Yapay Zekanın Sesi, İnsanın Sesini Keser Mi? - 202
Türkiye'nin en güncel ve en kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Yapay zeka teknolojileri insanın günlük yaşamına, iş süreçlerine adım adım yerleşmeye devam ediyor.
İnsanın konfor arayışı, kapitalist sermayedar ve girişimcinin “verimlilik ve kârlılık” arayışı istikrarlı biçimde yapay zeka marifetiyle insanın yaşamını çevrelemeyi ve kuşatmayı sürdürüyor.
Artık daha fazla işi insan yerine “makineler (yapay zeka)” yapmaya başlıyor ve öngörüler gerçekleşirse bugün yaşadıklarımız kırıntı bile değil; yapay zeka ajanlarıyla hemen her şeyin otomatize olduğu, makinelerin insan müdahalesine gerek duymadan her şeyi “kararlaştırdığı”, “süreçleri yönettiği” yepyeni bir dönem geliyor.
Pesimist mi, optimist misiniz, ya da bu tartışmanın neresindesiniz bilemiyorum; ama şurası bir gerçek, her geçen gün “makinelerin gücü, rolü, işlevi, becerileri”, insana daha fazla yaklaşıyor, onu daha gerçekçi simüle etmeye başlıyor, organik olanla sentetik arasındaki farklar belirsizleşiyor.
Bunun için sevinç naraları mı atmalıyız, yoksa başımızı iki elimizin arasına alıp karalar mı bağlamalıyız? Eminim içinizde her iki taraf için de “haklı” bir sürü gerekçe sıralayacak birçok insan vardır.
Peşinen söyleyeyim, hepiniz haklısınız! :)
Kafalarımız öyle karışık işte!
Nasıl karışık olmasın, türümüzün “zeka, beceri, karar, irade” kapasitesinin ötesine geçmeye ramak kalmış günlerin içindeyiz; insan, makinenin “karar alma, iş yapma, süreç yönetme” yeteneklerinin karşısında biçare varlığa dönüşmek üzere…
Yaşamımızı kolaylaştıracaksa, hastalıklara çözüm bulacaksa, “hayır” mı diyeceğiz; ama bunun yanında “her anımızı, her şeyimizi” kontrol etmeye başladığında “vaadi” ne olursa olsun, insanın “özgürlüğü ve özerkliği” pahasına “evet” mi diyeceğiz!
Kararını veremediğimiz, tercihini yapamadığımız (dahası bir süre bunlar için zaten kapasitemizin makine karşısında eksik, yetersiz kalacağı), hemen her şeyin bizim adımıza kararlaştırıldığı bir hayat, hayat mıdır?
Makineye eklemlenmekten ve biraz sonra da makinenin bir aparatına dönüşmekten nasıl korunacak, insan olarak kalmayı nasıl başaracağız!
Hayatımız için “muktedir” olamayacaksak, muktedir olan makinenin nesi olacağız?!
Yüzyıllardır insanın hayallerini süsleyen, “konfor, refah, zengilik” beklentisi ve gerçekliği bunun neresinde?
Bu baş döndüren ve kaçınılmazmış gibi ilerleyen sürecin sınırı neresi olacak? Dahası sınırı olacak mı; buna bir süre sonra istese de insanın mecali yetecek mi?
Bunca lafı niye ediyorum?
Bakın, hep birlikte podcast meraklıları, “Podcast Turkey” topluluğu olarak sesin, ses teknolojilerinin gittiği yeri ilgiyle izliyor, anlamaya çalışıyoruz.
Yapay zeka teknolojisi birçok şey gibi sesin bugününü ve yarınını da yeniden tanımlıyor ve tasarlıyor.
Çizgiyi çoktan aştık…
Artık metin ile, komutlarla ses oluşturabiliyoruz, üstelik organik bir insanın sahiciliğinde; yetmiyor, bir insanın ses yeteneğinin üzerinde beceriyle, gerçekçi, inandırıcı bir ses üretebiliyoruz. Bu sese, duygu da katabiliyor, hatta duygusal dereceleri, dalga boylarını, derinliklerini ayarlayabiliyoruz.
Bunu, bir haber, bir bülten, bir kitap, bir video, bir podcast için yapabiliyoruz. Bir başka insana sesimizi iletmek için bir insana ihtiyaç duymadan, bunu yapabiliyoruz.
Zaman geçtikçe, teknolojisi daha da geliştikçe, yeni örnek ve deneyimlerle çeşitlendikçe, “alışıyoruz”, başlangıçta yadırgadığımız, sorguladığımız mesafeler kısalıyor, ortadan kalkıyor; alışkanlıkları, yeni bir kültürü ve yeni normali inşa ediyoruz.
Organik olanla sentetik olanın farkının önemsizleştiği, bizzat sesin kendisinin değer atfettiği bir merhaleye doğru pupa yelken ilerliyoruz!
Kritik ve şimdilik tahayyül bile edemediğimiz eşik: “İnsanın organik olarak üreten ve tüketen boyutuyla daha az rol aldığı, işlevini hızla kaybettiği, silikleştiği bir dünyada, bizzat insanın kendisinin “varlığının”, “anlamı ve değeri” ne olacak?”
