YouTube Aradığınız Podcast Kurtarıcısı Değil! - #160
Türkiye'nin en güncel ve tek haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
NOT: Önce ufak bir notla başlayalım. Bu hafta bültenimizi pazar yerine, pazartesi yayınlamak zorunda kaldık. Podcast Turkey sunucusunu hafta sonu değiştirdik. Bazı teknik sorunların çözümü gecikince pazartesi gününe kaldık. Affola! Merak eden tüm takipçilerimize selam olsun!
Youtube’ta podcast yayınlamalı mı, yayınlamamalı mı? Youtube’ta podcast’i yalnızca ses olarak mı yayınlamalı yoksa videocast olarak mı?
Bu sorulara kestirmeden, sihirli bir yanıt bekliyorsanız, üzgünüm, size yardımcı olamayacağım; keza net bir kanaatim yok!
Ama bildiğim bir şey varsa, Youtube, podcast’e yatırım yapmaya başladığından beri son birkaç yıldır podcast sektöründe kafalar epey karışık: “Yayınlanmalı” ya da “yayınlanmamalı” taraftarları arasında zaman zaman epey hararetli tartışmalar oluyor. Belki kendimi de yakın bulduğum üçüncü bir taraftan da söz edebiliriz: “Her yerde yayınlanabilir.”
“Yayınlanmalı” diyenlerin en büyük dayanağı şu (ki epey haklılığı var ve benim de en çok hak verdiğim dayanak noktası): “Youtube, 2 milyarı aşan kullanıcı kitlesiyle dünyanın en büyük ikinci arama motoru; niye böyle büyük kitleye erişilmesin ki!”
Doğru mu, doğru! Baş döndürücü, akıl çelici, yoldan çıkarıcı bir gerekçe!
Sonra diyorlar ki, “Podcast her yerde yayınlansın; isteyen Spotify’dan, isteyen Apple Podcasts’ten, isteyen Youtube’tan dinlesin, hatta izlesin. Kim nereyi seviyorsa oradan takip etsin.”
Ehh, bu da oldukça ikna edici gibi…
Gelelim “yayınlanmamalı” diyenlere…
Bu cephenin en büyük gerekçesi, “son bağımsız medya mecrası olan podcast’in (sesin) ve onun dayanağı olan RSS’in Youtube gibi platformlarca yok edilmeye çalışılması; son özgür yayıncılık kanalının yok edilme riski.”
Amaç, Spotify’ın da aklını çelen bu hamlenin ardında yayınları RSS olmadan platformun içine hapsetmek ve reklam geliri elde etmek. Onlar için anlaşılabilir bir girişim ama bağımsız yayıncılar ve hatta dinleyiciler için iç açıcı değil.
Youtube, Spotify, hatta Apple “podcast’i, sesi” kapalı bir sisteme dönüştürmek ve reklamla daha fazla kâr elde etmek istiyor.
Neyse ki yüzlerine gözlerine bulaştırdılar, beceremiyorlar; “RSS’in direnişi sürüyor”. ;
Düşünün, Youtube bile kapısını RSS’e açmak, Spotify da meşhur Joe Rogan Experience podcast’ini Youtube dahil tüm platformlara yaymak zorunda kaldı.
Düşüncem odur ki, zaten üç vakte kadar bu tartışmaların bir önemi de kalmayacak!
Yapay zeka teknolojisindeki “yıkıcı” ilerlemeyi de dikkate alarak, daha geniş bir tahayyül dünyasından baktığımızda, zamanla Spotify ve Youtube gibi platformların da arka plana düşeceğini düşünüyorum.
Önemli olan “işlevsel, işe yarar, sorun çözen, derde derman olan, farkındalık yaratan” içerikleri, “ses, video, fotoğraf” gibi araçlarla üretmeniz. Bunlara erişim de Spotify, Youtube, kendi web siteniz, sosyal ağınız, yani neresi olursa olsun herhangi bir “platform, kanal” üzerinden gerçekleşecek.
