Youtube Sesin de Efendisi Olur Mu? - #133
Türkiye'nin en güncel haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Sonunda bekleyiş sona erdi ve Youtube, “ses” denizinde pupa yelken seyire çıkmak üzere RSS’e kapılarını açtı ve hafta içerisinde küresel olarak podcast’leri platformuna entegre edilmesine izin vermeye başladı.
Ama bu, alışageldiğimiz bir RSS desteği olmadı; RSS aracılığıyla ses dosyasının bir kopyasını kendi sunucularına çektiği, yayıncılara sert koşullar getirdiği bir model oldu. Videoyla temellenmiş “mahallenin ağır abisi” edasıyla ses ve podcast oyununa yedek kulübesinden çıkarak sahaya dahil oldu ve “sesin her şeyi olmak isteyen” Spotify’la cenk etmek üzere yeni bir hamle daha yaptı. (Yanlış anlamayın, Apple’ı elbette unutmuş değiliz, ama şimdilik O, yan rolde.)
Spotify, 2018’de müzikten podcast’e doğru yelken açtı; “kapanma günlerinde” pandeminin de etkisiyle 2020 ve 2021’i yatırım fırtınasıyla geçirdi ve hemen hemen 1 milyar dolar harcama yaptı. Sonra Youtube’un podcast’e yatırım yapacağı kapı arasından fısıldandı ve bu yatırımın görünür olabilmesi için neredeyse iki yıl geçti. Youtube’un bu kadar ağır hareket etmesi ve gecikmesi, bana kalırsa bir tercih olmaktan ziyade, RSS teknolojisinin etrafından nasıl dolaşacağına ilişkin bir “yol, yordam” aramasıydı.
Bugüne kadar bütün veriyi kendi bağrında (sunucularında) tutan ve tepe tepe kullanan Youtube, bir başkasının evinde (sunucusunda) tuttuğu sesin gelirini (reklamını) başkasına “yar etmeme” arayışı bu hantallığa neden oldu. Sağa baktı olmadı, sola baktı tutmadı, podcaster’lara “kur yaptı” olmadı, RSS’siz oyun kurmak istedi tutmadı, sonunda podcast yayıncılarına “tek yönlü bilet” göndererek kendisine çağırdı. Şimdi RSS’i destekliyor(muş) gibi yaparak podcast yayınlarının kopyasını kendi sunucularına çekerek oyunu kendi sahasında oynacağını, reklam pastasında küçük paylar hariç ana pastayı kimseyle paylaşmayacağını ilan etti.
Spotify ise, podcast ve sesli kitaplar gibi ses odaklı alanda devleşmek ve satın aldığı Megaphone üzerinden de video alanında da ilerlemek istiyor. Gerçi bu alanda ne yapmaya çalıştığını ve kapasitesini de henüz kimse anlayabilmiş değil. Spotify 550 milyona dayanan, Youtube ise 2 milyarı aşan bir nüfusa sahip. Bir tarafta kasasını parayla doldurmuş Youtube, öteki taraftaysa hissedarlarının isyanına ramak kalmış ve kâr nedir henüz bilmeyen Spotify var. Kabul etmek gerekir ki, Youtube’un eli oldukça güçlü; üstelik göreceli olarak çok daha iyi çalışan bir algoritması var. Spotify ise şarkılarla harmanladığı çarşı pazar bir ortamda podcast’lere dinleyici aramaya devam ediyor. Evet, bugüne kadar ses odaklı ilerlemesi dinleme odaklı olan kitleyi bağrında toplamayı başardı.
Ama ilelet böyle gider mi? Youtube’un fendi Spotify’ı yener mi? Youtube bu podcast oyunda yavaş yavaş suyu ısıtıp RSS’i meze yapar mı? Spotify’ın da RSS’ten yakındığını ve “Youtube’çuluk” oynamak istediğini anımsayınca bu yarışta kim ipi göğüsler dersiniz!
Doğrusu Spotify’ın işinin çok zor olduğunu düşünüyorum. Eğer içerik üreticisine gelir sağlama “yol, yöntem ve araçlarını” geliştiremezse, reklamverenleri ikna edecek “güvenilir bir istatistik ve veri seti” sunamazsa, Youtube’un ağır, ama ikna edici hamleleri karşısında mevzi kaybedebilir. Özellikle henüz tam ortaya çıkmayan ve devreye alınmayan www.youtube.com/podcasts (Tıklamayı denemeyin, dükkan şimdilik kapalı) anasayfasını Youtube “yeni bir ses uygulaması” gibi konumlandırmayı başarırsa siz o zaman şenliği görün!
“Bir video devi olan Youtube ses alanında da devleşir mi?” diye sorup, “yok canım, sanmıyorum” diye hemen itiraz etmeyin! Hani biraz argo olacak ama, “parayı veren düdüğü çalar”, Spotify’a da “Züğürt tesellisi" kalır”.
