İnsan Derin Bir Paradoksa İlerliyor - 210
Türkiye'nin en güncel ve en kapsamlı haftalık podcast bilgi ve haber bülteni...
Geçten hafta açtığım kapıdan ilerlemek istiyorum.
Kaçırmış olanlar için “Hız çağında yavaşlayan kazanacak” başlıklı bu yazıya göz atmalarını öneririm.
Tezim şu: Bu tahammülü zor ve mümkün olmayan hız temposuna ayak uydurma telaşını bırakın, frene basın, önce bir durun ve soluklanın…
Bu hız çılgınlığı içinde bir şey kaçırmayacağınız gibi, bir şey de kaybetmiş olmayacaksınız. Keza, kalıcı olamayacak kadar hızla yaşananlar, geriye kazanılmış bir edim bırakmıyor…
Aksine, bu soluklanma anında bir anda kendinizi fark edecek, bir aydınlanma yaşayacaksınız!
Keza, işin boyutu bambaşka…
***
Hız çağının ana motoru artık yapay zeka teknolojileri...
Google’ın DeepMind şirketinin Nobel ödülle CEO’su Demis Hassabis’e göre, yapay zeka önümüzdeki 10 yıl içinde insanların sahip olduğu tüm yeteneklere sahip olacak. Yani, yapay zeka insan benzeri bilişsel yeteneklere 2035 yılına kadar sahip olacak.
Hangi tarihte tam olarak gerçekleşecek elbette öngörmek zor, ama yapay genel zeka aşamasına doğru geçişin çok alametleri belirdi. Üç yılda mı, 10 yılda mı, 15 yılda mı ulaşacağız belirsiz ama koşar adım makine çağına doğru ilerliyoruz.
Bir de yapay süper zeka aşamasını düşünün!
Bir öngörü de Microsoft’tan ekleyelim. Microsoft yöneticisi Jared Spataro’ya göre, yakın gelecekte herkes yapay zekâ çalışanlarının patronu olacak. Spataro, insan çalışanların, otonom yapay zekâ ajanlarına görevlerini bildirdiği “sınır firması” adlı yeni tür işletmelerin yükseleceğini öngörüyor. Yani, her çalışanın bir yapay zekâ asistanı olacak. Yapay zekâ ajanları, dijital meslektaşlar olarak ekiplere katılacak. İnsanlar bu ajanlara görev talimatı verecek.
Özetle, "üretim ve hizmetin insansız sağlandığı" yeni bir makine çağına doğru hızla ilerliyoruz.
Çok uzak olmayan bir zaman diliminde insan benzeri bir zeka seviyesine ulaşılacaksa ve işleri, görevleri de “yapay zeka çalışanlar” yerine getirecekse, bugün iletişim ve medya süreçlerinde “iş, görev” üstlenenlerin işlevsel rolü ne olacak?
Bunu hem "bireyler", hem de "kurumlar" boyutuyla eşleştirerek sorgulayabilirsiniz.
Üstelik istediğiniz içeriği insandan “daha nitelikli ve hızlı” hazırlayabilecek, istediğiniz formatta (yazılı, sesli, videolu) kişiselleştirilmiş biçimde sunabilecek bir yapay zeka çalışanınız varsa, bir podcaster, bir Youtuber, bir gazeteci makineyle rekabet edecek, ayırt edici ne yapacak; ya da ne yapabilecek?
Bakın, 50 yıl sonrasından söz etmiyoruz, 5-10 yıl sonrası… Durum o derece acil.
İsterseniz gelin bir başka Nobel ödüllü isim olan ve "Yapay Zekanın Vaftiz Babası" olarak anılan Geoffrey Hinton’a kulak verin. Hinton, yapay zekanın insanlardan kontrolü ele geçirebileceği konusunda uyarıyor: "İnsanlar neyin geleceğini anlamadı."
Kim bilir, belki de insanın anlama, idrak eşiğini de çoktan aştık.
Tek şansımız ve tek kurtuluşumuz, “işleri, çalışmayı, insan-makine ilişkisini” baştan aşağı yeniden tanımlamak, yeni bir tahayyül yaratmak olabilir.
Buna makine izin verecek mi, o da muamma! :)
Podcast’iniz için bir Youtube kanalı nasıl başlatılır?
YouTube’un kedi videoları ve ev yapımı şakalar için bir yer olduğu günler geride kaldı. YouTube yalnızca baskın bir yayın platformu olmakla kalmıyor, podcast keşfedilebilirliğine de öncülük ediyor. Ayda bir milyara yakın kişi YouTube’da podcast içeriği tüketiyor ve bu da algoritmayı podcast’inizin büyümesinde değerli bir araç haline getiriyor. İster halihazırda ses öncelikli bir podcast’iniz olsun ister video podcast yolculuğunuza başlıyor olun, podcast’iniz için bir YouTube kanalını nasıl oluşturabileceğinizi öğrenin?
Podcast’inizi büyütmek için oyunlaştırmayı nasıl kullanabilirsiniz?