Harari’nin dediği gibi, hepimiz “gereksizler sınıfının” birer ferdi haline mi dönüşeceğiz?
Makineye teslim bayrağını çekmeden önceki sayılı günlerimizi yaşıyor olabiliriz!
İyi pazarlar, ey insan!
ElevenLabs artık yazarların kendi platformunda sesli kitap yayınlamasına izin veriyor
Sesli yapay zeka şirketi ElevenLabs artık yazarların yapay zeka tarafından üretilen sesli kitapları kendi Reader uygulamasında yayınlamasına izin veriyor. Duyuru, şirketin yapay zeka ile anlatılan sesli kitaplar için Spotify ile ortaklık kurmasından birkaç gün sonra geldi.
ElevenLabs kendi konuşmadan metne modelini piyasaya sürdü
Bu arada, Elevenlabs, Scribe adlı ilk bağımsız konuşmadan metne modelini piyasaya sürerek başka bir teknolojik yönde adım attı. ElevenLabs, Scribe lansmanında aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 99 dili desteklediğini duyurdu.
Elevenlabs nedir ve Elevenlabs nasıl kullanılır?
Elevenlabs, yüksek kaliteli, insan benzeri sesi kolaylıkla oluşturmak için araçlar sunan, yapay zeka destekli ses teknolojisi için önde gelen platformlardan biri. Bu yazıda, metinden konuşmaya ve ses klonlamadan ses efektlerine ve yapay zeka konuşmaya kadar, sürükleyici ses deneyimleri oluşturmayı herkes için basit ve erişilebilir hale getirmek için tasarlanan ElevenLabs’in tam olarak ne olduğunu, kimler için olduğunu ve onu nasıl kullanmaya başlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Podcast endüstrisi Youtube hakkında neyi yanlış anlıyor?
Transistor’dan Justin Jackson, kişisel blog yazısında podcast endüstrisinin YouTube’un tüketicilerin hayatındaki rolünü temelden yanlış teşhis ettiğine ve platformdan elde edeceği faydaları abarttığına inanıyor. Jackson, şöyle diyor: “YouTube’a yöneliyoruz ve ona başka bir dağıtım kanalı gibi davranıyoruz (Apple Podcasts, Spotify veya Pocket Casts gibi). İçerik oluşturucular daha fazla insanın içeriklerini keşfetmesini, reklamverenler ise daha iyi araçlar ve izleme istiyor. Gerçek ne mi? YouTube bir sektör olarak podcastingi önemsemiyor. YouTube için “podcast” sadece bir etiket, tüketicilerin tanıdığı kullanışlı bir anahtar kelime.”
YouTube: Podcast içeriklerinin aylık 1 milyardan fazla izleyicisi var
YouTube, Ocak ayında podcast içeriğinin ayda 1 milyardan fazla izleyicisi olduğunu duyurdu. Ayrıca Youtube, 2024 yılında televizyonlarda aylık 400 milyon saatlik podcast izlemenin gerçekleştiğini kaydetti.
Trump, podcaster Dan Bongino’yu FBI müdür yardımcısı olarak atadı
ABD Başkanı Donald Trump, seçimden önce kendisini podcast’ine konuk eden podcaster ve yorumcu Dan Bongino’yu FBI direktör yardımcısı olarak atadı. Senato onayı gerektirmeyen bu atama, teşkilatı yöneten en üst düzey iki kişiden hiçbirinin FBI deneyimine sahip olmadığı anlamına geliyor. Trump’ın FBI Direktörü olarak atadığı Kash Patel’de FBI deneyimine sahip değil. FBI’ın 38,000 çalışanı ve 11 milyar dolardan fazla bir bütçesi var.
Podimo 1 milyon ücretli aboneye ulaştı
Abonelik tabanlı podcast ve sesli kitap şirketi Podimo, bu sabah yaptığı açıklamada 1 milyon ücretli küresel aboneye ulaştığını duyurdu. Beş yaşındaki şirket üç pazarında kârlı durumda ve Avrupa ile Latin Amerika'da faaliyet gösteriyor.
Youtube Shorts geliri uzun video gelirinden 30 kat daha düşük
Digiday'e göre YouTube Shorts için ortalama RPM (bin görüntüleme başına gelir), tam uzunluktaki videolardan otuz kat daha düşük. Bir video yaratıcısı, uzun videolar için 5,50 dolar kazandıklarını, ancak Shorts için sadece 0,18 dolar kazandıklarını öne sürüyor. Makale, bazı içerik oluşturucuların YouTube algoritmasını memnun etmek için Shorts içerik üretmeye zorlandıklarını öne sürüyor.
