Yapay Zeka, Podcast'in 'Ruhunu' Yıkar Mı? - 196
Türkiye'nin en güncel ve kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Yapay zekanın artık birçok şeyi “yapabildiğini” ve dahasını da “yapabileceğini” biliyoruz.
Buna, podcast de dahil…
Hani, podcast derken neredeyse podcast üretim sürecinin “her şeyi”…
Podcast metni (içerik) oluşturmaktan, bu metinleri sese dönüştürmeye, podcast resmi tasarlamaya, bölüm başlıkları ve açıklamaları hazırlamaya, podcast’i yayınlamaya, reklam ve tanıtım içerikleri ve görselleri oluşturmaya kadar, hemen her şey…
Oldukça albenili, baştan çıkarıcı gözüküyor değil mi? :)
Düşünsenize, günlerce, saatlerce uğraşıp yapacağınız, onca ızdıraba katlanıp bulmaya çalışacağınız “yaratıcı fikirleri”, ter dökeceğiniz emek süreçlerini dakikalar, bazen saniyeler içinde “şipşak” halledebiliyorsunuz. Ne istediğinizi, hedeflerinizi, yol haritanızı biliyorsanız, şöyle bir çekip çeviriyor, sihirli dokunuşları yapıyorsunuz ve âlâ her şey “tiktak” hazır…
Heyecan verici değil mi?
Hanginiz “bu bana göre değil, ben yapmam” diyebilir?
… De, acaba, bunları yapabiliyor olmak, gerçekten doğru yol mu? İnsanların istediği, bizim istediğimiz bu mu? Bu formatta, bu yol ve yöntemlerle hazırlayacağımız podcast’ler gerçekten dinleyicilerimizin istediği, onların başını döndürecek yayınlar mı olacak?
Forbes yazarı Bernard Marr’a göre, “hayır”, yapay zekalı podcast sunucularının “yayıncılığın ruhunu yok etmesine izin verilmemeli”…
Marr, şöyle devam ediyor:
“Bu teknolojiler ilerledikçe, kendimize yayıncılıkta en çok neye değer verdiğimizi sormalıyız. Mükemmel dağıtım ve sınırsız içerik üretimi mi, yoksa nesiller boyunca harika yayıncılığı tanımlayan otantik insan bağlantıları mı? Yapay zeka sunucuları etkileyici bir teknolojik başarıyı temsil etse de, yayıncılığı gerçekten anlamlı kılan insan seslerinin yerini almak yerine onları geliştirmeli.
Yayıncılığın gerçek gücü teknik mükemmellikte değil, gerçek insan etkileşiminin o harika kusurlu anlarında yatıyor; beklenmedik kahkahalar, duygusal ifşalar, hiçbir algoritmanın tahmin edemeyeceği veya kopyalayamayacağı spontane bağlantılar. Yayıncılığın geleceğine baktığımda, yapay zekanın hayati bir destekleyici rol oynadığını, ancak asla insan sohbetinin ham gerçekliğinin yerini alamayacağını görüyorum. Belki de en büyük ironi, mükemmel dijital sunucular yaratma arayışımızda, yayıncılığı son derece insani kılan kusurları kaybetme riskiyle karşı karşıya olmamızdır. Önümüzdeki zorluk sadece teknolojik değil; giderek dijitalleşen bir dünyada iletişimin ruhunu korumakla ilgili.”
Yapay zekanın yaptıklarını ve yapabileceklerini gördükten sonra, bu derece “teknoloji meftunluğuna” kapılmadan Marr’ın dikkat çektiği unsurlar üzerinde ciddiyetle düşünnemiz gerekiyor.
Cazip ve doğru olan (ya da aradığımız şey) her şeyi yapay zekayla mükemmel bir teknik yeterlilikle yapabilmek mi, yoksa Marr’ın da dikkat çektiği “beklenmedik kahkahalar, duygusal ifşalar, gerçek insan etkileşiminin o harika kusurlu anlarını” koruyabilmek mi?
Makine (algoritmalar) asla hata yapmayacak bir gelecek vaat ediyor, ama biz “ölümlüler” her zaman kusurlarımızla “insan olmaya” devam edeceğiz.
