service platformlarında dünya prömiyeri yapılacak dramalarının kaydına katılacak.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!