Video Podcast'e Başlamalı Mı, Başlamamalı Mı?- #128
Türkiye'nin en güncel haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Podcast yayıncılarının önemli bir kısmının gözü son zamanlarda “video podcast”lerde… Daha fazla podcaster videocast’lere başlama eğiliminde.
Elbette bunun birden fazla gerekçesi var. Kimi podcast yayıncısı daha geniş bir kitleye ulaşmak isterken, kimisi de Spotify, Apple Podcasts gibi platform dinleyicilerinin dışında yeni dinleyici kitlelerine ulaşmak ve potansiyel gelir fırsatlarına ulaşmak istiyor.
Özellikle Youtube’un son 2 yıldır podcast’lere de adım adım kapı açması, dahası bizzat yatırım yaparak önemli bir podcast oyuncusu olmaya hazırlanması da “video podcast”e olan iştahı daha da artıyor. Youtube’un 2 milyarı aşan kullanıcı kitlesini anımsayınca bu iştahın nedenini de anlayabiliyorsunuz.
Her yayıncının podcast yayınlama “amacı ve stratejisi” farklılık gösterebilir; bu hedefleri doğrultusunda video podcast’lere de iletişim süreçlerinde yer verebilir. Bunda yadırganacak, eleştirilecek elbette bir durum olamaz. Ancak giderek güçlenen “video podcast mutlaka olmalı” algısı üzerinde biraz düşünmekte, daha sağlıklı karar vermekte yarar var. Keza, podcast’in yanında iş sürecinize video podcast’leri de eklediğinizde sandığınızdan daha fazla zorlanacağınız bir sürecin sizi beklediğini aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor.
Podcast’te daha fazla içeriğinize odaklanıp daha az teknik zorluklarla karşılaşırken, bunun yanına içerik kalitenizi korumanın yanı sıra podcast’ten çok daha fazla teknik zorlukları eklemek zorunda kalacaksınız. Kameralar, aydınlatma, kılık kıyafetiniz, konuklarınızı video çekimine hazırlamak, video kurgusunun karmaşıklığı gibi birçok teknik ayrıntı sizi bekliyor olacak. Ayrıca, sanırım bu süreçler için katlanacağınız mali külfetleri söylememe bile gerek yok.
Kuşkusuz, gözünüzü korkutmak, video podcast’ten sizi mutlaka vazgeçirmek gibi bir amacım yok. Öyle bir projeniz ve hedefleriniz vardır ki, video podcast sizin için olmazsa olmaz bir yayın olabilir; ama neyle karşılaşacağınızı iyi kavrayın. Ama biraz soluklanıp değerlendirdiğinizde kendinizi bu halkanın dışında görüyorsanız, işlerinize bir video podcast de eklemek yerine mevcut podcast’inizi geliştirecek fikirlere odaklanmak daha cazip olabilir.
Dolayısıyla bu hafta bültenimizin odağına video podcast’leri alıyoruz, ama elbette podcast ekosisteminde yine epey gelişme oldu. Çaylar, kahveler hazırsa başlayalım o zaman!
Video podcast yayıncılığı sandığınızdan daha zor
Youtube’un podcast’e yatırımı arttırkça ve podcast yayıncılarının daha geniş kitlelere erişim arzusu güçlendikçe video podcast yayınlama eğilimi de artıyor. Ancak gerçekten de video podcast’e yönelip yönelmemeniz konusunda çok ciddi düşünmeniz gerekiyor. Keza, sandığınızdan kolay bir süreç sizi beklemiyor. Adam Shepherd, çok güzel özetlemiş…
The Economist podcast’te abonelik modeline geçti
Geleneksel medyadan dijital medyaya geçiş yapan yayın organları her geçen gün “abonelik” modeliyle reklam dışında gelir kalemlerini artırmaya çalışıyorlar. Bu yayın organları abonelik gelirleri kalemine şimdi podcast yayınlarını da eklemeye başladılar. Buna son örnek The Economist oldu. Sesli abonelik hizmeti Economist Podcasts+’ı başlatan The Economist, Ekim ortasından itibaren neredeyse tüm gazete podcast’lerinin yalnızca abonelikle erişilebileceğini duyurdu.
Clubhouse’ten Whatsapp çıkar mı?