Bugün “Garp cephesinde” görünen bu, yarın “neyin değişeceğini” birlikte göreceğiz!
Biz şimdilik podcast aleminde başka neler olup bitmiş gelin bir bakalım!
Mikrofon kullanmadan yapay zekayla podcast üretmek artık mümkün
Mikrofona gerek kalmadan, yalnızca yapay zeka kullanarak bir podcast kaydedebilir misiniz? Artık mümkün. Paul McNally, üç sunucunun haberler hakkında sohbet ettiği, tamamen yapay zeka tarafından oluşturulan bir podcast hazırladı. Bu yazıda bunun nasıl yapılacağını açıklıyor.
Podcast’iniz için nasıl konu seçersiniz?
Podcast yapmak istediğinizi biliyorsunuz ama dinleyicilerinize ne anlatmak istediğinizden tam olarak emin değilsiniz. Tanıdık geldi mi? Eğer öyleyse, bu makale tam da ihtiyacınız olan şey olabilir.
Youtube RSS’i destekliyor(muş) gibi yaptı!
Podcast ekosisteminde uzun süredir konuşulan bir bekleyiş nihayet söylentiden uygulamaya dönüşüyor. Youtube yaklaşık 2 yıl süren bir teknolojik altyapı hazırlığından sonra RSS’i desteklemeye ve podcast’leri bir başka sunucudan alıp platformuna taşımaya başladı. Ama “dağ fare doğurmuş” olabilir… Youtube’un RSS desteğini inceleyerek, olası gelişmeleri analiz ettim ve Podcast Turkey’de ayrıntılı olarak yazdım.
Megephone, Spotify’a özel video podcast yüklemeyi test ediyor
PodNews’in aktardığı bilgiye göre, Spotify'ın kurumsal podcast barındırma şirketi Megaphone, kullanıcıların özel video podcast'lerini Spotify'a yüklemelerine, gelişmiş raporlama elde etmelerine ve podcast'leri "tıklanabilir tanıtımlarla" çapraz tanıtmalarına olanak tanıyan "Spotify için akış destekli araçları" test ediyor. Seçilen kullanıcılar duyuruları ve bir davetiye gördüklerini aktardı.
Patreon biletli canlı yayın etkinlik girişimi Moment’ı satın aldı
Üyelik platformu Patreon, bir dijital etkinlik platformu olan Moment’i satın aldı. Moment, konserler veya podcast’ler gibi biletli canlı yayın etkinliklerine olanak sağlıyor. Patreon, bu satın almanın platformundaki içerik oluşturuculara içeriklerini biletli dijital deneyimler aracılığıyla paylaşmaları için yeni bir yol sunacağını duyurdu.
[MAKALE] Herkes podcast yayınlayacak kadar ilginç değildir
Geçtiğimiz üç yıl içinde podcast yayıncılığı patlama yaptı. Şu anda üç milyondan biraz fazla aktif podcast var ve 2022’de 30 milyondan fazla bölüm yayınlandı. Her ne kadar daha fazla fikir paylaşılıyor olsa da, bu fikirlerin her zaman iyi olduğu söylenemez. Natalia Dabrowska yazdı…
[SÖYLEŞİ] ‘Çok fazla kopyala yapıştır podcast’i var’
Yeni Zelanda’da podcast yapımcısı olan Rory Hughes, pandemi sona erdiğinde, ünlülerin yönlendirdiği, kötü düşünülmüş bir sürü podcast piyasayı doldurduğunu söyleyerek, bunun birçok insanı podcast’ten soğuttuğunu savunuyor. Söyleşinin tamamı burada…
[ARAŞTIRMA] Podcast yayıncıları ABD’deki en güvenilir medya kişileri
Podcast şirketi Acast, podcastler’in ABD’li tüketiciler arasında son derece güvenilir bir mecra olduğunu gösteren yeni bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. ABD’li tüketiciler üzerinde yapılan araştırmaya göre, podcast dinleyicilerinin yüzde 64’ü aktif olarak podcast yayıncılarını arıyor ve onların içerikleri için zaman yaratıyor.
[ETKİNLİK] ‘Podcast Dinliyorum’ etkinliğinin ikincisi 25 Ekim’de düzenlenecek
Bubble Works Media’nın girişimleriyle düzenlenen “Podcast Dinliyorum” buluşmasının ikincisi 25 Ekim’de İstanbul Levent Kolektif House’ta gerçekleştirilecek. Etkinliğin ayrıntılarını incelemek ve “Podcast Elevator Pitch” yarışmasına başvurmak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.