Ne demek istediğimi daha net anlamak isterseniz yükselişi hızla süren www.perplexity.ai’ı bir inceleyin derim. Üretim şeklimiz, erişim kanallarımız, katılım biçimimiz hızla değişiyor.
Bu yazdıklarım, çok mu fütüristik, çok mu uzak bir tarihten, olasılıktan söz ediyorum gibi geldi size? 30 Kasım 2022’ye, ChatGPT’nin kullanıma sunulduğu tarihe geri dönüp yaklaşık 1,5 yılda yaşananlara, değişimlere bir bakın… Kimi uzmanlara göre 3 yıl içinde dünya büyük bir devrim yaşayacak…
Baş döndürücü, heyecan verici, sinir bozucu, korkutucu… anlamaya, sindirmeye, uyum sağlamaya zamanımızın olmadığı bir değişim tsunamisi…
Neyse…
Giderek tehlikeli sulara doğru yol aldığımı fark ettim; şimdi burada durma, çay, kahve eşliğinde bu haftaki bültenimizle sizi başbaşa bırakma zamanı.
YouTube aradığınız podcast kurtarıcısı değil!
Youtube’un podcast’e yatırım yapması sektörde tartışılmaya devam ediyor. The Podcast Setup’ın kurucusu Matt Medeiros “YouTube aradığınız kurtarıcı değil” başlıklı yazısında YouTube’un “açık web’in bir parçasını daha yutmasına” karşı uyarıda bulunuyor. Eğer bir podcast yayınınız varsa, ya da planlama aşamasında “acaba Youtube’ta video olarak da yayınlamalı mıyım?” diye kafanız karışıksa oldukça kapsamlı ve ufuk açısı bu analizi okumanızı öneririm.
Programınız için en iyi podcast anahtar kelimeleri nasıl bulunur?
Çoğu podcast yayıncısı pek umursamıyor ama podcast anahtar kelimeleri, yeni dinleyicilerin programınızı bulmasına yardımcı olmak için kritik öneme sahip. Bazı ayrıntılara dikkat ederek ve elbette buna odaklanarak göstereceğiniz çaba sizi şaşırtacak kadar olumlu sonuçlar doğurabilir. İşte bu yazıda doğru kelimeleri nasıl bulacağınızı öğrenebilirsiniz.
Dinleyicilere isim vermek mi?
Evet, podcast Yapımcısı Marz Marcello bunu öneriyor; “dinleyicilerinize isim verin” diyor ve bunun size harika bir geri dönüş sağlayacağını iddia ediyor. İsim vermeyle Marz Marcello neyi kastediyor ve bunu nasıl yapabileceğinizi burada açıklıyor.
Spotify indirme sayılarında da 1 numaraya yükseldi
Buzzsprout'un küresel indirme istatistiklerine göre, Spotify ilk kez indirilme sayısına göre en popüler podcast platformu oldu. Spotify, Buzzsprout'un Nisan ayındaki 124.000 aktif programında ilk kez Apple Podcasts'in önüne geçti. Spotify dinleyici sayılarında bugüne kadar zaten 1 numaraydı, ancak şimdi indirmelerde de 1 numaraya yükseldi. Bu Spotify için kayda değer bir başarı çünkü Apple Podcasts varsayılan olarak otomatik indirme yapıyor; Spotify ise yapmıyor. Buna karşılık Apple TV ve Apple Music'in aksine Apple Podcasts Android'de mevcut değil.
IAB, Podcast Ölçüm Kılavuzunun v2.2 sürümünü yayınladı
Podcast standartları oluşturmaya çalışan IAB (Interactive Advertising Bureau), Podcast Ölçüm Kılavuzunun v2.2 sürümünü yayınladı. Bu, üç yılı aşkın bir süredir yayınlanan ilk yeni kılavuz. Nelerin değiştiğini anlamaya yardımcı olmak için, PodNews v2.1 ile v2.2 arasındaki ve kamu katkısı ile final arasındaki değişikliklerin bir özetini hazırladı. Değişikliklerden biri Spotify'ın katkıda bulunan bir şirket olmaktan çıkarılması; bilindiği gibi Spotify bu yılın başlarında IAB'den ayrıldı. 7. sayfada önemli bir ekleme var: "Bu kılavuz ilkelere uygunluk iddiasında bulunmak için bir kuruluşun IAB Tech Lab sertifikasyon sürecinden geçmesi ve IAB Tech Lab web sitesinde listelenmesi gerekir." Bu, belki de, uyumlu olduklarını iddia eden podcast sunucularını açıklığa kavuşturmak için yer aldı.