Covid 19 pandemisinin zirve yaptığı ve evlere kapanılan dönemde bir anda popülerleşen canlı ses uygulaması Clubhouse, normalleşmeyle birlikte hızla kullanıcılarının büyük bölümünü kaybetti; ancak şimdi kendisini yeniden konumlandırarak geri dönüyor. Sosyal sesli odaları popülerleştiren uygulama, “sohbet” adı verilen yeni sesli grup sohbetleriyle “daha çok bir mesajlaşma uygulamasına dönüşerek” küllerinden yeniden doğmaya çalışıyor. Whatsapp, Telegram gibi kökleşmiş birçok dev markanın “ses ve videoyu” da destekleyerek geliştiği pazar koşullarında yalnızca ses temelli hizmet verdiği için Clubhouse’a kullanıcılar yeni bir şans verir mi, biraz şüpheliyim! Biraz düşününce galiba şüpheli de değilim, bence Clubhouse treni kaçırdı; ama şansını deniyor işte…
Küresel podcast indirmeleri artıyor
Podtrac'ın Ağustos ayına ait ABD verileri, küresel indirmelerde Temmuz ayına göre yüzde 7'lik bir artış olduğunu gösteriyor. İlk 5'te herhangi bir değişiklik yok; iHeartPodcasts podcast'lerde 1 numara oldu ve toplam küresel indirmelerde yüzde 11 artış gösterdi. Libsyn'in AdvertiseCast'i, küresel indirmelerde aylık bazda yüzde 27'lik bir artış kaydetti.
Acast istikrarlı büyümesini sürdürüyor
Spotify gibi İsveç’te doğan Acast, podcast sektöründeki istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Podcast'ler için barındırma, para kazanma ve büyüme desteği ve markalar ile medya ajansları için podcast reklam çözümleri sağlayan Acast, küresel yatırımlarını sürdürerek son olarak Alman podcast yapım şirketi Zebrlution ile stratejik bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Acast, şirketin programlarına ev sahipliği yapacak ve dağıtımını yapacak ve programatik reklamcılık artık Acast Marketplace aracılığıyla yapılabilecek.
Delta podcast’lere yer açtı
Podcastseverler için güzel haber. Delta Havayolları, koltuk arkası eğlencesinde artık TV dizileri bölümünde iki Spotify video podcast'ini listelemeye başladı. Uçak yolculukları şimdi daha keyifli ;) Artık öteki markalardan da benzer adımlar bekleyebiliriz. Podcast’lere ilgi de erişim mecraları da giderek genişliyor.
Claritas, reklam odaklı yapay zeka şirketi ArtsAI’ı satın aldı
Pazarlama veri şirketi Claritas, adtech hizmeti ArtsAI'yi satın aldı. Claritas, reklamverenlerin tüketicileri cihazlarında yaptıkları diğer işlemlere göre hedeflemesine olanak tanıyan bir "kimlik grafiği" çalıştırıyor; ArtsAI ise, reklam dağıtımını optimize etmek için yapay zekayı kullanıyor. Anlaşmanın şartları açıklanmadı.
Podcast reklam harcamaları yüzde 57 arttı
Ajans faturalama verilerini toplayan Guideline'ın SMI verilerine göre podcast reklam harcamaları 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artarken genel dijital ses harcamaları yüzde 6 arttı. Sunucu tarafından okunan (Host-read) podcast reklam harcamaları 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 91 arttı. Her 4 podcast harcamasından yaklaşık 1'i teknoloji kategorisinde yapıldı. Seyahat hizmetleri ve sağlık kategorileri geçen yılki yatırımlarını dört kattan fazla artırdı.
Spotify CEO’su Daniel Ek, telif ücreti istismarını yalanladı
Spotify CEO’su Daniel Ek, kullanıcıların kendi yükledikleri 30 saniyelik parçayı tekrar tekrar dinleyerek aylık telif ücreti kazanabilecekleri iddialarını yalanladı. JP Morgan’daki finans analistleri, Spotify abonelerinin şarkılarını günde 24 saat tekrar tekrar dinleyerek ayda 1.200 $ kazanabileceklerini söylemişti. İddia, Spotify’ın telif ödeme yapısının manipüle edilebileceğini öne sürüyordu. Ancak yayın devinin CEO’su Daniel Ek, platformun telif haklarının bu şekilde işlemediğini savunuyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Podcast yapımcısı Alitu, tamamen yapay zeka destekli ilk podcast aracı olan Alitu Showplanner’ı resmi olarak piyasaya sürdü. Alitu Showplanner, hem deneyimli podcast yayıncılarına hem de yeni başlayanlara yeni bir podcast konseptini fikir aşamasından lansmana kadar dakikalar içinde otomatik olarak ücretsiz bir podcast eylem planı oluşturarak yardımcı olmak için tasarlandı.
Magellan AI, belirgin bir şekilde adlandırılmayan, ancak benzer kitlelere sahip podcast’leri ortaya çıkarmak için işlev gören bir gösterge tablosu özelliği yayınladı.
Yeni bir dergi yayına hazırlanıyor: Sound Sourceresses, sesli hikaye anlatımında çalışan kadınların yeteneklerini ve yeniliklerini sergileyecek.
Auddia, yeni bir kullanıcı arayüzünün yanı sıra "tamamen entegre podcast'ler" vaat eden faidr v3.0'ı yayınladı. Şirket yılsonuna doğru iki yeni şirket satın alacak.
DubCrime, Kickstarter'daki ilginç yeni bir proje… DubCrime’ı ilginç kılan ise, izin alınarak dünyanın dört bir yanından gerçek suç podcast'lerini İngilizce diline çeviren bir uygulama olması. Gerçekten ilginç!
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, PodPod, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!