Listen Notes yapay zekayla oluşturulan ‘sahte podcast’lere’ savaş açtı
Listen Notes, yapay zeka tarafından oluşturulan "sahte podcast'leri" kaldırıyor ve şu ana kadar kaç tanesini kaldırdığını duyurdu. Şirket geçen ay 1.983 tanesini kaldırdı. Listen Notes, dizininde "sadece otantik, insan yapımı podcast'ler" istediklerini söylüyor. Yapay zeka tarafından anlatılan (ancak insan yapımı) White Smoke şovu yayında kalmaya devam ediyor.
Steve Goldstein: Podcasting 5 Milyar Dolara Nasıl Ulaşır?
Podcasting bir süredir ABD’de yıllık 2 milyar dolar civarında seyrediyor. Dinleyici kitlesi büyüyor ve podcast reklamlarına gösterilen ilgi artıyor. Önümüzdeki yıllarda 5 milyar dolara ulaşmak için ne yapılması gerekiyor? Bu sorunun ayrıntılarını RainNews’ten Steve Goldstein, sektörün en önemli isimlerin birisi olan Cumulus Media | Westwood One’ın İçgörü Şefi olarak Pierre Bouvard ile konuştu.
ABD’de yaşlılar TV’ye gençler podcast’i seviyor
CNN izleyicilerinin yaş ortalaması 67 ve FOX News izleyicileri 69 ile daha da yaşlı. Ancak haber podcast'lerini dinleyenlerin yaş profili ABD nüfus ortalamasına benziyor: Daha genç bir kitle, reklamverenler için gerçek bir fırsat anlamına geliyor. Sounds Profitable'ın bu hafta National Public Media ile birlikte yayınladığı ve ABD'nin en popüler ikinci podcast türüne odaklanan yeni veri The News Podcast Consumer'ın bulgularından biri de bu. Ücretsiz indirebilirsiniz.
İngiltere’de podcast hâlâ radyonun gölgesinde
İngiltere'de RAJAR, 2024 Kışı için MIDAS çalışmasını yayınladı. Veriler, tüm ses türlerinin tüketimini gösteriyor ve tüm İngiliz yetişkinlerin %26'sı tarafından dinlenen podcasting için haftalık erişimde yeni bir zirve gösteriyor. Ancak, podcast'ler tüm ses dinlemelerinin yalnızca %6'sını oluşturuyor (radyo %65'e ulaşıyor). Podcast'ler için en popüler yaş grubu olan 25-34 yaş aralığındaki kişilerde bile, podcast'ler tüm ses süresinin yalnızca %11'ini kapsıyor. İngiltere'de podcast'lerin dinlenme saati toplamda 113 milyona ulaştı; son dört yılda %54 arttı.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Headliner, videolar ve audiogram’lar gibi tam uzunluktaki projeler için altyazılar ekledi. Bu araç, YouTube'da standart bir statik görüntüden daha ilgi çekici bir deneyim sunuyor ve sosyal medyada da şov kliplerinin tanıtımına yardımcı oluyor.
Eurowaves Avrupalı podcast yayıncılarından oluşan bir Google Grubu kurdu ve şimdiden 200. üyeye ulaştı. Eğer Avrupa'da podcast yayıncılığı ile ilgileniyorsanız, katılmak ücretsiz.
Journal of Radio and Audio Media, "kitlesel kampanya aracı olarak podcast'lere yöneliş" konulu bir makale çağrısı yayınladı.
SoundStack ve Triton Digital'in Omny Studio'su IAB Podcast Ölçüm Kılavuzu'nun v2.2 sürümüne geçti. Diğer Triton Digital platformları (Triton Digital'in kendisi, Voxnest ve Speaker) v2.1'de kaldı ve son üç yıldır yeniden sertifikalandırılmadı.
Ashley Flowers tarafından yönetilen podcast şirketi Audiochuck, Chernin Group'tan 40 milyon dolar yatırım aldı. Bloomberg'in haberine göre şirket geçen yıl 45 milyon dolar kâr etti. Çalışan sayısını 130'a çıkarmayı hedefliyor.
IAB'nin yayınladığı yeni rapora göre, Avustralya'da sesli reklamlar %17,8 oranında büyüdü; pazarın büyüklüğü şu anda 313 milyon Avustralya doları (200 milyon ABD doları) seviyesinde.
BBC, uluslararası kullanıcılar için "müzik, radyo, podcast" uygulaması olan BBC Sounds'ı kapatacak. BBC podcast'leri, iki radyo istasyonuyla (BBC World Service ve BBC Radio 4) birlikte artık BBC.com uluslararası web sitesinde ve BBC uygulamasında bulunuyor.
Küresel podcast ağı iHeartMedia ve Katar Devleti Hükümet İletişim Ofisi, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da gelişen bir podcasting sektörü yaratmak için uzun süreli bir ortaklığa imza attı.
Mercury podcast ağı, programatik ses aracı SoundCast ile ortaklık kurdu.
Triton Digital, kurumsal podcast sunucusu Omny Studio için yeni özellikler duyurdu. Feed Drops, programlar arasında çapraz promosyona olanak tanıyan yeni bir özellik ve artık yeni bölümler farklı kişilere yayınlandığında daha fazla seçenek sunan çok adımlı bir zamanlayıcı var.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!