Podcast’inizi daha etkileşimli, daha bağımlılık yaratan ve nihayetinde daha başarılı hale getirme sürecinde “oyunlaştırmayı” kullanabilirsiniz. Bu makalede, “Oyunlaştırmanın aslında ne olduğu, basit bir ifadeyle, podcast yayıncıları için neden bu kadar güçlü bir etkileşim aracı olduğu; bugün bölümlerinizde kullanmaya başlayabileceğiniz dört kolay uygulanabilir teknik; işe yaradığını gösteren gerçek yaşam örnekleri ve daha fazlasını” öğreneceksiniz.
YouGov’a göre 1 saat ve üzeri podcast dinleyenlerin oranı yüzde 34
YouGov, farklı ülkelerdeki podcast dinleyicileri için veriler yayınladı. Veriler, Asya'da önemli rakamlara; Avrupa'da karışık sonuçlara ve ABD'de ortalamanın biraz altında rakamlara işaret ediyor. Türkiye’nin de yer aldığı listede Endenozya, haftada en az bir saat ve üzeri podcast dinleyenler açısında yüzde 59 ile ilk sırada yer aldı. Bu oran Türkiye için yüzde 34.
ABD’de podcast reklamları 2 milyar dolar seviyesine ulaştı
ABD’de internet reklam gelirleri 2024 yılında güçlü bir büyüme göstererek bir önceki yıla göre %14,9 arttı. PwC tarafından yürütülen "IAB İnternet Reklam Gelirleri Raporu: Tüm Yıl 2024" raporuna göre internet reklam gelirleri 2024'te 258,6 milyar dolara ulaşarak 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Podcasting reklamları ise ABD'de 2,4 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştı. Rapora göre bu artış, “podcast ağlarının sürekli genişlemesi, daha derin marka entegrasyonları ve kitle hedeflemedeki gelişmelerden kaynaklanıyor."
Podcast’in akademide kullanımına güzel örnek: Gene Pool Media
25 Nisan DNA Günü kapsamında sağlık ve genetiğe adanmış yeni bir podcast ağı olan Gene Pool Media'nın lansmanı yapıldı. Yeni ağ, bilimsel hikayelerin nasıl paylaşıldığını yeniden şekillendirmek için bilimdeki en etkili seslerden bazılarını bir araya getiriyor.
Castos’tan 8 platforma tek tıkla podcast yayını
Castos, 8 büyük podcast dizininin hepsine (Apple Podcasts, Spotify, Amazon Music, Pocket Casts, Overcast, Podcast Addict, Player.FM, Podchaser) tek tıkla içerik gönderimi sunan ilk ve tek podcast barındırma sağlayıcısı oldu.
Podcastpage yeni bir kontrol paneli sayfası tanıttı
Podcastpage’in yeni kontrol paneli artık otomatik yapay zeka transkriptleri, yapay zeka tabanlı bir sayfa düzenleyicisi ve yapay zeka tarafından oluşturulan SEO meta veri araçları sunuyor.
Sektörde Başka Neler Oluyor?
YouTube bu hafta yirminci yaşını kutladı. Şirket blogunda birçok yeni istatistik yayınladı.
Sonoday, insanların programlar için iletişim bilgilerini bulmalarına ve podcast pazarlaması için yanıtlarını eklemelerine yardımcı olan yeni bir "podcast iletişim platformu".
BBC Studios, BBC podcast'lerini Asya'da temsil etmek üzere küresel sesli reklam pazarı Audacia ile ortaklık kurdu. Şirket, markaların Singapur, Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland, Güney Kore ve Vietnam'daki dinleyicilere ulaşmasına yardımcı olacak.
Global ve iHeart Podcasts, önümüzdeki ay The Podcast Show London'ın ana ortakları olarak tanıtıldı.
Analitik ve envanter aracı Flightpath, podcast ağı PodcastOne ile ortaklık kurdu. Araç, PodcastOne'ın gerçek zamanlı envanter tahmini, birleşik gelir içgörüleri ve veri şeffaflığı sunmasına yardımcı olacak.
New York Times'ın, dünyanın en popüler podcast'lerinden biri olan The Daily’ye, iki yeni yardımcı sunucu katılacak.
Magellan AI, T-Mobile'ın geçen ay ABD podcast reklamcılığında en çok harcama yapan şirket olduğunu ve reklamlara 5,9 milyon dolar harcadığını (en çok ilgi gören türün spor olduğunu) bildirdi.
Kitap: Herkes Podcast Yapabilir
Son Sözler…
Bültenimizi hazırlarken içerik kürasyonlarımız için PodNews, RainNews, Podcast Business Journal‘dan yararlanıyorum.
Umarım keyifle okuduğunuz bir bülten olmuştur. Arkadaşlarınızı ve dostlarınızı bültenimizden haberdar ederek ve abone olmalarını sağlayarak bizi destekleyebilirsiniz.
Ayrıca bültenimize ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaşırsanız memnuniyet duyarım. bulten@sosyalink.net ya da ozcanyazici@sosyalink.net e-posta adreslerinde mesajınızı bekliyor olacağım!
Haftaya görüşmek üzere, sağlıklı kalın!