[EĞİTİM] Nilüfer Podcast Atölyesi 4. dönem başvuruları açıldı
Nilüfer Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Podcast Atölyesi’nin 4. dönem başvuruları açıldı. Ücretsiz düzenlenen ve 20 kişilik kontenjanı olan atölyeye katılabilmek için son başvuru tarihi 27 Ekim. Buradan başvuruda bulunabilirsiniz…
Sektörde Başka Neler Oluyor?
Aposto’nun Friedrich Naumann Foundation Türkiye ile birlikte hazırladığı “Ekonomi Hakkında Her Şey” podcast serisi yayına başladı.
Spotify’ın İngiltere'de yayınladığı yeni bir rapora göre Z kuşağı Spotify'ın en hızlı büyüyen müzik ve podcast dinleyicisi.
Edison Research’ün yeni araştırması araçlarında Apple CarPlay veya Android Auto olanların, podcast’leri, olmayanlara göre neredeyse iki kat daha uzun süre dinlediğini ortaya çıkardı.
Tape It, podcast yayıncıları ve müzisyenler için stüdyo kalitesinde gürültü azaltma sağlayan yapay zeka temelli yeni aracı Denoiser’ı kullanıma sundu.
Podcast ve video düzenleme platformu Descript, yapay zeka ses oluşturma aracının geliştirilmiş bir versiyonunu piyasaya sürdü. Yeni özellikler arasında gelişmiş metinden sese ve daha hızlı yetkilendirme de yer alıyor.
Amaze Media Labs, podcast yayıncılarının fragmanlarını büyük web sitelerinde sergilemelerine olanak tanıyan, keşfedilebilirliklerini artırmayı ve dinleyicilerini büyütmeyi amaçlayan yeni bir reklam çözümünün lansmanını duyurdu.
Hiç son dakikada bir podcast konuğu sizi yolda bıraktığı oldu mu? Büyüyen bir sorunun farkına varan yayıncı-konuk eşleştirme uygulaması PodMatch, konuk rezervasyon hizmetine bir 'güvenilirlik puanı' ekledi.
Headliner'ın düzenleme aracı Eddy artık podcast yaratıcılarına her program için +10 anahtar kelime, 5'ten fazla doğrudan alıntı, 3 özet/bölümlü gösteri notu ve şimdi bir referans sayfası içeren indirilebilir dosyalardan oluşan bir "tanıtım paketi" veriyor.
Ausha bir Podcast Arama Optimizasyonu aracını piyasaya sürdü.
Prenses Eugenie, modern kölelik ve insan kaçakçılığı konularında farkındalık yaratmayı amaçlayan podcast’i Floodlight’ın ikinci serisini başlattı. Eski Başbakan Theresa May on bölümlük sezonun ilk konuğu olarak katılıyor.
Threads'e düzenleme ve sesli içerik paylaşımı sunan Voice Threads özellikleri geldi. Paylaştığınız gönderileri düzenlemek için X'te olduğu gibi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Voice Threads ile içeriği dinlemenin yanında okumanız da mümkün.
YouGov, Birleşik Krallık'ta podcast dinleyicilerinin yüzde 42'sinin "reklamları rahatsız edici bulduğunu ve atladığını" açıkladı. Bu arada AdAge, hedefleme için kullanılan verilerin neredeyse yarısının yanlış olduğunu yazdı.
Konum bazlı dinleme aracı MapsFM, çalışmalarını sürdürmek ve B2B konum bazlı dinleme hizmetini genişletmeye yardımcı olmak için bir ortak veya satın alıcı arıyor. Hizmet, gelişmiş keşfedilebilirlik için seçilen podcast bölümlerini bir harita üzerinde konumlandırıyor.
Spotify'ın eski Baş Ekonomisti Will Page, Spotify'ın sesli kitap hizmetinin nasıl çalıştığı ve yazarlarına nasıl ödeme yaptığı hakkında yazdı.
Reklam pazarı Audacia, bölgedeki en büyük podcast ağı olan Podcast Network Asia ile bir temsilcilik anlaşması yaptığını duyurdu.
Veritonic, yerleşik reklamlar için Brand Lift ölçümü sunan yeni bir araç yayınladı.
Podcast web sitesi hizmeti Podpage yeni bir gösterge tablosu yayınladı. Yeni kişiselleştirme özelliklerinin yanı sıra daha temiz bir organizasyon içeriyor.
Podcast dağıtım şirketi Audioboom, 1,7 milyon dolarlık işletme kaybına rağmen bu yılın üçüncü çeyreğinde 'güçlü ilerleme' kaydetti ve podcast indirmelerinde yıllık yüzde 18 artışla yeni rekor kırdı.
Uzaktan kayıt aracı Zencastr ücretsiz planını kapatıyor. Bu yılın başlarında şirket, 2 saatlik ücretsiz bir plan sunmuştu ve bu plan artık ortadan kalktı. Ücretsiz plan sunan başka markalara buradan bakabilirsiniz.
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, PodPod, RainNews, HotPod, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!