Video, Ses ve Yazı Birleşiyor; İçerik Artık Birbirinden Bağımsız Değil - #150
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
İçerik tüketimi de, içerik üretimi de büyük oranda değişti…
Teknolojik değişim yavaş yavaş gerçekleştiğinde zamanla ortaya çıkan büyük değişimi görmek zor olabiliyor. Bundan 15, 20 yıl öncesine kadar, “gazete, radyo ve TV” arasındaki sınırlar çok keksin ve köşeliydi. İnternet ve bağlı teknolojiler zamanla bu mecraları birbirine yaklaştırdı ve aralarındaki sınırı kaldırdı, ayrımları eritti. Bir habere “yazı, ses ya da video” olarak erişim için eskiden farklı fiziksel mecralar gerekirken, internet hepsini birleştirdi.
Önce okuyucu (tüketici) bu talebi (kültürü) oluşturdu; sonra eski mecra ekosistemi mecburen bu kültüre uyum sağlamak zorunda kaldı.
Ama büyük değişimi (hatta devrimi) yaratan temelde bu olmadı; “içerik tüketicisi” de aynı zamanda bir “içerik üreticisi” olarak bu oyundaki yerini aldı. Yani, bir topluluk oluşturan, ya da bir hedef kitle belirleyen herkes (kişi ya da kurum) birer “yayıncıya” dönüştü. Yeni nesil dijital platformlar (Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube, Reddit, Discord, Spotify, Wordpress ve daha onlarcası) bu süreci destekledi. “Bilgiyi, haberi” kontrol eden, yayan sınırlı “medya kanalının” yanında, “isteyen herkesin” birer yayın kanalına dönüştüğü yepyeni bir dünya doğdu. Tam olarak şu anda benim/sizin yaptığınız gibi! :)
Klasik medya dönemiyle karşılaştırılamayacak derecedeki bu muazzam değişim yıllar içerisinde kökleşti. Her gün sosyal medya, internet ortamında dolaşırken yerleşik bir kültürü oluşturdunuz ve bugün soluksuz yaşadığınız bu değişimin ne derece büyük olduğunun ayrımında bile değilsiniz (yeni normal)…
Bitti mi? Elbette hayır!
Şimdi yeni bir eşiğe doğru hızla evriliyoruz. Bizi bu eşiğe yaklaştıran ise kuşkusuz “yapay zeka” ve entegre yeni teknolojiler, yeni araç, ürün ve hizmetler oluyor.
Herkesin bilgi üreticisi ve yayıcısı olduğu bir çağda neredeyse sınırsız diyebileceğimiz bir bilgi ve içerik ortamında, “bilgi ve içeriği”, “üretme ve tüketme” ihtiyaçlarımız da, araçlarımız da değişmeye devam ediyor. İçerik, “ilgi, merak, beklenti, yetenek, motivasyon” gibi “bireysel ve kurumsal” anlık ihtiyaç ve isteklerimize göre “kişiselleşiyor”. Yapay zekanın sağladığı olanaklarla “metin, görsel, ses ve videonun” anlık olarak birbirine dönüştürülebilmesi, ayrı ayrı servis ettiğimiz “yazı, ses ve videoyu” de birleşik ya da bütünleşik bir biçimde sunmayı gerektiriyor.
Bu nedenle yakın zamanda yazı (blog), ses (podcast) ve video (Youtube) arasındaki sınırların eridiğini, birleşik yeni içerik servis sistemlerinin yaygınlaşmaya başladığını göreceğiz. Bu yeni yapının "içerikleri ve üretimi" bizzat kendi elimizden çıkabileceği gibi, yapay zeka marifetiyle de tesis edilebilecek.
Epeydir kafa yorduğum bu konuyla ilgili hafta içinde Spotify’ın bünyesine katılan Parcast’ın kurucusu Max Cutler, kısa ve öz bir analiz yazdı ve benzer yorumlarda bulundu. Bireysel ve kurumsal olarak hedef kitlenize nasıl ulaşmanız gerektiğini “merak ediyorsanız”, içerik üretiminin yakın gelecekte nasıl değişeceğini “iyi anlamalı” ve kendinizi buna hazırlamalısınız.
