Video ve Ses Hibrit Modelde Birleşiyor - 207
Türkiye'nin en güncel ve en kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Yapay zeka teknolojilerinin sunduğu yeni araçlarla iletişimde iki unsur baskın biçimde gelişiyor ve ilerliyor: “Video ve ses”
Yazılı iletişim ürün ve araçları, video ve ses karşısında irtifa kaybetmeye, arka plana itilmeye devam ediyor. Ayrıca ortaya çıkan yazılı metinler de giderek sesli sohbet botları marifetiyle oluşturulan, metinden-sese, sesten-metine varyasyonlarıyla ilerleyen bir veçheye ulaşmış durumda. Hız ve üretkenlik çağında “insan”, bir eşik bekçisi, kontrolör, yönetmen rolü üstlenerek bu yeni yaşam döngüsünün parçası haline geliyor.
Neyse, esas mevzumuz bu değil; esas sorgulamak istediğimiz, “video ve sesin” seyri nasıl ilerleyecek?
Video tarafından Youtube, epeydir küresel imparatorluğunu ilan etmiş vaziyette; TikTok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının güçlü varlığına rağmen video ekosistemini hemen her ülkede Youtube domine ediyor.
Podcast’in ve sesin efendisi Spotify, “sesin her şeyi olma” hedefinin nihayetinde “bir şey ifade etmediğini” idrak etmiş olmalı ki, rotasını videoya doğru çevirmiş vaziyette.
Youtube da podcast’e (sese) kapı aralıyor ve bağrına basıyor. Her iki oyuncu da birbirine doğru yaklaşıyor…
OpenAI (ChatGPT), Google (Gemine ve NotebookLM), Microsoft (Copilot), Antrophic (Claude), DeepSeek gibi yapay zeka dil modellerinin son dönemde ses temelli araçların entegrasyon ve kullanımına yönelmeleri iletişim süreçlerinde yeni bir eşiğe doğru ilerlediğimizi gösteriyor. Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde bu dil modellerinin “yapay genel zeka” seviyesine doğru yaklaştıkça videonun da hem tasarım hem de kullanım açısından iletişimde sesin yanına ekleneceği, “ses ve videonun” yaşamımızda daha yerleşik hale geleceği aşikar.
İnsanın yaşam döngüsünün kesintisiz ve ağ sistemine bağlandığı, mobilizasyonun derinlik kazandığı, hemen her türlü “sosyal, iş, eğitim, sağlık” gibi yaşam unsurlarının “anlık ve kesintisiz” gerçekleştiği bir dünyada, kullanacağımız temel iletişim araç, yol ve yöntemlerinin “video ve ses” üzerinden gerçekleşeceği net.
Zaman zaman bu bülten içerisinde de kafa yorduğumuz “video ve ses” mevzusunda bugün itibariyle geldiğimiz eşik, aslında aralarında bir rekabet olmasından ziyade, “bir kaynaşma, işbirliği, kucaklaşma” halinden söz edebiliriz. Bir kavram kargaşasının içinde kaybolmak yerine kullanıcı (tüketici) tarafındaki beklenti ve alışkanlıkların seyrine odaklanmak gerekiyor.
Bu haftaki bültenimiz içerisinde de ayrıntısını bulabileceğiniz gibi, ABD’de yapılan son araştırmalara göre, bugün itibariyle “video ve ses” arasında hibrit bir kullanımın yaygınlaşmından söz edebiliriz. Kullanıcı, koşul ve duruma göre video ve ses arasında geçiş yapma (tüketme) esnekliği içerisinde olmak istiyor. O nedenle video ve ses arasında mutlak cephelere ayrılıp tavır geliştirmek yerine giderek iki içerik modelinin de aynı ayna planlanacağı hibrit çözümlere odaklanmak gerekiyor.
Bireysel ve kurumsal iletişim planları yapıyorsanız, geliştireceğiniz çözümleri de bu çerçevede hazırlamanızda fayda var.
Keza, görünen köy, klavuz istemiyor!
YouTube’da reklamsız daha üst sıralarda yer almanın sırrı
Podcast Strategy Weekly Bülteni’nin yazarı Chris Stone, etkili bir anahtar kelime stratejisi kullanarak YouTube podcast’inizi reklam kullanmadan nasıl büyütebileceğinizi derinlemesine inceliyor.
Podcast tüketicilerinin yüzde 77’si artık ses ve görüntü arasında geçiş yapıyor
15-64 yaş arası 1.000 ABD’li podcast tüketicisiyle yapılan yeni bir anket, %77’sinin ses ve video arasında geçiş yaptığını ortaya koyuyor; bu da mecranın hibrit kullanımına doğru büyük bir kayma olduğunu gösteriyor. Tüketicilerin dörtte birinden azı (%23) yalnızca ses veya video kullanıyor.
Spotify reklamcılık programında değişikliğe gitti
Spotify, platformundaki reklamcılıkla ilgili bir dizi değişiklik ve geliştirmeyi duyurdu. Spotify Ad Exchange adlı yeni bir programatik teklif ve Spotify Gen AI Ads adlı yeni bir yapay zeka reklam oluşturma aracı başlattı. Lansman notları Spotify'ın nasıl çalıştığına dair bir dizi istatistik içeriyor.
