Yapay Zeka Çağında Dinleyici Hakları Bildirgesi - #163
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Üretken yapay zeka baş döndürücü bir hızla yayılıyor; artık sık sık vurguluyoruz, her yere nüfuz ediyor, işleri, meslekleri değiştiriyor.
Üretim ve hizmet süreçlerinde kişiler ve kurumlar üretken yapay zeka araçlarını kullanıyor; kimisi “aleni”, kimisi ise “çaktırmadan”…
İşler kolaylaşıyor, daha az zamanda, daha çok iş, daha kaliteli biçimde yapılabiliyor; üretken yapay zekayla “verimlilik ve kârlılık” artıyor.
Artık podcast ve ses alanında da epey üretken yapay zeka aracı, ürün ve hizmeti var. Podcast geliştirirken metinden sese, sesten sese, metinden görsele (videoya) gibi birçok üretkenlik sürecini yapay zekayla yapmak mümkün. Yapanların, kullananların sayısı da artıyor zaten…
Ama giderek yeni soru işaretleri de beliriyor?
En başat soru da şu: “Dinleyici neyi, nereye kadar bilmeli?”
Eğer bir ses, gerçek bir kişi tarafından değil de yapay zeka tarafından üretilmişse bunu dinleyici bilmeli mi?
Bir podcast içeriği gerçek kişi tarafından değil de, üretken yapay zekayla oluşturulmuş ve yine yapay zekayla sese dönüştürülmüşse bunların hangi kısmını dinleyici bilmeli? Bir kısmını mı, tamamını mı?
Ve daha birçok soru, yanıt bekliyor!
Süreç o kadar hızlı işliyor ki, üretken yapay zekanın sundukları hakkında “düşünmeye” zaman bile bulamıyoruz; hızla, çılgınca kabul ediyor, kullanma yarışına giriyoruz.
Üretken yapay zeka gerçekten muhteşem, kullanımına karşı çıkmak pek “akıl kârı” değil, ama bir standarda, bazı kurallara, şeffaflığa sahip olmamız gerektiği de açık. Muhtemelen önümüzdeki aylar/yıllarda hükümetler de bazı regülasyonlara yönelecek; ama her sektörün aktörleri de regülasyon süreçlerini kolaylaştıracak şimdiden bazı ilkeleri benimseyebilir, standart haline getirebilir.
Bu konuda kafa yoran WaitWhat adlı bir medya kuruluşunun yaptığı çalışma oldukça dikkat çekici. “Yapay Zeka Çağında Dinleyici Hakları Bildirgesi” podcast sektörü için tartışma referansı olacak nitelikte bir çerçeve sunuyor.
Hasılı, yapay zeka devrimi sürüyor; her yeri sarıp sarmalıyor. Bir tarihe tanıklık ederken, ona hem maruz kalıyor, hem de tasarımlıyoruz.
Bakalım geçtiğimiz bir hafta içinde “ses alanında” neler olup bitmiş; nelere maruz kalmış, neleri tasarımlamışız!
Yapay Zeka Çağında Dinleyici Hakları Bildirgesi
Yapay zeka çağında podcasting ne yapmalı? WaitWhat adlı medya şirketi, yapay zeka hakkında bir Dinleyici Hakları Bildirgesi taslağı yayınladı ve yapımcılar için bir dizi yönerge sunarak bildirgeye imza desteği çağrısında bulundu. Taslaktaki başlıklar oldukça makul ve ikna edici gözüküyor. Üretken yapay zeka hızla yayılırken dinleyicinin “bilme hakkı” giderek daha fazla tartışılacak gibi gözüküyor.
Uzmanlara göre 2024 yılında podcast yayıncılığına yönelik en büyük tehdit ne?