Değişimin hızı baş döndürücü; ama bu baş dönmesinin ilacı elinizde… Ya kendinizden geçer yığılıp yerde kalırsınız, ya da neler olup bittiğini “anlayarak” geleceğinize derman olursunuz…
Gerisi ahlanıp, vahlanmaktan ibaret… Tercih sizin…
İşte bizden size derman olacak bu haftaki bültenimiz…
Max Cutler: Video, ses ve yazı birleşiyor; içerik artık birbirinden bağımsız değil
Spotify tarafından satın alınan Parcast’in kurucusu Max Cutler, dijital medya ortamının büyük değişim yaşadığını, formatların eşi benzeri görülmemiş bir yakınsama içinde olduğunu kaydederek, “Video, ses ve yazılı içerik artık birbirinden bağımsız deneyimler değil; bunun yerine daha zengin, daha sürükleyici içerikler oluşturmak için sorunsuz bir şekilde birleşiyor” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Medya ortamı gelişmeye devam ettikçe, çoklu format yaratıcıları bu derin bağlantıları çalışmalarının dokusuna dokuyarak kendilerini farklılaştırıyor ve medya tüketimi ve takdirinde derin bir değişime işaret ediyor. Kitlelerle farklı platformlarda etkileşim kurma becerileri, içeriğin özünün etkisinin derinliği ve beslediği toplulukların gücüyle ölçüldüğü daha etkileşimli ve topluluk odaklı bir medya deneyimine doğru geçişi vurguluyor.”
Max Cutler’ın LinkedIn hesabında paylaştığı kritik analizin tamamı burada…
Podcast kitle etkileşiminizi ölçmenin 9 yolu
Dinleyici etkileşiminizi ölçmek, indirme istatistiklerinizin soğuk gerçeklerine bakmak kadar basit değil. Podcast’inizin tam olarak nasıl bir performans sergilediğini öğrenmek için biraz daha araştırma yapmanız ve emek harcamanız gerekebilir. İşte size etkileşiminizi ölçmek için deneyebileceğiniz dokuz farklı yol.
Podcast'ler için bir sonraki kanal mesajlaşma uygulamaları mı?
Podcast platformu Podeo, 170 ülke ve 62 dilde 200 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan küresel mesajlaşma devi imo ile güçlerini birleştiriyor. Bu ortaklık, Podeo'nun ev sahipliği yaptığı podcast'lerin doğrudan imo'nun gelişen ses bölümüne sorunsuz bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak podcast yayıncılarını 200 milyon aktif kullanıcıdan oluşan devasa bir kitleyle anında buluşturuyor.
Spreaker, Supporters Club'ı başlattı
Podcast platformu Spreaker, podcast yayıncılarını güçlendirmek ve ek bir gelir akışı oluşturmak için yeni bir özellik başlattı: Supporters Club (Destekçiler Kulübü). Spreaker platformunda barındırılan tüm podcast'ler için geçerli olan bu özellik, dinleyicilerin, abonelik ücretinin yüzde 100'ünün doğrudan içerik oluşturucuya gittiği aylık bir abonelik modeli aracılığıyla favori içerik oluşturucularını doğrudan desteklemelerine olanak tanıyor.
Podcast serbest çalışanlarını buluşturan Podworks.io ikinci yaşını kutluyor
Daha önce Podcast Freelancer Hub olarak bilinen Podworks.io, ikinci yıldönümünü kutluyor ve podcast serbest çalışanlarını dünya çapındaki işletmeler ve içerik oluşturucularla buluşturan önde gelen platform olarak konumunu sağlamlaştırıyor. Yetenekli bireyler ve podcast projeleri arasındaki boşluğu doldurma misyonuyla 2022 yılında faaliyete geçen Podworks.io, denklemin her iki tarafı için de başarıyı kolaylaştırarak gelişen bir topluluk haline geldi.
IAB Podcast Ölçüm Yönergeleri v2.2 yayınlandı
İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB - Interactive Advertising Bureau) uzun süredir podcast ekosisteminin gelişebilmesi ve güven ortamı oluşturabilmek için bir endüstri standardı oluşturmaya çalışıyor. Bu kapsamdaIAB Tech Lab, yorum ve önerileri almak amacıyla Podcast Ölçüm Yönergeleri’nin yeni bir versiyonunu yayınladı. Kılavuz ilkelerin v2.2'si, şirketlerin ölçüm için sabit veya değişken 24 saatlik bir pencere kullanıp kullanmadıklarını açıkça belirtmeleri gerekliliğini içeriyor.