Sesli yapay zekaya ilgi artıyor, ancak reklam ajanslarına göre hala insan sesi üstün
Dünyanın önde gelen ses çözümleri platformu Voices, bugün reklam ajanslarının üretken yapay zeka çağında seslendirmeyi nasıl tedarik ettiklerini ve kullandıklarını araştıran bir pazar araştırması olan Reklam Ajansı Trendleri Raporunu yayınladı. Voices pazar araştırmasına göre, sesli yapay zekaya ilgi artmaya devam ediyor, ancak reklam ajansları insan sesinin hala üstün olduğu konusunda hemfikir.
Audacy’den ücretsiz ‘sınırsız’ barındırma hizmeti: Audacy Creator Lab
Audacy, Audacy Creator Lab'ı duyurdu. Şirketin 2021'de satın aldığı Podcorn'un geliştirilmiş hali olan bu laboratuvar, yeni podcast yayıncıları için ücretsiz "sınırsız" barındırma ve para kazanma hizmetleri sunacak.
Bir profesyonel gibi ses getirmek için podcast girişi nasıl yazılır?
Kendini adamış bir izleyici kitlesini büyüleyen ve elinde tutan bir podcast başlatmak için istekli misiniz? Öyleyse, harika bir podcast girişinin önemini anlıyorsunuz demektir. Bu ilk birkaç dakika, dinleyicilerinizin programınıza olan ilgisini artırabilir veya azaltabilir. Bu yazıda, dinleyicileri kendine bağlayan ve ilgi çekici bir dinleme deneyimi için zemin hazırlayan büyüleyici bir podcast giriş metni oluşturmanın ayrıntılarını keşfedeceksiniz.
Oxford Road ve Edison Research’ten ortak podcast raporu
Dünyanın önde gelen ses ve podcast reklam ajansı Oxford Road, medya araştırmalarında küresel bir otorite olan Edison Research ile ortaklaşa hazırladıkları “Podcast Nedir? Özünü Korumak, Genişleme için Yapılandırmak” başlıklı raporunu yayınladı.
iOS 18.4 güncellemesiyle Apple Podcasts’e iki yeni ana ekran wedget’i
iOS 18.4, iPhone ve iPad için bir güncelleme olarak kullanıma sunuldu. Güncelleme, diğer pek çok iyileştirmenin yanı sıra Apple Podcasts için iki yeni ana ekran widget'ı sunuyor: Favori programınızın en son bölümlerini doğrudan ana ekranınıza yerleştirmek için bir "takip edilen program" widget'ı; ve en son bölümler veya İstasyonlar gibi en çok kullandığınız bölümlere ulaşmak için bir kütüphane widget'ı.
PodNews 2025 anket sonuçları açıklandı
Podnews Report Card'ın 2025 yılı sonuçları, yaratıcıların hepimizin kullandığı podcast platformları hakkındaki yorum ve puanlarıyla birlikte Evolutions sahnesinde açıklandı. YouTube tüm kategorilerde önemli ölçüde daha yüksek puan aldı. Apple içerik oluşturucuların favori platformu olmaya devam ederken, uygulamalar kategorisinde bağımsız podcast uygulaması Pocket Casts 2. sırada yer aldı.
Podcast, Patreon’da en çok kazandıran kategori
Podcast yayıncılığı 6,7 milyon üyelikle Patreon'da en çok kazandıran kategori oldu. Patreon, Sony Music ve Wondery ile başlattığı yeni podcast ağı ortaklık programını duyurdu. Programlar "özel medya ve hayran deneyimleri" sunacak ve Patreon premium seslere ev sahipliği yapacak.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
[MAKALE] Podcastle, “İki Lokasyondan Podcast Nasıl Kaydedilir?” konusunu ele alıyor.
Google, NotebookLM için web genelindeki bilgi kaynaklarını ekleyen yeni bir özelliği duyurdu.
Alman podcast şirketi Podigee, yapay zeka destekli yeni bir analiz aracı başlattı. İçerik oluşturucular, doğal dil soruları sorarak gerçek zamanlı, kişiselleştirilmiş analizlere erişebilir.
Apple Podcasts, Podtrac'ın yeni verilerine göre, ABD'de en büyük programların podcast indirmelerinde 1 numaralı uygulama olmaya devam ediyor.
Podcast barındırma platformu Disctopia, Disctopia kullanıcılarına podcast önerileri sunmak için EarBuds Podcast Collective ile ortaklık kurduğunu duyurdu.
Podcast barındırma şirketi CoHost, IAB Podcast Ölçüm Yönergeleri'nin v2.2'sini elde etti.
İtalya'daki Roma Tre Üniversitesi, araştırma, eğitim ve bilgilendirme aracı olarak podcasting'e adanmış ilk Avrupa konferansına ev sahipliği yapıyor. "Kulaklarınızdaki Bilgi" başlıklı etkinlik, WePod Projesi ile birlikte çalışarak 10-11 Nisan tarihlerinde Roma'da gerçekleştirilecek.
iHeartPodcasts, Asya'da bir dizi podcast yayınlayacak. Bu yeni ortaklık, Asya'da orijinal podcast içeriği üretmenin yanı sıra, iHeartPodcasts'ın Asya genelindeki 800'den fazla programdan oluşan mevcut kataloğunun erişimini genişletmeye de odaklanacak.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!