Podcasting farklı insanlar için farklı anlamlar ifade edebilir. Bazıları için bir hobi, bir iş veya bir topluluktur. Diğerleri içinse hayattır. Doğal olarak, podcast uzmanlarına sektöre yönelik en büyük tehdidin ne olduğunu düşündüklerini sorduğunuzda, pek çok farklı yanıt alacaksınız. Birbiriyle tamamen çelişen yanıtlar da olabilir. Podcasting yeni bir büyüme dönemine girerken, The Podcast Host’tan Katie Patterson, ses ve podcast uzmanlarıyla konuşarak onlara göre şu anda sektöre yönelik en büyük tehdidin ne olduğunu sordu. Podcasting’in 2024’te tam potansiyeline ulaşmasının önündeki en büyük engel olarak neyi görüyorlar? İşte yanıtlar ve öngörüler…
Podcasting’de web sitesi önemli mi?
Bugünlerde çoğu işletme, marka ve yaratıcı proje için bir web sitesine sahip olmak bir zorunluluk. Podcasting de farklı değil. Podcast’ler öncelikle ses platformları ve dizinler aracılığıyla tüketilse de, bir web sitesi programınız için güçlü bir merkez ve kaynak olabilir, sayısız fayda ve fırsat sunar. Bir podcast web sitesi, insanların programınız hakkında bilgi edinmek, bölümleri dinlemek ve içeriğiniz ve topluluğunuzla etkileşime geçmek için gidebilecekleri bir yerdir. Bununla birlikte, web sitesinin potansiyeli podcast’inizin RSS akışını barındırmanın çok ötesine uzanır. İşte bilmeniz gereken tüm ayrıntılar…
Wondercraft, sesli reklamlar için “Papağan Modu”nu başlattı
Dünyanın ilk yapay zeka destekli ses stüdyosu Wondercraft, markaların ve yaratıcı ekiplerin stüdyo kalitesinde ses üretmesini daha da kolaylaştıracak yeni özelliklerini tanıttı. Bu özellikler arasında “Papağan Modu” da yer alıyor: Kullanıcıların yapay zeka seslerine repliklerini tam olarak nasıl ileteceklerini söylemelerini sağlayan bir özellik. Kendisini “Sesin Canva’sı” olarak lanse eden Wondercraft, üretken yapay zeka desteğiyle emin adımlarla büyümeye devam ediyor. Yakında isminden daha fazla söz ettirecek. Henüz tanışmamış olanlara önerim, “bir göz atın” olacak.
İş dünyası podcast dinleyicisi: Kimlerden oluşuyor ve onlara nasıl ulaşılır?
İş dünyası podcast’lerine olan ilgi her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalara göre, “güçlü dinleyiciler” olarak adlandırılan bu dinleyici kitlesi diğer podcast tüketicilerine kıyasla 2 kat daha fazla dinleme gerçekleştirerek, haftada en az beş saatlerini podcast’lerle geçiriyor. İşte Signal Hill Insights’ın araştırması…
Spotify kayıt araçları kalkacak Riverside kullanılacak
Spotify for Podcasters'daki kayıt araçları yakında kullanımdan kalkıyor. Spotify, şubay ayında Riverside.fm ile işbirliğine giderek Riverside’ın güçlü kayıt araçlarını sistemine entegre etmişti. Spotify üzerinden podcast yayınlayanlar bundan sonra Riverside kayıt araçlarını kullanararak yayınlarını sürdürebilecek.
Libsyn Studio da aniden kapandı
Libsyn’in çevrimiçi kayıt aracı Libsyn Studio aniden kapandı. Müşterilere gönderilen bir e-postada bunun "zor bir karar" olduğu belirtildi. Alternatif bir araç sunulmadı. Libsyn, Auxbus'u Şubat 2021'de satın aldı; yeni bir ücretsiz podcast sunucusunun parçası olarak Şubat 2022'de Libsyn Studio olarak yeniden markalandı; ancak ücretsiz podcast sunucusunu Kasım 2022'de kapattı ve Aralık 2022'de Libsyn Studio'yu platformuna entegre etti. Libsyn’in bu kararı Spotify for Podcasters’ın yukarıda da aktardığımız benzer araçları kapatmasının ardından geldi.