Bu arada, son 12 ay içinde sadece 5 şirket IAB sertifikası aldı ve v2.0 sertifikasına sadece 10 şirket sahip. IAB, şirketlerin her yıl yeniden sertifika almasını zorunlu tutuyordu ve web sitesi "uyumlu statüsünü korumak için yeniden sertifikalandırmanın 31 Aralık 2023'e kadar tamamlanması gerektiğini" emrediyordu. Bu yıl şimdiye kadar hiçbir şirket yeniden sertifika almadı ve bu gereklilik hafta içinde IAB web sitesinden kaldırıldı.
Pod.see ile yapay zeka yardımıyla zihin haritası ve podcast özeti oluşturun
"Her podcast'in içindeki bilgiyi ortaya çıkarmaya yönelik bir platform" olan Pod.see, yapay zeka tarafından oluşturulan zihin haritaları ve özetleri kullanıma sundu.
Yeni Podcast: Koza Kadın Ne Diyor?
Koza Kadın Derneği, “Koza Kadın Ne Diyor?” ismiyle yeni bir podcast başlattı. Podcast tanıtımında şunlar kaydedildi:
“Bu hikâyeyi konuşma hakkı bizim. Bütün rahatsızlığımız, mutsuzluğumuz, öfkemiz, huzursuzluğumuz, endişelerimiz ortak öykülerimizin sonucu. Bu öyküler bizi sorumlu, dirençli, umutlu kılar. Bu kısacık cümle, koca bir ömürdür, ömürlerimizin yan yana, alt alta toplamıdır. Bu cümleleri açtığınızda, kadınların hikâyesi çıkar karşınıza, dünyanın hikâyesi çıkar. Dünyada ve Türkiye’de tarihi yazanların değilse bile yapanların hikâyesi çıkar. Buyurun Koza Kadın anlatıyor...”
“Koza Kadın Kimdir?” başlıklı ilk bölümü Spotify gibi podcast platformlarının yanı sıra Youtube üzerinden de podcast olarak dinleyebilirsiniz…
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Blubrry ses oynatıcısını yükseltti. Yeni oynatıcıda geliştirilmiş altyazılar ve bölümler yer alıyor.
İyi bir podcast adı nedir? Bamby Media, yaratıcılık ile aranabilirliğin dengelenmesini öneriyor.
Veritone iş gücünü yüzde 14 oranında azaltacak. Şirket, podcast reklamcılığına yönelik bir dizi hizmet üretiyor.
Avustralya'nın BIPOC liderliğindeki, kadınlara ait ilk ve tek podcast ajansı The Peers Project, 2024 yılında ABD pazarına açılmak üzere girişim şirketi S&P Ventures'tan yatırım aldı.
Avant Haüs Media, podcast yöneticileri ve profesyonelleri ile onların gelişimine odaklanan bir üyelik ağı olan The Women's Podcast Industry Network'ü başlattı.
Veritonic tarafından yapılan yeni bir araştırma, kötü ses miksajının bir reklamı daha az etkili hale getirdiğini gösterdi. Kötü mikslenmiş ses, markaya yönelik daha fazla olumsuz düşünce anlamına geliyor.
Podcast barındırma şirketi Transistor, şirketin yakında sunacağı yapay zeka transkript hizmetinin bir videosunu paylaştı.
Magellan AI, Ocak ayında en iyi podcast reklamverenleri sıralamasını paylaştı. MGM Resorts, MailChimp'in sahibi Intuit ve IXL Learning ile birlikte harcamalarını en çok artıran reklamveren oldu.
İlk Arapça podcast marka güvenliği ve uygunluk aracı Next Broadcast Media ve Barometer tarafından kullanıma sunuldu.
İnsanları gerçek hikayelerini yüksek sesle anlatmaya teşvik eden bir platform olan Heard Storytelling, bu Şubat ayında yeni bir podcast serisi başlatacağını duyurdu.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, PodPod, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!