Yoksa, “az bekle, merak etme yakında ölümsüzlük şerbetini de içeceğiz mi” dediniz…
Neyse, şimdi pazar pazar kafamı iyice karıştırmayın! :)
Yapay zeka podcast sunucuları yayıncılığın ruhunu yıkacak mı?
Ülkenizdeki en sevilen talk show sunucularından birini hayal edin; nesiller boyu ünlülerle röportaj yapmış, benzersiz tarzı ve sıcaklığıyla kültürel bir ikon haline gelmiş biri. Şimdi de bu sunucunun yapay zeka kullanılarak yeniden yaratıldığını, sesinin ve tavırlarının bilgisayarlar tarafından mükemmel bir şekilde taklit edildiğini hayal edin. İngiltere’de efsanevi röportajcı Michael Parkinson’ın 2023’te vefat etmesine rağmen yapay zeka destekli dijital ikizi ünlülerle röportajlar yapıyor. Bu çığır açan gelişme, yayıncılıkta insani bağın geleceği hakkında derin soruları gündeme getiriyor. Forbes yazarı, Bernard Marr yazdı…
Bu arada, Chennai Uluslararası Kitap Fuarı'nda bir araya gelen dünyanın dört bir yanından yayıncılar ve yazarlar, yapay zekanın duygulardan yoksun olduğunu ve insan yazarların yerini alamayacağını savundular.
Podcast yayıncılarına özel SEO platformu: Podseo
Podcast’lerin büyük arama motorlarında ve podcast dizinlerinde görünürlüğünü ve erişimini artırmak için özel olarak tasarlanmış yeni bir SEO platformu olan Podseo kullanıma sunuldu. Podseo, podcast yayıncılarını ölçülebilir, veriye dayalı araçlarla güçlendirerek, içerik oluşturucuların YouTube da dahil olmak üzere büyük platformlarda podcast’lerini optimize etmelerine ve büyütmelerine yardımcı oluyor.
Sky News, Trump’ın ilk 100 gününü analiz eden günlük podcast yayınlayacak
Sky News, Trump 100 adıyla, yeni ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlayacağı 20 Ocak Pazartesi gününden itibaren görevdeki ilk 100 gününü analiz eden yeni bir günlük podcast yayını başlatacak. Türkiye saati ile sabah 6’da yayınlanacak olan bölümlerde Sky News’in küresel habercilik ekibi ve uzmanlar Trump’ın kararlarının hem ABD’yi hem de dünyayı nasıl şekillendirdiğini ele alacak.
Substack Spotify entegrasyonunu kontrol paneline taşıdı
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Spotify ile ortaklık kurduğunu açıklayan Substack, şimdi de Spotify entegrasyonunu Substack kontrol paneline taşıdı. Hizmetin Apple, YouTube Music, "Youtube Podcasts", Pocket Casts ve Overcast ile de entegrasyonları bulunuyor.
Google, NotebookLM’i yeniden eğiterek ‘sakinleştirdi’
Google, geçen yıl kullanıma sunduğu ve kısa sürede büyük ilgi gören NotebookLM’in yapay zekalı podcast sunucularına insanlara kızgın davranmamayı öğretmek zorunda kaldı.
ABD’de dijital reklamcılığın önemli ölçüde yavaşlaması bekleniyor
IAB, ABD'deki dijital reklamcılık büyümesinin bu yıl önemli ölçüde yavaşlamasını bekliyor. Bunun nedeni Olimpiyatlar ve seçimler gibi büyük etkinliklerin olmaması. Ancak bu durum yalnızca dijital reklamlarla sınırlı değil; herkesin sıkıntıyı hissedeceği tahmin ediliyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
[MAKALE] Podcast Hedef Kitlenizi Büyütmek İçin Pazarlama Stratejileri
[MAKALE] Steve Goldstein yazdı: CES'ten 7 Önemli Çıkarım…
Tanner Campbell, podcast'ini kazara nasıl sattığını ve bu süreçte yaptığı hataları ve çıkardığı dersleri yazdı.
iOS'ta bir podcast kaydedici olan Bossjock, ses tablosu, klavye kontrolü ve paylaşım özelliklerine geliştirmeler ekleyen yeni bir yeniden yazılmış sürüm yayınladı. Buradan indirebilirsiniz.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!