Podcast yayıncısı, sosyal medya fenomeninden daha güvenilir
Spotify, podcasting'deki en son trendleri inceleyen en son Küresel Podcast Trendleri Turu raporunu yayınladı. Sorulan kişilerin yüzde 63'ü, en sevdikleri podcast yayıncısına, en sevdikleri sosyal medya fenomeninden daha fazla güvendiklerini söyledi. Dünya çapında ortalama günlük video podcast akışları Spotify'da yüzde 39 arttı.
PodX Group, Londra merkezli Platform Media'yı satın aldı
İngiltere'nin yeni nesil medya şirketi Platform Media, küresel podcast grubu PodX tarafından satın alındı. Bu, Stockholm merkezli şirketin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük satın alma. Aynı zamanda, tam olarak tamamlandığında İngiltere podcast pazarının şimdiye kadarki en önemli anlaşması olacak; satın alma bedeli açıklanmazken ilk değerleme sekiz rakamlı olacağını gösteriyor. 2021 yılında kurulan Platform Media, prodüksiyon, dağıtım ve para kazanma işlemlerini tek çatı altında sunuyor.
Acast’tan yayıncılarına indirimli kayıt cihazı: Nomono
Acast, podcast yayıncılarının ve gazetecilerin sürükleyici sesli hikayeler anlatmasına yardımcı olmak için tasarlanmış ses kaydı ve işbirliği araçlarının öncü geliştiricisi Nomono ile yeni bir ortaklığa imza attığını duyurdu. Anlaşma şartlarına göre, Acast podcast yayıncıları ve şirketin küresel stüdyoları, Nomono'nun ödüllü Sound Capsule cihazında %20 indirim alacak. PodNews’in Nomono incelemesini buradan okuyabilirsiniz.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Google Podcasts 23 Haziran'da tamamen kapanıyor. Şirket, Google Podcasts Manager'ın 30 Temmuz'da kullanımdan kaldırılacağını duyurdu. Analitiklerinizi bu tarihten önce dışa aktarabilirsiniz.
Izotope, ses onarımına yönelik bir araç seti olan RX 11'i piyasaya sürdü.
Tumble Media, çocuklara yönelik podcast'ler için danışmanlık hizmetleri başlattı.
Magellan AI, Nisan ayı için ABD'nin en çok podcast reklam harcaması yapan markalarını yayınladı.
Podscribe, podcast reklamcılığının nasıl performans gösterdiğini gösteren 24. Çeyrek Podscribe Performans Karşılaştırmalarını yayınladı. Çarşamba, podcast reklamlarının etkinliği için en iyi gün gibi görünüyor.
Ücretsiz ve açık bir podcast analiz hizmeti olan OP3 verilerine göre, Spotify, podcast dinlemede ABD ve İngiltere dışında baskın durumda. OP3'ün rakamları ayrıca İngiltere'nin Apple/Spotify dışı uygulamaları en çok kullanan ülke olduğunu ve Spotify'ın iOS'ta önemli bir kullanıma sahip olduğunu gösteriyor.
Simplecast artık "Simplecast by AdsWizz", AdsWizz para kazanmayı podcast barındırma ile bütünleştiriyor. Şirket, ikisini birleştiren yeni bir Simplecast Profesyonel Katmanı başlattı.
Veritonic, markaların farklı veya örtüşen program dinleme düzeylerini anlamalarına olanak tanıyarak verimliliği artıran çapraz podcast ölçümünü başlattı.
Avrupalı reklam teknolojisi şirketi Audion artık v2.1 IAB Sertifikalı. Şirket geçen hafta İndirme, Müşteri Onaylı Reklam Oynatma, Reklam Yayınlama ve Dinleyici sertifikasını aldı.
BBC, yeni bir popüler kültür podcast'i oluşturmak için Lemonada Media ile ortaklık yaptığını duyurdu. Şirket aynı zamanda bir ses DEI organizasyonu olan Multitrack'teki Burs programına da sponsor olacak.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!