Tüketiciler beklerken ilginç yeni podcast’ler keşfetmeyi seviyor
Markalı bir podcast mi yapıyorsunuz? Peki ya... bu markalı podcast'i bekleme sesi olarak kullanmaya ne dersiniz? Veritonic tarafından yayınlanan “Ses, Bekleme Süresini Marka Oluşturma Fırsatlarına Nasıl Dönüştürüyor?” başlıklı yeni bir çalışma. Araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 40'ı bekletildikleri sırada ilginç yeni podcast'leri dinlemek istiyor...
Gençler daha fazla podcast dinliyor
Nielsen ve Edison Research'ün yeni verileri olan "The Record"a göre, Amerikalılar reklam destekli ses dinlerken podcast'lere kıyasla radyoda üç kattan fazla zaman geçiriyor. Bununla birlikte, daha genç dinleyiciler (18-34) için podcast ve radyo ile geçirilen süre %37'ye %45 ile neredeyse eşit.
Podcast reklam harcamaları üzde 20 arttı
Magellan AI tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, podcast reklam harcamaları 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artış gösterdi. Ücretsiz raporda ayrıca hangi kategorilerin büyüdüğü, türlerin reklam yükü açısından nasıl karşılaştırıldığı ve bölümlerde reklamların en yaygın yeri gibi ayrıntılar da yer alıyor.
Auddia’nın başı NASDAQ’la dertte!
Reklamları atlayan bir podcast uygulaması üzerinde çalışan Auddia, NASDAQ'tan çıkarılmamak için bazı finansal manevralar yaptı. Son altı ay içinde hisse senedi fiyatının üçte ikisini kaybetti. Bu ayın başlarında reklam atlayan canlı radyo için bir patent aldı.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Apple Podcasts, uygulamasına özel bir Sağlık kategorisi ekledi; bunu arama sayfasında görebilirsiniz. Sağlık ve fitness programlarından oluşan özel bir koleksiyona sahip olan kategori, Ruh Sağlığı Farkındalık Ayı'nın bir parçası.
Livewire'a göre Spreaker şu anda yeni bölüm yayınlarına göre 2 numaralı podcast barındırma şirketi. Spreaker artık podping'i desteklediğinden, Livewire platformda yayınlanan tüm yeni bölümleri daha güvenilir bir şekilde görebiliyor. Spotify for Podcasters hala en popüler olanı; ilk beşin geri kalanı ise Buzzsprout, Omny Studio ve Podbean.
Yine Livewire'ın verilerine göre Podtrac şu anda tüm yeni bölümlerin %10'undan fazlasını ölçüyor. Spreaker, programların neredeyse üçte birinde Podtrac izleme koduna sahip.
Yeni bir araç olan Beacon "gelen kutunuza trend podcast konularını" göndermeyi vaat ediyor. Araç, podcast yayınlarını tarıyor ve programları yazıya döküyor.
Captivate, podcast web siteleri ve podcast oynatıcılarını desteklemek için YouTube ile bir dizi entegrasyon başlattı.
Buzzsprout, Buzzsprout Ads ürününde reklamverenlerin tek tek podcast'leri onaylamasına olanak tanıyan iyileştirmeler yaptı.
Libsyn Ads, geçen ay ortalama podcast CPM'inin aylık %0,9, yıllık %4,5 düşüşle 21,75 dolara gerilediğini bildirdi.
Podscribe, çoklu dokunmatik ilişkilendirme şirketi Rocker Box ile entegrasyonunu duyurdu. Bu entegrasyon, reklamverenlerin podcast performansını sosyal medya, e-posta pazarlama ve diğer kanallarla entegre etmesine olanak tanıyor.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!